$
סביבה

ח"כ פינס: חוק הפיקדון - מושחת

אמר את הדברים בדיון שקיימה ועדת הכלכלה על הצעת החוק שהגיש המשרד להגנת הסביבה. לדברי ח"כ ניצן הורביץ, מדובר ב"חוק להפחתת איסוף מיכלי משקה"

רויטל חובל 12:5113.10.09

"חוק הפיקדון הוא מושחת. יש לקבוע פיקדון גם על מיכלי המשקה הגדולים" - כך אמר היום ח"כ אופיר פינס (עבודה) בדיון שערכה ועדת הכלכלה על החוק החדש שמציע המשרד להגנת הסביבה, לקראת הגשתו לקריאה שנייה ושלישית. הדיון הסתיים ללא הצבעה.

 

לפי החוק החדש, הפיקדון לא יורחב

למיכלי המשקה הגדולים (מעל 1.5 ליטר), אך היצרנים יחויבו לאסוף 50% מהם. כמו כן, החוק החדש מקטין את יעד האיסוף מ-85% ל-77%, ומגדיל את סכום הפיקדון מ-25 אגורות ל-30 אגורות. זאת ועוד, לפי ההצעה, תאגיד המיחזור יפורק, והאחריות לאיסוף המכלים תוטל על היצרנים

 

כיום, המיכלים הגדולים נאספים באופן וולנטרי ב"כלובים" הנמצאים באחריות הרשויות המקומיות, ושיעור האיסוף הוא 18%. לפי החוק החדש, יצרני המשקאות יחויבו להציב עוד 12 אלף כלובים, בהשקעה המוערכת על ידם ב-120 מיליון שקל. 

  

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, אמר כי "הבקבוקים מהווים כיום 0.5% ממשקל הפסולת המוטמנת בישראל, ונפחם עומד על 20%. יש לזכור שיש עוד 80% מהפסולת שלא מטופלת באמצעות חקיקה. היעד הוא להגיע לטיפול מוסדר וכולל בפסולת, כך שנראה ברחובות מתקני איסוף והפרדה של פסולת למתכת, נייר, פלסטיק וזכוכית.

 

"כשבחנו מה צריך לתקן בחוק שנחקק לפני תשע שנים, הבנו שחסרה התשתית הנכונה להביא את הציבור להשתתף באיסוף הפסולת". החלת הפיקדון גם על מיכלי המשקה הגדולים, הוא טוען, תטיל את מימון איסוף הבקבוקים על הציבור - במקום שיצרני המשקעות יניחו תשתית איסוף נגישה.

 

בימים אלה מנסח המשרד להגנת הסביבה הצעת חוק ממשלתית שתחייב את היצרנים למחזר אריזות. לדברי ארדן, ההצעה תוגש בחודשים הקרובים. כל זאת, בהמשך להצעת חוק שהגיש ח"כ אופיר פינס בעניין.

   

ח"כ אמנון כהן (ש"ס) דחה את הטענות שהופנו כלפי תנועתו ולפיהן עשתה יד אחת עם החברה המרכזת למשקאות, זכיינית קוקה קולה. בתגובה לדברי מנכ"ל אדם טבע ודין, ציפי איסר איציק, ולפיהם קיים ניגוד עניינים בין החברה לבין ש"ס, שמפעילה בד"צ הנותן הכשר למשקאות קוקה קולה, אמר כהן כי אין קשר בין התנועה לבד"ץ בית יוסף.

 

לדברי ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ), יש לשנות את שמו של חוק הפיקדון, על פי גרסת המשרד להגנת הסביבה, ל"חוק להפחתת איסוף מיכלי משקה". לטענתו, "במקום להרחיב את החוק, המשרד להגנת הסביבה נלחץ מלחץ יצרני המשקאות. ומצמצם את יעדי האיסוף במקום להעלותם".

  

תאגיד המחזור, הנמצא בבעלות יצרני המשקאות, הצליח לאסוף עד היום 66% בלבד מהבקבוקים המיוצרים. להערכת יו"ר התאגיד, נחמה רונן, שיעור האיסוף בשנת 2009 יעמוד על 69%. החוק אמנם הטיל קנסות על התאגיד, אך מדי שנה הוא טען כי אין באפשרותו לעמוד בתשלום הקנסות.

  

נציגת המועצה הישראלית לצרכנות אמרה כי ניתן להגיש תביעה בבית הדין לתביעות קטנות נגד מכולת שלא מאפשרת החזרת בקבוקים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x