$
בארץ

ועדת השרים לחקיקה אישרה את חוק הגמ"חים

הנגיד רוצה חוק חדש לבנק ישראל, ראש הממשלה רוצה את הנגיד לקדנציה נוספת, ויו"ר ועדת הכספים רוצה לאפשר לחרדים לקבל פיקדונות ולתת הלוואות ללא פיקוח. התוצאה: הממשלה תמכה בחוק

אמנון אטד ותומר אביטל 11:0702.03.10

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה הבוקר (ג') את הצעת החוק של משה גפני, המסדירה את פעילות הגמ"חים. מטרת הצעת החוק הפרטית של גפני היא להכניס סעיף בחוק הבנקאות שלפיו "פיקדון גמילות חסדים לא ייחשב כקבלת פיקדונות כספיים, והלוואת גמילות חסדים לא תיחשב כמתן אשראי". המשמעות: כל גמ"ח יוכשר הלכה למעשה כבנק בזעיר אנפין, אולם לא יוטל עליו הפיקוח המחמיר שמוטל על בנקים מן המניין מתוקף חוק הבנקאות.

 

מזה שנים מנסה גפני לקדם הצעת חוק פרטית להכשרת פעילותן של קופות גמילות החסדים (הגמ"חים) של המגזר החרדי, המעניקות הלוואות לנזקקים. לצורך פעילותם מקבלים הגמ"חים פיקדונות ומעניקים הלוואות, דבר המנוגד לחוק הבנקאות הקובע במפורש כי "מי שאינו תאגיד בנקאי לא יעסוק בקבלת פיקדונות כספיים ובמתן אשראי כאחת".

 

הבוקר אושרה הצעת החוק על ידי ועדת השרים לענייני חקיקה שמייצגת את עמדת הממשלה. בהמשך היום חודשו הדיונים בחוק בנק ישראל החדש בוועדת הכספים.

 

ח"כ גפני התייחס בפתח הדיונים לפרסום מהבוקר ב"כלכליסט". יושב הראש דיבר בזעם רב וביקש להסביר כי אין קשר בין חוק הגמ"חים לבין אישורו של חוק בנק ישראל. לדבריו "הגיע חוק בנק ישראל לוועדה והופעל עלי לחץ בלתי רגיל על ידי הנגיד ולשכת ראש הממשלה. ביקשו ממני לסיים אותו לפני הפגרה. אני עושה מאמץ כדרכי ומקיים ישיבות. בלי קשר, כשנפגשתי עם הנגיד בפעם הראשונה העליתי בפניו בעיה - מוסד הגמ"ח שהוא עתיק יומין ביהדות ומעורר בעיה חוקית. ביקשתי ממנו שיפתרו את הבעיה. עברו עשרה חודשים וכל חודש העוזר שלי מתקשר לעוזר שלו אבל זה לא מתקדם. נפגש איתי רוני חזקיהו ואמר שיביא פתרון. אמרתי לו שכבר 10 חודשים זה מתעכב. ביקשתי שימצאו פתרון או בחקיקה או בתקנות. אני לא מסכים שיהיה כתם על מדינת ישראל שאי אפשר לנהל גמ"ח. פתאום אני חוטף הבוקר כותרת כאילו התניתי את חוק בנק ישראל בזה. אם לא הייתי חרדי כולם היו אומרים כל הכבוד ליו"ר ועדת הכספים. אני רוצה שהנושא הזה יוסדר, לאחר שנים כה רבות שהמדינה קיימת. גמ"חים זה לא שרץ".

 

בדיון אמר עוד גפני, תוך שהוא מתייחס לכתבה ב"כלכליסט": "הופתעתי לראות כותרת ראשית שלפיה אני מתנה את חוק בנק ישראל בחוק הגמ"חים. בגלל שאני חרדי אני עובר לסדר יום". גפני קרא חלקים נרחבים מהכתבה בפני חברי ועדת הכספים ונגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, שהגיע לדיון. "דיברתי עם הנגיד על הנושא כבר לפני עשרה חודשים" מחה שוב גפני. "יש גמ"חים של ציונים דתיים, של המגזר השלישי, לא רק גמ"חים חרדיים. אני רוצה להוריד את הפיקוח מהגמ"חים החרדיים? כאילו שעד היום הבנק פיקח עליהם. רק בקבוצת החרדים אפשר שוב ושוב להכות, בניגוד לקבוצות אחרות".

 

פישר ענה כי "אנו מנסים יחד להגיע לפתרון שיהיה מקובל עלייך ועלינו ויעמוד בחוק הנוכחי.זו בעיה יחסית חדשה. זה מתייחס לפרט טכני בגמ"חים. חלק מהכספים שהגמחים מטפלים בהם תרומות ובזה אין בעיה. לפיקדונות יש בעיה". 

 

מבנק ישראל נמסר בתגובה על אישור החוק: "בנק ישראל מתנגד להצעת חוק הגמ"חים. המפקח על הבנקים עידכן על כך בדיונים שהתקיימו את משרדי האוצר והמשפטים ואת ח"כ גפני. עמדת בנק ישראל באה לידי ביטוי בעמדת משרד המשפטים שהוגשה לוועדת שרים לחקיקה. הבנק מכיר בחשיבותו של מוסד הגמ"ח בקהילה היהודית במשך מאות שנים. בנק ישראל מצדד בפיתרון במסגרת החוק, שיעמוד בקנה אחד עם חוקי הבנקאות בישראל".

 

שנים של דיונים

 

אחרי שנים ארוכות של דיונים, מחלוקות, משברים ומהלומות מילוליות עם האוצר, הגיע חוק בנק ישראל אל הישורת האחרונה. אישור הצעת החוק בוועדת הכספים יסלול את הדרך למימוש נקודת השיא של פישר בחמש שנות כהונתו הראשונה, ומילוי אחד מתנאיו המוקדמים לקבל עליו את תפקיד הנגיד: גיבוש ואישור חוק חדש ועדכני לבנק המרכזי, שיחליף את החוק הקיים שנחקק לפני 56 שנים.

 

ביום שלישי בשבוע שעבר התיישב נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, בחגיגיות רבה בראש שולחן הדיונים של ועדת הכספים של הכנסת, לצדו של יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני. שביעות רצון רבה ניכרה בפניו של הנגיד, שלא הסתיר את התרגשותו מהמעמד.

 

 

 

סטנלי פישר נגיד בנק ישראל וח"כ משה גפני יו"ר ועדת הכספים סטנלי פישר נגיד בנק ישראל וח"כ משה גפני יו"ר ועדת הכספים צילום: גיא אסייאג

 

גם למי שישב לצדו של פישר, יו"ר הוועדה גפני, היתה סיבה טובה להיות שבע רצון. בהתאם לכללי המשחק הבלתי כתובים של הפוליטיקה הישראלית, יו"ר ועדת הכספים הוא כעת המוציא והמביא של הצעת חוק בנק ישראל החדש. על פיו יישק דבר. הוא זה שקובע את סדר הדיונים ואת לוחות הזמנים. הכל תלוי עכשיו ברצונו הטוב. ברצותו, יקבל פישר את החוק שהוא כל כך רוצה. ברצותו, החוק ייתקע במגירות הוועדה ובעוד שלושה שבועות תצא הכנסת לפגרה. מעל אלה מרחף בינתיים מועד תום הקדנציה הראשונה של פישר, בעוד חודשיים, שכבר הודיע למקורביו כי אישור החוק הוא מבחינתו תנאי להסכמתו לקדנציה נוספת.

 

ההזדמנות ההיסטורית של גפני

 

אישור חוק בנק ישראל בוועדת הכספים זימן לידיו של יו"ר הוועדה הזדמנות של פעם בחיים, ולא אדם כגפני ייתן לה לחמוק מבין אצבעותיו. גפני הוא חבר כנסת שצמד המילים טובת המגזר אינן נחשבות בעיניו מילים גסות. רק באחרונה הצליח לכלול את מכוני המחקר החרדיים בהצעת חוק שאושרה בוועדת הכספים, שמטרתה להעניק פטור ממס לסטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה. זה שנים מנסה גפני לקדם הצעת חוק פרטית להכשרת פעילותן של קופות גמילות החסדים (הגמ"חים) של המגזר החרדי, המעניקות הלוואות לנזקקים. לצורך פעילותם מקבלים הגמ"חים פיקדונות ומעניקים הלוואות, דבר המנוגד לחוק הבנקאות הקובע במפורש כי "מי שאינו תאגיד בנקאי לא יעסוק בקבלת פיקדונות כספיים ובמתן אשראי כאחת".

 

מטרת הצעת החוק הפרטית של גפני פשוטה: להכניס באותו סעיף בחוק הבנקאות תיקון קל, שלפיו "פיקדון גמילות חסדים לא ייחשב כקבלת פיקדונות כספיים, והלוואת גמילות חסדים לא תיחשב כמתן אשראי". המשמעות: כל גמ"ח יוכשר הלכה למעשה כבנק בזעיר אנפין, אולם לא יוטל עליו הפיקוח המחמיר שמוטל על בנקים מן המניין מתוקף חוק הבנקאות. או בלשון ציורית: ללכת עם ולהרגיש בלי.

 

בנק ישראל כמובן אינו יכול לחיות בשלום עם הצעת חוק שמכשירה אלפי מוסדות בנקאיים בלתי חוקיים בעליל. אבל מה עושים כאשר יוזם ההצעה הוא יו"ר ועדת הכספים, שהוא זה שקובע עכשיו מה יעלה בגורלו של חוק בנק ישראל החדש? משחקים את אחד המשחקים החביבים על אנשי בנק ישראל, משחק בת היענה. ולמשחק זה יש למרבה הפלא כללים ברורים: מסבירים למי שלא שייך ישירות לעניין שהצעת החוק היא לא פחות מתועבה, שתייצר בנקים ללא פיקוח ותפתח ערוץ ישיר להלבנת הון מכל קצות העולם בידי גורמים עבריינים. אבל באותה נשימה גם לא מביעים עמדה רשמית בעניין, שעלולה חלילה להרגיז את גפני ולהעמיד בסכנה את בבת עינו של הנגיד - חוק בנק ישראל.

 

ראש הממשלה יכשיר את השרץ?

 

הצעת החוק של גפני תעלה היום לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה. הוועדה היא זו שקובעת את עמדת הממשלה בנוגע להצעת החוק הפרטית, כלומר האם הממשלה תתנגד להצעת החוק או תתמוך בה בשעה שתגיע לכנסת. בנק ישראל, הנוגע כאמור ישירות לעניין ומכיר את הסיפור זמן רב, לא העביר לוועדה את דעתו בעניין עד כתיבת שורות אלה. זאת, אף שבכל עניין אחר יש לבנק ישראל דעה נחרצת - כמו התנגדותו להצעת החוק לביטול עמלות הבנקים שנפלה בוועדת השרים לחקיקה רק בשבוע שעבר בשל התנגדות הבנק המרכזי.

 

ככל הידוע, בסיפור מעורב לא רק בנק ישראל אלא גם משרד ראש הממשלה, שאמור לדאוג לתמיכת הממשלה בהצעת החוק הפרטית, למרות התנגדותו הנחרצת של משרד האוצר וכך במידה מסוימת לעשות את העבודה המלוכלכת עבור בנק ישראל. זאת במטרה להסיר את המכשול האחרון בדרך לתקופת כהונה נוספת לפישר, דבר שראש הממשלה בנימין נתניהו מעוניין בו מאוד.

 

המעורבים מכחישים: אין דיל

 

אז מהו ההסבר לכך שדווקא בנוגע להצעת חוק להכשרת בנקים פרטיים ללא פיקוח הוא ממלא פיו מים? סביר להניח שבישיבת ועדת השרים היום יגלה בנק ישראל מה הוא באמת חושב על הנושא. אבל בינתיים ממשיכים בבנק לשתוק. וכששותקים, צריכים בבנק ישראל לדעת, הציבור אולי לא שומע את הקולות, אבל מריח את הריחות. והריח שעולה מכל הסיפור הזה הוא של משהו שפישר לא ירצה קרוב לוודאי לתאר בספר הזיכרונות שיכתוב על תקופת כהונתו בישראל.

 

בנק ישראל סירב להגיב לנאמר בכתבה. ממשרד ראש הממשלה נמסר: "הגורמים המקצועיים במשרד ראש הממשלה מקיימים עם יו"ר ועדת הכספים דיונים במספר רב ורחב של נושאים באופן שוטף ובאופן ענייני. מדובר בשני נושאים נפרדים שאין ביניהם קשר". ח"כ משה גפני מסר כי "אין שום דיל בנושא. מדובר בשני דברים נפרדים. חוק בנק ישראל הוא נושא שוועדת הכספים תדון בו בכובד ראש ובמקצועיות במהלך השבועות הקרובים, במטרה לאשר אותו. חוק הגמ"חים, שנועד לעגן בחוק פעילות חסד שהיתה קיימת עוד לפני קום המדינה, אינו קשור כלל וכלל לחוק בנק ישראל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x