$
בארץ

בין הכיסאות: תפרון לא עומדת בתנאי הקרן לעסקים בינוניים

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מחזור המכירות של מפעל הטקסטיל גבוה מתנאי הסף של הקרן. גם קרן התעשיינים וההסתדרות לא תסייע משום שהקמתה עדיין מתעכבת. עופר עיני: "האוצר צריך לגלות רגישות למען 1,000 העובדים"

נעמה סיקולר, מיקי פלד ומארק שון 07:1007.12.09

המשבר בחברת הטקסטיל תפרון שבצפון גרר אחריו קולות הקוראים לסייע לחברה באמצעות קרן הסיוע לעסקים בינוניים. אולם תנאי הקרן קובעים כי לסיוע זכאיות חברות שמחזור העסקים שלהן בשנה שקדמה לקבלת ההלוואה נע בין 22 ל־400 מיליון שקל. בשנת 2008 עמד מחזור המכירות של תפרון על 660 מיליון

שקל, ובתשעת החודשים הראשונים של 2009 הסתכם מחזור המכירות בכ־350 מיליון שקלים ומשקף קצב שנתי של 467 מיליון שקל. כך עולה מבדיקת "כלכליסט".

 

עסקים שעומדים בתנאי הקרן זכאים להלוואות של עד 8% מהיקף המחזור השנתי, או עד 16 מיליון שקל - הנמוך מבין השניים. "תפרון היא מקרה קלאסי שבו הקרן צריכה לטפל", טוען נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש. "הדרך להתגבר על מכשול תנאי הסף היא להפריד בין מחזור המכירות הכולל של הקבוצה לבין מחזור המכירות של החברות בקבוצה. הנהלת תפרון מכינה תוכנית הבראה. אם יימצא מי שיממן אותה, החברה לא צפויה לקרוס".

 

קרן אחרת שהיתה יכולה לסייע לתפרון היא קרן התעשיינים וההסתדרות. מדובר בקרן שנולדה במסגרת ההסכמות של עסקת החבילה במשק, המתבססת על דמי הבראה של עובדי המגזר הציבורי וכן על חצי יום חופשה שיפריש כל עובד שכיר ביחד עם המעסיק. עם זאת, בשל קשיים בהקמת הקרן ושאלות מיסוי הוחלט לבטל את גביית חצי יום החופשה. אבל בינתיים גם קרן זו מתעכבת.

 

"זו קרן שיכלה להתאים לתפרון, אולם עדיין לא ברור באיזו מתכונת היא תפעל", אומר ברוש. "הבעיה היא בחלוקת מקורות הכסף. כל קרן שיש בה מעורבות ממשלתית יש בה גם ביורוקרטיה".

 

"סגירת תפרון - חלמאות"

 

גם יו"ר ההסתדרות עופר עיני השמיע ביקורת כלפי קרנות הסיוע. "משרד האוצר ושר האוצר חייבים לגלות רגישות גדולה יותר למקרים כמו תפרון", אמר אתמול בשיחה עם יו"ר ועד העובדים של המפעל, יעקב גלברד. "בקרנות הסיוע הקיימות היום יש ביורוקרטיה רבה וקריטריונים נוקשים. במקרים כאלה יש לנהוג קצת יותר בגמישות".

 

אתמול (א') נהפכה ההסתדרות לארגון היציג של עובדי המפעל, לאחר שהצטרפו אליה יותר משליש מהעובדים - המינימום הדרוש בחוק לצורך זה. "סגירת תפרון תהיה חלמאות", אמר עיני, "מדובר במפעל מרוויח בדרך כלל שנקלע בשנה האחרונה לקשיים עקב המשבר הכלכלי. צריך להבין ש־1,000 מובטלים יעלו למדינה הרבה יותר מאשר להזרים סיוע למפעל. לא מדובר בהרבה כסף. אני מקווה שכבר בימים הקרובים נוכל להתכנס עם הבנקים, עם נציגי משרד האוצר ועם נציגי התמ"ת כדי למצוא פתרון". בעוד 10 ימים אמור פורום השולחן העגול לקיים דיון בהשתתפות מנכ"לי הבנקים הגדולים בנוגע למצוקת האשראי במשק.

 

גם מפעל "קאן" בצרה

 

המשבר בענף הטקסטיל אינו פוקד רק את תפרון. אחת החברות הוותיקות בתחום, קאן תעשיות טקסטיל, נכנסה ביום חמישי להקפאת הליכים בשל חוב של יותר מ־21 מיליון שקל. החברה נמצאת בשליטת משפחת קייסרמן. ההקפאה ניתנה למרות בקשת הבנקים, הפועלים והבינלאומי, למנות את עו"ד דורית לוי־טילר לכונסת. לטענתם, אין טעם בהפעלת החברה כ"עסק חי".

 

שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב ורדה אלשיך הורתה על הקפאה לשלושה שבועות ומינתה את עו"ד יעקב שפיגלמן לנאמן. בהחלטתה הטיחה השופטת ביקורת בחברה בנוגע לתזמון הבקשה: "החברה בחרה להמתין עד לניתוק זרם החשמל". עם זאת, השופטת קבעה תקופת הקפאה קצרה בגלל שתי סיבות: ניסיון להגן על 60 העובדים וניסיון למנוע הפחתת נכסי החברה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x