$
בארץ

יצרנים טורקים: היטל ההיצף על יבוא ניילון יפגע בישראל

ההחלטה להשית היטל היצף זמני על יבוא ניילון נצמד מטורקיה, מיוון ומאיטליה, כדי למנוע ניסיון "לשבור את השוק", הגבירה את המתיחות עם הממשל הטורקי. במהלך דיון על הפיכת ההיטל לקבוע איימו היצרנים: סיכויי ישראל להצטרף ל־OECD ייפגעו

גולן חזני ונעמה סיקולר 07:0016.02.10

יצרני ניילון טורקים טוענים כי היטל היצף שמשרד התמ"ת מבקש להטיל על יבוא ניילון נצמד מטורקיה וממדינות באיחוד האירופי יפגע בסיכויי ישראל להצטרף לארגון ה־OECD. בישיבה שקיימה בשבוע שעבר הוועדה לענייני היצף שליד משרד התמ"ת, בראשות ד"ר שלמה נס, טענו היצרנים כי ה־OECD מבקר בחריפות את התנהלות ממשלת ישראל בעניין ההיטל על יבוא הניילון הנצמד, מכיוון שהיא מנוגדת למדיניות שוק חופשי ומסחר ללא חסמים והתערבות רגולטורים.

 

הפרשה החלה בעקבות תלונה שהגישה לפני כשנה חברת ספיר הישראלית לממונה על ההיטלים בתמ"ת ראובן פסח, בטענה כי יצרני ניילון נצמד מטורקיה, מיוון ומאיטליה מוכרים בישראל ניילון נצמד למפעלי תעשייה במחירים נמוכים יותר מאלה שהם מציעים בארצות המקור. היטל ההיצף נועד להתמודד עם מצבים כאלה בדיוק, והוא אמור למנוע מצב שבו יצרנים ממדינה מסוימת מייצאים מוצר במחיר נמוך מהמחיר שהם גובה תמורתו בשוק המקומי, כדי "לשבור את השוק".

 

 

בעקבות התלונה קבע פסח בספטמבר האחרון כי על סמך ממצאי הביניים יש יסוד להאמין שהמוצרים שבעניינם הוגשה התלונה מיובאים לארץ במחירי היצף, המחוללים נזק ממשי לענף היצרני המקומי. עקב כך השית פסח היטל זמני על יבוא הניילון הנצמד לישראל והמליץ לדרגים שמעליו להפוך את ההיטל לקבוע. צעדיו של פסח והדיון על הפיכת ההיטל לקבוע מעוררים זעם בממשל הטורקי, שהיחסים איתו מתוחים ממילא.

 

בשבועות הקרובים, לאחר מיצוי הדיון בנושא בוועדה בראשות נס, תועבר המלצה נוספת לשר התמ"ת בנימין בן אליעזר - המוסמך לקבלת ההחלטה הסופית בעניין. בדיון שקיימה הוועדה בשבוע שעבר טענו היצרנים הטורקים כי הבדיקת הממונה על ההיטלים היתה חובבנית. לטענתם, הבדיקה נשענה על נתונים שגויים ועל תקופת המשבר הכלכלי בשנה שעברה, שבמהלכו צנחו מחירי הסחורות בענף הפלסטיק בכ־60%. הטורקים טוענים כי המצב הכלכלי העולמי הקשה והחשש להיתקע עם סחורה אילץ אותם להוזיל את המחירים בצורה דרמטית.

 

בישיבת הוועדה הופיעו גם נציגי כמה מפעלי ניילון ופלסטיק ישראליים. הישראלים תמכו בעמדת הטורקים ודרשו להימנע מהטלת היטל קבוע על יבוא ניילון, משום שהדבר יסייע ליצרן ישראלי אחד בלבד, חברת ספיר, אולם יפגע בעשרות מפעלים אחרים הרוכשים חומרי גלם לתעשייה מחברות טורקיות.

 

החלטת השר בן אליעזר צפויה להיות מושפעת מההשלכות האפשרות שלה על הצטרפות ישראל ל־OECD, נושא שמשר"ד התמ"ת עוסק בו באינטנסיביות בחודשים האחרונים. עם זאת, הגורמים המקצועיים במשרד הודפים את הטענות נגד ההיטל וטוענים כי חברות רבות ב־OECD נוהגות באופן דומה.

 

טענות דומות על הפרת כללי ה־OECD עלו באוגוסט האחרון בהקשר להיטל ההיצף על יבוא ברזל, כאשר ממשלת ספרד טענה שמדובר בהפרת הסכמי הסחר הבינלאומיים שעליהם חתומה ישראל. האיום שנשמע אז לפגוע בסיכויי ההצטרפות ל־OECD הביאו להקפאת ההיטל.

 

ממשרד התמ"ת נמסר: "ההליכים מתנהלים על פי החוק הישראלי העומד בכל דרישות אמנת ההיצף של ארגון הסחר העולמי. למדינות ה־OECD יש פעילות מקבילה, ולרובן פעילות רבה יותר בתחומים אלה. לא צפוי שלטענות תהיה השפעה על צירוף ישראל ל־OECD".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x