$
תיירות

ממשלה במבחן - סיכום שנה בתיירות: ימין ושמאל, רק חול וחול

סיכום השנה בתיירות מגלה תמונה עגומה: עובדים חדשים לא נקלטו, החדרים לא הוסבו לשימוש מלונאי וגם התיירים הגיעו בקושי. כמה טוב שאפשר להאשים את המיתון ואת "עופרת יצוקה". כתבה שנייה בסדרה

יסמין גיל 08:1721.12.09

המבחן האמיתי של תוכניות משרד התיירות הוא פשוט מאוד: האם אנשי המשרד הצליחו להגדיל את מספר התיירים בהשוואה לשנה הקודמת. שנת 2009, אם כך, מזכה את אנשי המשרד ב"בלתי מספיק". מספר התיירים לא רק שלא עלה, אלא אף ירד. אפילו ביקור האפיפיור בשנה החולפת לא נשא עמו בשורות.

 

אפשר לטעון כי הסיבה היא תחלופת כוח האדם התכופה במשרד. באפריל נכנס סטס מיסז'ניקוב לתפקיד שר התיירות, ה־12 בתוך כעשור. ממוצע של שנה בתפקיד לא מבטיח רבות בכל הקשור ללימוד החומר, בניית תוכניות ארוכות טווח ומעקב. לא בכדי תוכניות המשרד לאורך השנים נראות דומות למדי.

 

הישג שכן רשם מיסז'ניקוב בשנה האחרונה הוא ביטול הצעת משרד האוצר, כחלק מחוק ההסדרים, לחייב תיירים במע"מ על שירותים כמו לינה בבתי מלון והשכרת רכב. מיסז'ניקוב ידע שהגזרה הזו היא הדבר האחרון שהוא צריך ברזומה שלו, ולכן שלף מיד את קלף "סיעת ישראל ביתנו תצביע נגד התקציב". ההצעה בוטלה.

 

1. תיירות בישראל - המשרד לא עמד ביעדים

 

מה הובטח: בתוכנית העבודה השנתית שהוגשה בינואר 2009, מספר היעד עמד על 3 מיליון תיירים נכנסים ב־2009. המשבר הכלכלי ומבצע עופרת יצוקה כבר היו בעיצומם עת הוגשה התוכנית, כך שהשפעתם ודאי הובאה בחשבון מראש - ובכל זאת, השנה תסתיים, כפי הנראה, עם ירידה בתנועת התיירות לישראל. התוכנית מינואר דיברה גם על 15 קמפיינים שיווקיים בשמונה מדינות.

 

 

מה קרה בפועל: הנתונים המעודכנים ביותר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) מצביעים על כך שבין ינואר לנובמבר 2009 נרשמו 2.5 מיליון כניסות מבקרים לישראל, ירידה של 11% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. רק כ־2.1 מיליון היו כניסות של תיירים ששהו בארץ יותר מיממה. השאר, כ־368 אלף כניסות, היו של מבקרי יום. נדרשות עוד 500 אלף כניסות מבקרים בחודש כדי להגיע למספר היעד - וזה כנראה לא יושג.

 

גם קמפיין שמונה המדינות לא הצליח להתרומם בשנה החולפת. "למעט הגדלת תקציב השיווק ברוסיה, לא חל השנה שינוי מהותי בנושא", אומרים בהתאחדות המלונות. "מדינת ישראל משווקת בעיקר לארה"ב, לרוסיה, לגרמניה, לצרפת ומעט לאנגליה. ארבע מדינות וחצי".

 

תיירות הפנים נחלה הצלחה גדולה יותר. על פי נתוני הלמ"ס, בין ינואר לאוקטובר נרשמו 10.2 מיליון לינות ישראלים, עלייה של 4% בהשוואה ל־2008. הסיבה העיקרית לכך היא המשבר עם טורקיה, שהדיר רגליהם של ישראלים רבים מיעדי הנופש באנטליה ובודרום.

 

תוכנית העבודה ל־2010 הוגשה אתמול, ופרטים מוקדמים ממנה פורסמו כבר לפני כחודש בכנס הרצליה לתיירות. בכנס דובר על השמת דגש בפעולות השיווק, תוך התמקדות בפלח השוק הנוצרי בכלל והזרם האוונגליסטי בפרט. כמו כן דובר על יצירת פעילות בשווקים מתפתחים כדוגמת אמריקה הלטינית, סין ומזרח אירופה. עוד דובר על שדרוג ועדכון אתר אינטרנט שיווקי בכל השפות. אם הכוונה לאתר האינטרנט של משרד התיירות, הרי שהמהלך מתבקש. מדובר באתר ישן ולא מזמין.

 

2. עובדים בענף - פיטורים במקום גיוסים

 

מה הובטח: תוכנית המשרד מינואר דיברה על קליטת 1,800 עובדים חדשים בתעשיית התיירות ב־2009.

 

מה קרה בפועל: מנתוני הלמ"ס האחרונים עולה כי בין ינואר לספטמבר חלה ירידה של 3% בכלל משרות השכיר בבתי המלון, כולל עובדי חברות כוח אדם, לעומת החודשים המקבילים ב־2008. מדובר בכ־700 עובדי מלונות שאיבדו את משרתם. בהתאחדות המלונות מחשבים גם את ההשפעה על עובדים נוספים בתעשייה, כמו מורי דרך ונהגי הסעות, והנתונים מצביעים על כ־1,800 עובדי תיירות שאיבדו את משרתם בחצי שנה בלבד.

 

3. בתי מלון - 1,000 חדרים עדיין מחכים

 

מה הובטח: ב־2009 המשרד היה אמור להשיב כ־1,000 חדרים לפעילות מלונאית. מדובר בחדרי מלון שהוסבו לשימושים אחרים, למשל למגורי עולים, בעקבות הירידה בתנועה התיירותית בשנים האחרונות. ההסבה היא הליך ביורוקרטי שבו שותפים, מלבד משרד התיירות, גם הרשויות המקומיות, ועדות התכנון והבנייה והיזמים - ייתכן שזה ההסבר לסרבול שבביצוע. פרט לכך, משרד התיירות הבטיח להריץ פיילוט לדירוג בתי המלון בארץ עד דצמבר 2009, לאחר שהדירוג הרשמי בוטל לפני שנים.

 

מה קרה בפועל: "לא ידוע לנו על חדרים שחזרו לשימוש מלונאי השנה", מסר גורם בהתאחדות המלונות ל"כלכליסט". גורם אחר במחלקה הכלכלית של ההתאחדות היה מפורש יותר: "התשובה היא אפס. לא הושבו השנה חדרים". במשרד התיירות הסבירו: "בימים אלו אנו נמצאים בעיצומו של הליך קבלת ההצעות למי שמבקשים סיוע בהסבת חדרים. המיון יחל בתקופה הקרובה".

 

גם השבת הדירוג למלונות לא תתרחש בקרוב. לא רק שהפיילוט לא נראה באופק, גם לא נבנה מערך דירוג ולא פורסם מכרז. הסבר המשרד: היעדר תקציב.

 

ממשרד התיירות לא התקבלה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x