$
בארץ

הממונה על השכר באוצר: "בבנק ישראל יש כיום יחידות מיותרות"

אילן לוין קורא לבצע ארגון מחדש בבנק המרכזי, לקראת ההכרעה בחוק בנק ישראל החדש. בדרך הוא מסביר את ההסכמה בשתיקה להעלאת שכרם התכופה של פקידי הבנק: "הבנק הוא לא החניך המצטיין, אך נוהג כמקובל במגזר הציבורי"

אמנון אטד 17:5126.01.10

חודש אחד בלבד לאחר שעובדי בנק ישראל קיבלו תוספת לשכרם, יקבלו כל עובדי הבנק בעוד כמה ימים עוד תוספת שכר. הפעם מדובר בתוספת של 5%, שתינתן לעובדים בעקבות הסכם המסגרת עם עובדי המגזר הציבורי שנחתם בשנה שעברה בין ההסתדרות לבין הממונה על השכר באוצר. תוספת השכר תינתן לעובדי

הבנק במשכורת ינואר המשולמת בתחילת פברואר, ותכלול הפרשים עבור חודש דצמבר האחרון - מועד תחילת הסכם המסגרת בפועל.

 

נוסף על תוספת השכר החדשה, יקבלו כרבע מעובדי בנק ישראל במשכורת ינואר גם תוספת בגין קידום בדרגה - כ־400 שקל עד 4,000 שקל ברוטו לעובד, לפי רמת השכר. בניגוד למשרדי הממשלה, שבהם נעשה הקידום בדרגות לאורך כל השנה, בבנק ישראל ניתנות הדרגות לעובדים הזכאים פעם אחת בשנה. לראשונה ישולמו תוספות השכר בגין הדרגות החדשות כבר במשכורת ינואר, במקום במשכורת אפריל, כפי שהיה נהוג עד כה בבנק.

 

את תוספת השכר החדשה והדרגות יקבלו עובדי בנק ישראל חודש אחד בלבד לאחר קבלת התוספת של 3% שניתנה להם בחודש שעבר. התוספת ניתנה לעובדי הבנק במקום בדיקת שחיקת השכר, שעליה סוכם בהסכם האחרון ועדיין לא בוצעה. התוספת הוחלה רטרואקטיבית מתחילת השנה, כך שבמשכורת החודש שעבר העובדים קיבלו הפרשים בשיעור כולל של 36%.

 

גם הפעם מגיע הקרדיט העיקרי על ניהול המשא ומתן עם הנהלת הבנק ליו"ר ועד העובדים הארצי, ניצה קסיר. המשא ומתן על מתן תוספת השכר ועל שיעור הקידום בדרגות, שבו השתתף גם יו"ר חטיבת הבנקים בהסתדרות, ציון שמע, נערך בחודשיים האחרונים תחת מעטה חשאיות כבד, ללא שיתוף חברי הוועד הירושלמי של עובדי הבנק.

 

האוצר: מצד אחד מגבה, מצד שני נערך למאבק

 

למרבה הפלא, כל תוספות השכר שיקבלו עובדי בנק ישראל יינתנו להם כדין ובאישורו של הממונה על השכר באוצר, אילן לוין. בשיחה עם "כלכליסט" אמר אתמול לוין כי בשונה מהסקטור העסקי, במגזר הציבורי לא מקצצים בשכר ולא מפטרים עובדים בשנה האחרונה. "בנק ישראל אמנם איננו החניך המצטיין של המגזר הציבורי", אומר לוין, "אבל בנושא זה הוא מתנהג כמו הגופים האחרים במגזר זה. זה נכון שבחודש האחרון הצטברו בבנק ישראל הרבה תוספות שכר. האם זה משרת את הפוליטיקה הפנימית של הבנק, במאבק בין הוועדים השונים? לא אני האדם שאומר זאת".

 

בצד הסכמה שבשתיקה להתנהלות השכר בבנק ישראל, לוין אינו מהסס לפתוח עוד חזית מול הבנק. "בבנק ישראל", הוא אומר, "פועלות היום יחידות מיותרות, שצריך לערוך בהן ארגון מחדש, ולהתאים את מבנה הבנק למציאות החדשה". לדבריו, "הביקורת הציבורית המוטחת עכשיו בבנק ישראל מראה להם עד כמה חשוב שיימשך הפיקוח של הממונה על השכר באוצר על שכרם של עובדי הבנק. היום הם יכולים להתייצב בפני הציבור ולומר שכל התוספות חוקיות ומאושרות על ידי הממונה, ובנק ישראל לא עשה שום דבר שלא קיבל אישור מהגורם המוסמך לכך. זאת בשונה מההתאמות השונות בנושא השכר שהכניסו אנשי בנק ישראל בחוק בנק ישראל החדש, שנמצאות כעת בדיון".

 

את דבריו של לוין, ובייחוד את סופם, צריך לקרוא בתשומת לב. לא סתם נמנע אתמול האוצר מלצאת בהודעה חד־משמעית המבהירה כי כל תוספות השכר הניתנות עכשיו לעובדי בנק ישראל מעוגנות בהסכמים חתומים. מי שיקשיב היטב יוכל גם לשמוע את קול חיכוך הידיים שעולה מבניין האוצר בירושלים. בנק ישראל הפך, מן הסתם בצדק, לשק חבטות. עובדה זו תסייע לאוצר בסיבוב הבא של המאבק הממושך שלו נגד תנאי השכר המפליגים של עובדי הבנק. הסיבוב הזה אמור להיפתח כבר בימים הקרובים, עם הגשת חוק בנק ישראל החדש לאישור הכנסת, ובמרכזו שני סעיפים בעייתיים: מנגנון הפיקוח המסובך על שכר עובדי הבנק שגיבש ראש הממשלה בנימין נתניהו, והמנגנון לעדכון שכרם של עובדי הבנק בעתיד - שעליו עדיין אין הסכמה.

 

לאוצר נוח מאוד לחדש את סיבוב ההתכתשות כאשר בנק ישראל מוטל על הקרשים, וסופג חבטות מכל עבר. בנק ישראל כזה יתקשה מאוד לעמוד במתקפה הקשה שמצפה לו בוועדת הכספים, כאשר יידרש להסביר את פשר תוספות השכר שנתן בחודשיים האחרונים לעובדיו.

 

כאילו לא היה משבר כלכלי

 

עד לפני שנה וחצי הכל היה נראה אחרת. חייהם של בר מזל, כלכלן בבנק ישראל, ושל אחיו ביש גדא, מתכנת בחברת הייטק ידועה, התנהלו על מי מנוחות. כל אחד מהאחים השתכר 20 אלף שקל ברוטו בחודש, שכר הגדול פי שניים וחצי מהשכר הממוצע במשק, שאפשר להם לקיים רמת חיים גבוהה מהממוצע.

 

בסוף אוגוסט 2008 נכנס הסכם השכר החדש בבנק ישראל לתוקף. בר מזל, בדומה לחבריו בבנק, קיבל תוספת שכר צנועה של 1%. שכרו עלה ל־20,200 שקל.

 

חודש אחר כך התחילו העניינים להשתבש. המשבר הפיננסי בארצות־הברית התגלגל במהירות אל המשק הישראלי. בחודש נובמבר קיבל ביש גדא אימייל קצר, שבו התבשר על קיצוץ של 10% בשכרו. במרץ 2009 הבין ביש גדא שהקיצוץ בשכרו הוא החלק הטוב בסיפור, כאשר ברגע האחרון ניצל מסבב הפיטורים הראשון שבוצע בחברה.

 

בבנק ישראל, לעומת זאת, העניינים התנהלו כרגיל. המשבר החמור ביותר ב־80 השנים האחרונות, וגלי הקיצוצים והפיטורים שנלוו אליו, נעצר במרחק רב מגבעת רם בירושלים. בחודש מאי נערך בבנק סבב מענקי המצוינות השני עבור שנת 2008. מחצית מעובדי בנק ישראל, ובר מזל בהם, קיבלו מענק של עד משכורת אחת. המענק החד־פעמי (ברוטו) שקיבל בר מזל הסתכם ביותר מ־20 אלף שקל.

 

בתחילת החודש שעבר הפכה חגיגת השכר בבנק ישראל למשתה טורקי. כל עובדי הבנק קיבלו תוספת שכר של 3%, רטרואקטיבית מתחילת השנה. עילת התוספת: פיצוי בגין אי־חישוב תוספת שחיקה. בר מזל ידידנו קיבל תשלום חד־פעמי של 7,270 שקל ברוטו, נוסף על תפיחת שכרו החודשי ל־20,800 שקל.

 

חולף לו חודש אחד בלבד, ורשימת תוספות השכר בבנק ישראל מתארכת. הפעם מקבלים כלל עובדי הבנק תוספת שכר של 5%, כחלק מהסכם המסגרת עם עובדי המגזר הציבורי. במקביל, מקבלים רבע מהעובדים, ובר מזל בהם, תוספת דרגה. שכרו של בר מזל מזנק בתוך חודש בעוד 3,140 שקל, ומסתכם ב־23,940. בתוך שנה וחצי גדל שכר הברוטו של בר מזל ב־3,940 שקל (20%). ממש באותו שבוע נקרא אחיו, ביש גדא, אל מנהל כוח האדם בחברה ומקבל מכתב קצר שמבשר לו כי סבב הפיטורים השני בחברה כולל גם אותו.

 

גם לפני תוספות השכר הנדיבות שניתנו להם, נהנו בר מזל וחבריו בבנק ישראל מרמת שכר גבוהה במיוחד שהציבה אותם בצמרת טבלת השכר של המגזר הציבורי. לפי נתוני האוצר, בשנת 2008 הסתכם השכר הממוצע ברוטו של כלל עובדי בנק ישראל ב־23,028 שקל, לעומת שכר ממוצע של 7,556 שקל במגזר הציבורי ושל 7,921 שקל בכלל המשק. כל אחד מ־95 העובדים בעלי השכר הגבוה בבנק השתכר בשנת 2008 שכר חודשי ברוטו של 41,903 שקל. שיאן השכר בבנק הרוויח באותה שנה שכר חודשי של 60,227 שקל.

 

רשימת תנאי השכר וההטבות הארוכה שממנה נהנים עובדי בנק ישראל אינה נגמרת עם פרישת העובד לגמלאות. לפי נתוני בנק ישראל והאוצר, הגמלה הממוצעת של גמלאי בנק ישראל גדולה פי שניים מזו של גמלאי עובדי המדינה. בחלק מהמקרים מדובר בגמלה גדולה פי ארבעה מהמקובל בשירות המדינה. חלק מגמלאי בנק ישראל מקבלים גמלה חודשית של כ־35 אלף שקל בחודש, בדומה לשכרו החודשי ברוטו של מנכ"ל האוצר. בשום גוף ציבורי אחר לא תמצאו גמלאות כאלה. כמה מהגמלאים אף פדו במועד פרישתם תוספות שכר שונות שנצברו לזכותם בסכום של עד 1.8 מיליון שקל לכל גמלאי.

 

בין רשימת ההטבות שממנה נהנים גמלאי בנק ישראל אפשר למצוא את הזכות לקבל הלוואה מסובסדת בריבית לא צמודה של 2% בגובה של שתיים וחצי משכורות, מחיקת יתרת ההלוואה במקרה מוות של בן הזוג, קבלת שי לחגים של יותר מ־1,000 שקל פעמיים בשנה, קבלת שי דומה במקרה של שמחה משפחתית דוגמת חתונה או לידה, ארוחות מסובסדות במסעדת הבנק, שימוש בחדר הכושר של הבנק, ביטוח ריזיקו ובריאות ובדיקות רפואיות פעם בשנה, סבסוד פעילויות תרבות וספורט, סבסוד נופשונים והשתתפות בפעילויות מוגדרות, למשל מינוי לתיאטרון.

 

בנק ישראל: תוספות השכר ניתנו כדין

 

בבנק ישראל טוענים כי כל תוספות השכר ניתנו כדין, בהתאם למקובל בשירות הציבורי."התוספת של 5% ניתנת לעובדים בעקבות הסכם המסגרת עם עובדי המגזר הציבורי שנחתם בשנה שעברה בין ההסתדרות לבין הממונה על השכר באוצר. מתן הדרגה לרבע מעובדי הבנק מתבצע פעם בשנה, בניגוד למשרדי הממשלה שבהם נעשה הקידום בדרגות לאורך השנה. מענק המצוינות, המסתכם בסכום שנתי כולל של כ־4 מיליון שקל, כולל למעשה כספים של העובדים שלא שולמו להם בשנת 2002 כפיצוי על מעברם של עובדים חדשים מפנסיה תקציבית לפנסיה צוברת".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x