$
תיירות

מטוס החלומות החדש של בואינג פורש כנפיים

לאחר שנתיים של עיכובים, אמור להמריא מחר מטוס ה־787 "דרימליינר" של בואינג לטיסת הניסוי הראשונה. בפיתוחו של המטוס החדש הושקעו מיליארדי דולרים, והמטרה היא אחת: ליטול בחזרה מאיירבוס את השליטה בשוק ייצור המטוסים

אולגה ויניאר ואמיר שטוקהמר 10:1314.12.09

מחר יתגשם החלום. אם לא זה של עולם התעופה האזרחית כולו, אז לפחות זה של אלפי עובדיה של חברת בואינג. הדבר יקרה כאשר מטוס ה"דרימליינר", או בשמו הרשמי ה־787, יתרומם סוף סוף לאוויר, באיחור של שנתיים.

מאז הוכרז על בנייתו של המטוס החדש, באפריל 2004, עמד ה־787 בצלו של פרויקט יומרני לא פחות: מטוס ה־A380 של איירבוס - המתחרה הגדולה בשוק ייצור המטוסים האזרחיים. וכעת, עם המראתו לטיסת הניסוי הראשונה, יהיה עליו להוכיח כי הוא עומד בהבטחה להיות מטוס הנוסעים החסכוני והמשוכלל ביותר מסוגו.

 

בואינג הפיצה בסוף השבוע האחרון הזמנות רשמיות לטיסת הניסוי הראשונה, אך לנוכח ניסיונות העבר ציינה החברה בהערת שוליים כי המועד הסופי של ההמראה מותנה בהשלמת בדיקות פנימיות, בחינה סופית של המערכת ההידראולית, אישורים של רשות התעופה האמריקאית, וכמובן קצת עזרה מלמעלה - כלומר תנאי מזג אוויר ראויים.

 

מה מציע המטוס החדש ל־55 חברות התעופה, בהן בריטיש איירווייס, קונטיננטל וקוונטאס, שהזמינו את המטוס החדש? לטענת בואינג, השינוי המהותי של ה"דרימליינר" טמון במבנה המטוס העשוי ממתכת קלה, ולא מאלומיניום כמקובל, וכתוצאה מכך משקלו קטן יותר ומפחית את צריכת הדלק במהלך הטיסה. בנוסף יותקנו ב־787 שני מנועים מתקדמים מתוצרת רולס־רויס הצורכים פחות דלק. התוצאה, לדברי בואינג, היא חיסכון של עד 20% בהוצאות הדלק הכרוכות בהפעלתו.

 

מחר ייצא ה"דרימליינר" בפעם השנייה אל נתיב ההמראה לאחר שהניסיון הראשון שהיה מתוכנן לקיץ האחרון נדחה. בתום ההאצה הראשונה שביצע המטוס על נתיב ההמראה התגלו ליקויים שהמהנדסים לא היו מודעים עד אז לקיומם, ובעקבות זאת הוחלט להכניס שינויים קלים במבנה הכנף ולחזק את חיבוריו לגוף המטוס, מה שהוביל לעיכוב נוסף.

 

 צילום: בלומברג

 

שיבושים בלוחות הזמנים

 

הקשיים הרבים שבהם נתקלה בואינג במהלך יישום אחד הפרויקטים השאפתניים ביותר בהיסטוריה שלה ניתנים להסבר פשוט. ההחלטה לבנות את המטוס המתקדם בעולם אילצה את החברה האמריקאית, שנוסדה בסיאטל ב־1916, לחפש פתרונות הנדסיים חדשניים ולהתבסס על טכנולוגיות שלא יושמו בעבר. התקשרות עם יצרניות משנה מרחבי העולם - חלקי המטוס מיוצרים על ידי 43 חברות ב־153 אתרים על פני הגלובוס - אילצו אותה להפעיל רשת אספקה מורכבת במיוחד שלא תמיד עבדה בהתאם לתכנון המקורי. שביתה בת חודשיים שקיימו עובדי החברה מוקדם יותר השנה לא הקלה על הפרויקט.

 

ואולם, אם הכל יעבוד מחר כשורה, לבואינג לא יהיו יותר תירוצים. מרגע שיתנתק המטוס החדש מהקרקע וישלים את סדרת ההקפות המתוכננת לו, על החברה להקפיד לעמוד בלוח הזמנים ולפעול לקבלת כל ההיתרים הדרושים ממנהל התעופה האזרחי של ארה"ב, כך שבעוד 12 חודשים תהיה בואינג מסוגלת להתחיל באספקת המטוסים לחברות שכבר רכשו אותו. הראשונה בתור לקבל את מטוס החלומות היא אול ניפון איירווייס היפנית, שהזמינה 55 מטוסים מדגם זה ואמורה היתה לקבל את הראשון שבהם כבר במאי 2008, מועד שנדחה לרבעון הרביעי של 2010. עד כה קיבלה בואינג הזמנות ל־840 מטוסים מדגם 787 מ־55 חברות תעופה.

 

השיבושים בלוחות הזמנים של ה"דרימליינר" הסבו הפסדים כבדים לבואינג. החברה נאלצה לשלם 2.5 מיליארד דולר פיצויים לחברות שלא קיבלו את המטוס במועד שנקבע, וכתוצאה מהפרשות המזומנים הכרוכות בכך סיימה ענקית התעופה את הרבעון השלישי של 2009 בהפסד נקי של 1.56 מיליארד דולר. חברות תעופה רבות הודיעו, בתוך כך, כי לא ימתינו למטוס הראשון הכשיר להטסת נוסעים. בעקבות זאת נאלצה בואינג לבטל השנה את ייצורן של 70 יחידות.

 

דרימליינר. מבט פנימי דרימליינר. מבט פנימי

 

יותר נוסעים, פחות עלויות

 

עבור בואינג זהו דגם חדש ראשון שהיא משיקה מאז 1995. לאחר ניסיון כושל לבנות מטוס מתחרה לקונקורד העל־קולי (שיצא בינתיים משירות), ה־Sonic Cruiser, נהפך ה"דרימליינר" לפרויקט הדגל של בואינג בשנים האחרונות. המטרה היתה להציב בשוק התעופה מטוס המיועד לקרוא תיגר על דגם ה־A380 של איירבוס, כזה המציג תפיסה שונה של עתיד שוק התעופה הבינלאומי. איירבוס פיתחה את ה־A380, שמסוגל להכיל יותר מ־800 נוסעים, על בסיס התפיסה שלפיה חברות התעופה יעדיפו לרכוש מטוס המסוגל להעביר מספר מקסימלי של נוסעים בין שדות התעופה הגדולים בעולם (בשל גודלו הרב, ה־A380 אינו מסוגל לנחות במרבית נמלי התעופה בעולם).

 

לעומת זאת, ההנחה שבבסיס ה־787, הקטן יותר בגודלו, היא שחברות התעופה יעדיפו להפעיל מטוסים המסוגלים לקשר, ביעילות כלכלית מקסימלית, בין יעדים ארוכי טווח שאינם בהכרח הערים הגדולות בעולם. מחירו הסופי של ה־787, שיכיל בין 210 ל־350 נוסעים, משתנה בהתאם לאבזור, מספר המושבים, מועד ההזמנה ומספר המטוסים שרוכשת כל חברה, והוא עשוי לנוע בין 150 ל־205 מיליון דולר.

 

ההמראה של ה"דרימליינר" מתרחשת בתקופה לא פשוטה עבור ענקית התעופה האמריקאית. נשיא ומנכ"ל החברה סקוט קרסון, אשר ליווה את התאגיד במשך 38 שנים, מתוכנן לפרוש לגמלאות בקרוב, ואילו מחליפו ג'ים אולבאו יצטרך להחזיר את החברה אל נתיב ההמראה. הדשדוש של בואינג הביא לפגיעה במוניטין ובהזמנות. בעוד שלמתחרה העיקרית, איירבוס, זרמו מתחילת השנה 194 הזמנות, בבואינג נרשמו 98 בלבד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x