$
בארץ

חשיפת "כלכליסט" - חקירה סמויה חושפת: עובדי מכון התקנים קיבלו שוחד

לפי דו"ח החקירה, בתמורה לטובות הנאה אישרו עובדי מכון התקנים מוצרים בלי לבדוק אותם או לאחר בדיקה חלקית. מנכ"ל המכון, שיזם את החקירה, אולץ להתפטר. יו"ר מכון התקנים: "אני לא חושב שזה כצעקתה"

עמיר קורץ 06:5809.02.10

חקירה סמויה חשפה חשד לקבלת טובות הנאה לכאורה על ידי עובדים במעבדות החשמל והאלקטרוניקה של מכון התקנים. כך חושף תחקיר "כלכליסט". חוקרים פרטיים שנשתלו במעבדות העלו חשדות שלפיהם יבואנים "משמנים" עובדים במכון ונותנים להם מוצרים במתנה או בהנחה כדי שאלה יזרזו את הטיפול בהם או "יחפפו" בטיפול, וכי חלק מבדיקות החובה למוצרים אינן מבוצעות לכאורה כלל או נעשות באופן חלקי בלבד. למרות זאת, המוצרים מקבלים אישור ומגיעים לצרכנים כאילו עברו בדיקה.

 

מכון התקנים הוא הגוף שמופקד על איכות במדינת ישראל, והוא פועל בפיקוח משרד התמ"ת. המכון בודק מוצרים מיובאים שבשימוש בהם יש אלמנט שמשפיע על בטיחות ובריאות הציבור או הגנת הסביבה. לפי חוק, לפני הגעת המוצר לצרכן אמור היבואן לקבל עבורו מהמכון אישור שיווק ומכירה (שבעזרתו משחררים את המוצר מהמכס).

 

 

יבואנים נכנסים חופשי

 

כאשר דורון טמיר נכנס בסוף 2007 לתפקיד מנכ"ל מכון התקנים, הוא החל לקבל פניות מגורמים במכון ומגורמים מסחריים מחוץ לו, "אשר התריעו על מעשים לא כשרים הנעשים על ידי עובדים ומנהלים בעבודת המכון", כפי שכתב טמיר במכתב ששלח בדצמבר 2009 לכמה גורמים במכון התקנים. במכתבו הוא טוען כי "התרעות אלו הביאו אותי למסקנה כי יש צורך חיוני בשינוי שיטת העבודה והמבנה הארגוני של המכון". את השינוי הנדרש, שלו קרא "הפרדת סמכויות", הוא הציג בסדרת מפגשים שקיים כבר במהלך 2008.

 

בין הבעיות שעליהן הצביע טמיר: העובדה כי יבואנים יכולים להיכנס באופן חופשי למעבדות - מה שמעלה חשש להשפעה ולהפעלת לחץ על בודקי המוצרים, והעובדה כי בידי הבודק מרוכזות סמכויות רבות מדי: מקביעת מועד הבדיקה ומחירה עד ביצועה בפועל ומתן האישור. במקביל החליט טמיר, בשיתוף מנהל אגף משאבי אנוש לשעבר, להזמין חקירה של משרד פרטי כדי לאשש את הטענות על מעשי שחיתות לכאורה הנעשים במכון.

 

"סגרו תעודות" בלי לבדוק

 

דו"ח החקירה, שהוגש כבר בינואר 2009, העלה חשדות שלפיהם עובדים במעבדות החשמל והאלקטרוניקה קיבלו מוצרים מספקים שאותם בדקו. עוד נמצא כי הבודקים משתמשים במכשירים לצרכים אישיים בתוך המעבדה במהלך הבדיקות. החוקרים גם מצאו כי במעבדות ניתנת עדיפות ליבואנים שונים שלהם קשרים אישיים עם ראשי המעבדות והבודקים.

 

החוקרים מצאו למשל כי במדור גופי התאורה (השייך למעבדת החשמל) קיימת התערבות לכאורה בסדר העדיפות של בדיקות מסוימות, וכי יבואנים הנמצאים בקשר אישי עם מנהל המעבדה זוכים לזירוז בדיקותיהם. עוד נמצא שבודקים לוקחים לעתים מוצרים לבתיהם. נוסף על כך ציינו החוקרים כי אחד היבואנים שילם את הוצאות הנסיעה של בודק לחו"ל ואף את אלה של אשתו.

 

החוקרים גם דיווחו כי בכמה מדורים, למשל במדור המפסקים והשקעים, הבודקים "סגרו תעודות" (כלומר העניקו אישור) בלי לבדוק את המכשירים כלל. לפי הדו"ח, בודקים אחרים "חתמו שבדקו מכשיר וזאת בלי לבדוק את המכשיר".

 

גם במעבדות האלקטרוניקה מצאה החקירה התנהלות בעייתית. החוקרים ציינו למשל כי מחשבים שנבדקו לא הוחזרו ליבואנים, והבודקים השתמשו בהם ואף לקחו אותם לבתיהם.

 

נוסף על כך נמצא כי בדיקות טלוויזיות אינן נעשות באופן תקין. במקרים מסוימים נדרשת בדיקה מלאה - מהלך שגוזל זמן ממושך שבו הסחורה אינה משוחררת מהנמל. בעקבות לחצים של יבואנים רשמו בודקים כי נדרשת בדיקה חלקית או קצרה בלבד, כך שהמשלוחים שוחררו מהנמל. רק אחר כך "התברר" כי נדרשת בדיקה מלאה, אך המשלוח כבר היה בדרכו ללקוחות.

 

החוקרים גם מציינים כי יש ברשותם מידע ראשוני שלפיו אדם שבודק ודוגם מוצרים קיבל שוחד או טובות הנאה. עוד מציינים החוקרים כי איש קשר מטעם אחד מיבואני האלקטרוניקה הגדולים בארץ "ארגן" לעובד טלוויזיות בהנחה גדולה, וזה בתמורה עזר לו בהיכרות עם יבואן מתחום אחר. כמו כן, החוקרים מצאו כי אחד העובדים היה מעלים מוצרים ממחסן מעבדת החשמל, וכי קיימת פרצה המאפשרת לבודקים לבטל תנועות מוצרים הנמצאים במחסן ממערכת המחשוב.

 

"בעיה רצינית ביותר"

 

למרות שקיבל את הדו"ח בינואר 2009, טמיר בחר שלא לפנות למשטרה. זאת למרות שבדצמבר האחרון הוא כותב כי "סברתי שאם תופעות אלו קיימות ברוב או בכל המעבדות/ענפים/מדורים האחרים במכון, אזי מדובר בבעיה רצינית ביותר המקיפה עשרות רבות של עובדים לאורכו ולרוחבו של המכון".

 

טמיר האמין כי הדרך הנכונה לטפל בכשלים היא לקדם את השינוי הארגוני־מבני ובמקביל להעמיק את החקירה. במרץ 2009 הוא ערך פגישה דיסקרטית עם מבקר הפנים של המכון, מנהל אגף משאבי אנוש לשעבר והמשנה למנכ"ל. הוא העביר להם עותק של דו"ח החקירה וביקש מהם ליצור קשר עם חברת החקירות. "איני יודע אם המידע הגיע לגורמים נוספים", כתב בדצמבר, "אך אני יודע שאף שעברו מאז אותה פגישה חודשים רבים, לא נעשה דבר".

 

השינוי המבני במכון, אותו ניסה לקדם טמיר, לא צלח. הוא נקלע לסכסוך עם ועד העובדים ויו"ר המכון, והחליט להתפטר לפני שיודח. מנכ"ל תדיראן, דני גולדשטיין, צפוי להחליפו בימים הקרובים. יו"ר מכון התקנים עמיקם בן צבי אמר ל"כלכליסט" כי רק לפני כשבועיים נודע לו על הדו"ח: "דו"ח החקירה עבר אליי ואל עוד שני חברי דירקטוריון. אני לא חושב שכצעקתה, אולם לא ירדתי לשורש העניין. אני יודע שמבקר הפנים של החברה בדק זאת. מבחינתי, המנכ"ל צריך לטפל בעניין. שיקרא לעובדים שנגדם יש חשדות, ואם אלה יתאמתו - אז שיפטר אותם או יפנה למשטרה". בן צבי מכחיש כי הפעיל לחץ על טמיר להתפטר.

 

ממשרד התמ"ת נמסר כי נפתחה בדיקה של הטענות. טמיר סירב להגיב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x