$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": מתח ביחסים עם טורקיה בגלל מס על יבוא פלסטיק

במשרד התמ"ת אמורים להחליט היום אם להמליץ לשר על היטל היצף ביבוא מוצרי פלסטיק מטורקיה ומהאיחוד. משלחת של חברות מטורקיה ומאירופה מחתה בפני המשרד על ההיטל המסתמן

גולן חזני ונעמה סיקולר 06:5711.02.10

שלב חדש במתיחות ביחסי ישראל־טורקיה, הפעם על רקע כלכלי. בממשלת טורקיה מביעים זעם בימים האחרונים על החלטת הממונה על ההיצף במשרד התמ"ת, ראובן פסח, להמליץ על הטלת היטל היצף על יבוא של מוצרי פלסטיק המיוצרים בטורקיה ובכמה מדינות אירופיות אחרות. היטל ההיצף נועד למנוע מצב שבו מדינה מייצאת מוצר מסוים ומוכרת אותו במחיר נמוך מהמחיר שהיא גובה עבורו בשוק המקומי שלה, כדי "לשבור את השוק".

 

 

חקירת הממונה על ההיטלים במשרד התמ"ת את הנושא החלה כבר לפני כשנה בעקבות תלונתה של חברת ספיר הישראלית. בדיקה שערך הממונה על ההיצף העלתה חשש למחירי היצף של יצרנים מאיטליה, מיוון ומטורקיה, המוכרים ניילון נצמד לחברות תעשייה ישראליות במחירים נמוכים מאלו הנמכרים במדינות המקור של החברות.

 

הממונה קבע כי קיים יסוד לבדיקת הנושא ולפי ממצאי ביניים של חקירה שקיים הודיע בספטמבר האחרון בהחלטה מקדמית כי קיים יסוד להאמין שהמוצרים שבעניינם הוגשה התלונה מיובאים לכאורה לארץ בהיצף הגורם לנזק ממשי לענף היצרני המקומי. לפיכך הוא הורה על הטלת ערובה זמנית על יבוא ניילון לארץ, עד לסיום החקירה.

 

בימים האחרונים הגיעה החקירה לישורת האחרונה והממונה על ההיטלים עתיד להמליץ לשר התמ"ת למסות את היבוא לארץ בהיטל קבוע. משלחת של חברות אירופיות ובראשן חברות מטורקיה טענו בפני הממונה נגד ההיטל המסתמן. לטענתן, הנתונים שהוצגו בפניו על ידי חברת ספיר הישראלית היו שגויים. החברות טוענות כי בדיקת התמ"ת מבוססת על נתונים שנאספו בשיאו של המשבר הכלכלי העולמי, שבו צנחו מחירי חומרי הגלם לתעשיית הפלסטיק בכ־60%. עוד טוענות יצרניות הפלסטיק מטורקיה שהיקף הרכישות שהן מבצעות בישראל גבוה בהרבה ממכירותיהן בארץ, ולכן לא נגרם נזק לתעשייה המקומית.

 

היום תתקיים במשרד התמ"ת ישיבה של הוועדה המייעצת לשר התמ"ת לעניין היטלי היצף, והיא אמורה להחליט אם להמליץ לשר בנימין בן אליעזר להטיל היטל על יבוא פלסטיק מטורקיה ומהאיחוד האירופי. החשש הוא שהחלטה התומכת בהיטל קבוע תחריף את היחסים המעורערים ממילא בין טורקיה לבין ישראל ובעיקר תערער את יחסי הסחר בין שתי המדינות שהסתכמו בשנת 2009 ב־2.6 מיליארד דולר.

 

לפני כמה חודשים הורה הממונה על היצף במשרד התמ"ת על היטלי יבוא גם בתחום גרוטאות הפלדה. גם במקרה זה טענו יבואניות הפלדה כי ההחלטה התקבלה על סמך נתונים חלקיים, ששיקפו את המצב במשבר. שר התמ"ת הורה על עצירת ההיטל וכיום נבחן הנושא מחדש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x