$
בארץ

מבקר המדינה: "החלשת הפיקוח על השכר בבנק ישראל תפגע בשקיפות הציבורית"

במכתב ששיגר לינדנשטראוס לשר המשפטים הוא התריע כי הסעיף שהכניס ראש הממשלה לחוק בנק ישראל מחליש את מנגנוני הפיקוח ויהפוך לתקדים עבור מגזרים נוספים במשק: "הדבר עלול לגרום לחריגות שכר שיעלו למשק הרבה כסף"

אמנון אטד 20:0023.08.09

מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס מסתייג מהפשרה שגיבש ראש הממשלה בנימין נתניהו בנושא הפיקוח על שכרם של עובדי בנק ישראל. על פי הסעיף שהכניס נתניהו לחוק בנק ישראל החדש, הפיקוח על שכר עובדי הבנק יישאר אומנם באחריות האוצר, אולם בנק ישראל יוכל לערער על החלטות האוצר בפני ועדת

מומחים חיצונית. עקרונות החוק אושרו לפני מספר שבועות בממשלה, וטיוטת החוק הופצה לאחרונה בין כל הגורמים הנוגעים בדבר לקראת הגשתה לאישור סופי בכנסת.

 

במכתב ששיגר לפני כשבועיים לשר המשפטים יעקב נאמן, הביע מבקר לינדנשטראוס את דאגתו "מהחלשת מנגנוני הפיקוח על השכר, ומהאפשרות הסבירה שזה עלול להפוך לתקדים עבור גופים אחרים".

 

"לשינוי זה", כותב מבקר המדינה במכתבו, "יש השלכות מהותיות על אפשרויות הפיקוח על תנאי ההעסקה בבנק, ועל השקיפות הציבורית של שכר העובדים. מציאות החיים מלמדת כי החלשת האפשרות לנהל פיקוח יעיל ומועיל על השכר לא תיעצר בשערי בנק ישראל, אלא תגרור אחריה דרישות דומות מסקטורים אחרים. כל אחד מהם יבקש, מטעמיו, להחריג אותו מההסדרים הכלליים לפיקוח על תנאי השכר".

 

בהמשך המכתב לשר המשפטים מזהיר מבקר המדינה כי "החלשת הסדרי הפיקוח על תנאי השכר עלול לגרום לחריגות שכר, שיעלו למשק הרבה כסף. על כן, מצאתי לנכון להביע בפניך את דאגתי מהחלשת מנגנוני הפיקוח. אני סומך ידי על כך שעמדתי זו תובא בחשבון במסגרת הדיונים על טיוטת החוק".

 

מכתבו של לינדנשטראוס לשר המשפטים נכתב על רקע הדו"חות שפירסם בשנים האחרונות משרד מבקר המדינה על תנאי השכר בבנק ישראל, ועל רקע ההמלצות שנקבעו בהם. בדו"חות צויין, בין היתר, כי עקב חסרונו של פיקוח ציבורי מספיק על הבנק, התאפשר מתן של הטבות שכר חריגות בבנק לאורך השנים.

 

במכתבו ציין לינדנשטראוס כי "אחד המקרים הבולטים בהם עסק מבקר המדינה בשנים האחרונות הוא חריגות השכר ותנאי העבודה של עובדי בנק ישראל". לדבריו, היקפן וחומרתן של חריגות אלה הביאו גם לתהודה ציבורית נרחבת.

הפשרה שגיבש נתניהו בסופו של מאבק ארוך בנושא הפיקוח על השכר, איפשרה לשני הצדדים לטעון לניצחון. מבינת בנק ישראל, הפיקוח על שכר עובדי הבנק הוצא בפועל מידי האוצר, ואילו מבחינת האוצר, מנגנון הערעור שעליו החליט נתניהו הוא חסר משמעות מעשית, שכן גם היום רשאי בנק ישראל לערער על החלטות הממונה על השכר בפני בית הדין לעבודה.

 

בשנים האחרונות ניהל האוצר מאבק עיקש בשכר ובתנאים הנלווים המפליגים להם זוכים עובדי בנק ישראל, וחלק ניכר מתנאים אלה אכן לא יינתנו לעובדים חדשים המצטרפים לבנק החל מכניסת הסכם השכר החדש לתוקף ב־20 באוגוסט 2008.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x