$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": שטייניץ קובר את ועדת חודק

על רקע הביקורת מהבנקים ומהגופים הפיננסיים, מינה שר האוצר ועדה בין־רגולטורית חדשה שתבחן את מסקנות ועדת חודק, כדי לגבש מסקנות סופיות בנושא האשראי החוץ־בנקאי. בין חבריה: שני מתנגדים נחרצים לדו"ח הביניים של חודק

תומר אביטל ורחלי בינדמן 07:0821.01.10

הביקורת וההתנגדויות למסקנות הביניים של ועדת חודק נשאו פרי. בימים הקרובים אמורה הוועדה לפרסם את מסקנותיה הסופיות, אך ל"כלכליסט" נודע ששר האוצר יובל שטייניץ החליט למנות ועדה בין־רגולטורית שתגבש את המסקנות הסופיות במקומה.

 

הוועדה החדשה תקבל לידיה את מסקנות הביניים של ועדת חודק, אשר פורסמו בספטמבר 2009, ותגבש דו"ח סופי ובו הפרמטרים להשקעות גופים מוסדיים באשראי חוץ־בנקאי. בראש הוועדה יעמוד מנכ"ל משרד האוצר חיים שני ויהיו חברים בה פרופ' עודד שריג, המפקח הטרי על הביטוח, רוני חזקיהו, המפקח על הבנקים, וזוהר גושן, יו"ר רשות לני"ע. על הוועדה יפקח סגן שר האוצר, יצחק כהן. הוועדה צפויה להתכנס אחרי כניסתו של פרופ' שריג לתפקיד ב־1 בפברואר.

 

 חברי הוועדה הבין-רגולטורית שיגבשו את מסקנות הדו"ח הסופי חברי הוועדה הבין-רגולטורית שיגבשו את מסקנות הדו"ח הסופי

 

הוועדה הבין־רגולטורית החדשה תקבל לידיה למעשה את המנדט של ועדת חודק, שהיתה מורכבת מנציגי הגופים המוסדיים, נציגי משרד האוצר וחברים ניטרליים. את ועדת חודק הקים במאי 2009 המפקח על הביטוח ידין ענתבי, שעזיבתו הטרייה את משרד האוצר משמשת קרקע פורייה להעברת המנדט לוועדה החדשה. ההערכות הן שמהלך זה של שר האוצר יקבור את מסקנות הביניים של ועדת חודק, ויהווה כניעה למתנגדיה. אחת הסיבות להערכות אלו היא כי לפחות שניים מחברי הוועדה החדשה, חזקיהו וגושן, מתנגדים נחרצות למסקנות ועדת חודק.

 

את מירב חצי הביקורת ספגו שתי מסקנות הביניים העיקריות שגיבשה הוועדה: הראשונה היא חיוב הגופים המוסדיים לדרוש בהנפקות אג"ח שעבוד שלילי, כלומר קבלת התחייבות מהחברה המגייסת שלא לתת שעבוד חדש של נכס לטובת צד ג' ללא אישור בעלי החוב. המסקנה השנייה היא זכות העמדה של החוב לפירעון מיידי במקרים מסוימים ובכללם במקרה של שינוי שליטה או מיזוג של החברה המגייסת. הבנקים הובילו את ההתנגדות למסקנה הראשונה, בטענה שזו תקשה על חברות לגייס אשראי בנקאי. הקונצרנים הגדולים, ובראשם קבוצת אי.די.בי של נוחי דנקנר, הביעו התנגדות למסקנה השנייה בטענה שזו תסכל מהלכי מיזוג ושינוי שליטה שהם דבר שבשגרה בתאגידים בסדרי גודל שכאלה.

 

בדיוני ועדת המשנה לענייני ביטוח של הכנסת, בראשות ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו), הציגו לאחרונה הרשות לניירות ערך, הגופים המוסדיים ונציגי הבנקים הסתייגויות מהותיות מההמלצות, וטענו כי השפעתו הרוחבית של הדו"ח תפגע במשק.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "כל כמה שבועות מתכנס פורום רגולטורים במשרד האוצר ודן בנושאים שונים".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x