$
בארץ

דרור שטרום: אנחנו רצים ל-OECD מבלי לחשוב האם זה טוב לנו

הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר: "ישראל כבר פעילה בעשרות ועדות ב-OECD. צריך לברר האם להצטרפות יש תועלת מעבר לעלויות ההתאמה של המשק לסטנדרטים של הארגון?"

מיקי פלד 11:5301.02.10

"אף אחד לא טרח לעשות תחשיב עלות תועלת אמיתי לגבי הצטרפות ישראל ל-OECD", כך אמר היום (ב') הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, עו"ד דרור שטרום, בכנס הרצליה. לדבריו, "יש שמחה גדולה שהגויים מוכנים לקבל אותנו למועדון הנחשב שלהם. הייתי משקיף פעיל במשך 5 שנים בוועדת התחרויות של

ה-OECD, והטענה הבסיסית שלי היא שהיה צריך לחשוב לאט לפני שרצנו בשמחה לחגיגה הזו".

 

"אם היינו חושבים לאט", הוסיף שטרום, "היינו מבינים שישראל כבר פעילה בעשרות וועדות ב-OECD ולכן אנחנו מקבלים את כל הניירת המקצועית. כל בנק הידע המקצועי כבר עומד לרשותנו ממילא". לכן, שואל שטרום "האם הצעד הנוסף של הצטרפות אכן יש בה תועלת מעבר לעלויות ההתאמה של המשק לסטנדרטים של הארגון? לדוגמה, התאמת העלויות של המדיניות הכלכלית, כמו הרחבה מוניטרית ותמיכה בדולר כפי שבנק ישראל עשה בחודשים האחרונים. שאלה בסיסית אחרת שלא נשאלה היא האם מדינת ישראל היא כמו המדינות החברות בארגון או שמודל הצמיחה של ישראל הוא כל-כך שונה ולא אופייני לשוויץ והולנד שהצרכים היסודיים שלנו הם אחרים?"

 

"יש כאן עניין של סטנדרטים"

 

"ניקולה בונוצ'י, הממונה על עניינים משפטיים ב-OECD, ה-OECD לא יתערב מהיכן ישראל תזמין את מדי השוטרים שלה, אם מסין או ממפעלים בישראל, אולם הארגון דורש תחרות הוגנת ולא מפלה", כך אמר בכנס דן קטריבס, ראש אגף סחר חוץ וקשרים בינלאומיים בהתאחדות התעשיינים. לדבריו,  "קשה לומר מה הצטרפות ישראל לארגון יעשה בשורה התחתונה לתעשיין או לאיש ברחוב. יש כאן עניין של סטנדרטים שאנחנו רוצים להיות לא רק אלו שמקבלים אותם באופן סביל, אלא להיות חלק מאותו פורום שקובע את הכללים".

 

בן אליעזר: השאיפה היא להציב את ישראל תוך עשור כאחת מ-15 המדינות המפותחות

 

"הצטרפות ישראל ל-OECD היא בזכות ולא בחסד. הביצועים הכלכליים שלנו בשנים האחרונות והאופן בו צלחנו את המשבר הכלכלי העולמי מציבים אותנו במקום מכובד ברשימת הכלכלות המפותחות", כך אמר היום (ב') שר התמ"ת, בנימין בן-אליעזר, בכנס הרצליה. "השאיפה היא שתוך 10 שנים ישראל תהיה אחת מ-15 המדינות המפותחות בעולם מבחינה כלכלית", אמר שר התמ"ת.

 

בן-אליעזר רמז, כי הצטרפות ישראל לארגון תשפיע גם באמצעות הכנסת מסגרות פיקוח ומשפט אל הנורמות במשק הישראלי, שיכריחו את קובעי המדיניות להתאים את המשק לתקנים של הארגון. לדבריו, "ישראל תיאלץ לנהוג בהתאם לנורמות המקובלות במדינות המפותחות בעולם, כגון מחויבות לשיפור השירות והמינהל הציבורי על כל דרגיו. כבר בהכנה להצטרפות נדרשנו לבצע מהלכים כגון הצטרפות לקוד המלחמה בהלבנת הון, אמנת איסור מתן שוחד במכרזים וסחר בינלאומי, וצעדים נוספים המסייעים לניהול משק כלכלי תקין".

 

בן-אליעזר אמר עוד, כי כדי להגביר את תעסוקת הנשים, בהתאם להערות דו"ח ה-OECD על כלכלת ישראל, הוא שוקל להקים מעונות יום באיזורי תעשייה. "אנחנו מתנפלים על המגזר הערבי כדי להבטיח שדרך מעונות יום, הכשרה מקצועית ותמריצים למפעלים לפעול במגזר, העוני במגזר זה יצומצם".

 

"כבר בימים אלה", אמר בן אליעזר, "החל משרד התמ"ת בגיבוש מדיניות שתביא ליישום המלצות הדו"ח. בין היתר יזם שר התמ"ת הקמת ועדה ציבורית בין משרדית לבחינת מדיניות התעסוקה בישראל לקידום ופתרון מרבית הכשלים. בנוסף, לכשנתקבל לארגון נמנה נציג בכיר בשגרירות המיוחדת שתייצג את ישראל ב-OECD. נציג זה ירכז את הנושאים הכלכליים מול הארגון".

 

"ההצטרפות ל-OECD אינה רק לשם היוקרה, למהלך השלכות פרקטיות, ובנוסף לישראל תהיה גישה לידע ולניסיון שנצבר בארגון ובמרכזי המחקר שלו. אנחנו צופים כי עשרות כלכלנים, סטטיסטיקאים ומומחים שונים מישראל יצטרפו לשורות הארגון כעובדים מן המניין, דבר שיחזק את השפעתנו".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x