$
בארץ

שטייניץ מציע: תקציב המדינה יגדל בשנה הבאה רק ב-1.3%

זאת לאחר שתופחת התוספת החד־פעמית שניתנה בעקבות המשבר - כך עולה מהצעת התקציב שיגיש היום שר האוצר לממשלה. שטייניץ: "האיש השמן מהמשל של נתניהו על המגזר הציבורי והעסקי כבר מספיק רזה"

אמנון אטד 06:5804.03.10

תקציב המדינה יגדל בשנת 2011 רק ב־1.3% - כך עולה מההצעה שיגיש היום (ה') שר האוצר יובל שטייניץ לאישור הממשלה. כיום עומד התקציב על 342 מיליארד שקל. הצעתו של שטייניץ כוללת שני שינויים תקציביים מהותיים. הראשון: הנהגת תקציב דו־שנתי גם ב־2011 ו־2012 - בדומה לתקציב הדו־שנתי שהופעל לראשונה בשנים 2009 ו־2010.

 

בשנת 2013, שאמורה להיות שנת בחירות, יחזור האוצר לתקציב חד־שנתי, ובמהלך שנה זו יוחלט סופית אם הממשלה תעבור לתקציב דו־שנתי קבוע. בעקבות הצעה זו נועד אתמול יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני עם ראש הממשלה בנימין נתניהו והודיע לו על התנגדותו הנחרצת לתקציב הדו־שנתי. לדברי גפני, התקציב הדו־שנתי יפגע בעבודת הכנסת, ובכוונתו לפעול ככל יכולתו כדי למנוע את יישומו.

 

 

השינוי התקציבי השני שיציע שטייניץ, והמעניין יותר - קביעת כלל חדש לחישוב הגידול בהוצאות הממשלה. כלל החישוב החדש יחליף את המצב הקיים, שבו הוצאות הממשלה גדלות מדי שנה בשיעור קבוע של 1.7%, בהתאם לשיעור הגידול הממוצע באוכלוסייה. כיום הוצאות הממשלה הן כ־42% מהתמ"ג.

 

על פי הכלל החדש, הגידול בהוצאה התקציבית יותנה בהקטנת היחס בין החוב הממשלתי לתוצר ויחושב מדי שנה על פי שלושה משתנים כלכליים: הגידול הממוצע בצמיחה בעשר השנים האחרונות, יעד הממשלה ליחס חוב־תוצר (שעומד על 60%), בהתאם לאמנת מאסטריכט (שקובעת את כללי ההצטרפות לאיחוד האירופי) ויחס חוב־תוצר של ישראל בפועל, שעומד כיום על 80%.

 

 

בישיבת הממשלה היום יכריז שר האוצר יובל שטייניץ כי בעתיד לא יסתפק ביעד חוב־תוצר של 60%. לדבריו, בעוד כשש־שבע שנים, כאשר ישראל תתקרב ליחס חוב־תוצר של 65%, יציע האוצר לקבוע את היחס ברמה של 50%. "מכיוון שאנחנו נמצאים במצב גיאו־פוליטי לא פשוט במזרח התיכון, עדיף לנו שיעד החוב־תוצר שלנו יהיה נמוך מזה שנקבע באמנת מאסטריכט", אמר שטייניץ בראיון בלעדי למוסף "כלכליסט".

 

שיטת חישוב זו מתבססת על נוסחה שגיבש ראש המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, פרופ' מנואל טרכטנברג, והיא דומה מאוד גם להצעתו של השר לענייני מיעוטים פרופ' אבישי ברוורמן. אימוץ שיטת החישוב החדשה יגרום אמנם להגדלת התקציב בשנה הבאה ב־2.6%, אולם לאחר שיפחית האוצר את התוספת החד־פעמית של 1.3% שניתנה לתקציב 2010 בעקבות המשבר הכלכלי, יסתכם הגידול התקציבי בשנה הבאה ב־1.3% בלבד.

 

לדעת שטייניץ כלל החישוב החדש יאפשר לממשלה לשפר את רמת השירותים לאזרחים ולהמשיך בהקטנת החוב הלאומי. "האיש השמן מהמשל המפורסם של ביבי נתניהו על המגזר הציבורי והמגזר העסקי הוא כבר מספיק רזה", אמר שטייניץ והוסיף, "אנחנו נעשה לו עוד דיאטה, אבל לא דיאטה חריפה".

 

על פי הצעת האוצר, המתווה היורד של הגירעון לא ישתנה השנה. היעד המתוכנן ל־2010 הוא 43 מיליארד שקל, שהם שקולים ל־5.5% מהתמ"ג. הגירעון אמור להמשיך לקטון בהדרגה מ־3% בשנה הבאה עד ל־1% משנת 2014 ואילך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x