$
משפט

בית המשפט העליון החליט: בזק ו-yes לא יוכלו להתמזג

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור של הממונה על ההגבלים העסקיים וחברת יורוקום קבע כי בזק לא תוכל להגדיל את אחזקותיה בחברת הלווין מעל ל-50% ולא תוכל להפוך לבעלת השליטה

צמרת פרנט 10:2520.08.09

בית המשפט העליון קיבל הבוקר (ה') את ערעורם של הרשות להגבלים עסקיים וחברת יורוקום והורה שלא לאשר את המיזוג בין בזק ל-yes בטענה לפגיעה ממשית בתחרות בשוק התקשורת. בהחלטה זו של בית המשפט נפתחה למעשה הזדמנות לשאול אלוביץ', הבעלים של יורוקום (המחזיק ב-32% מ-yes), לנסות לרכוש

את השליטה בחברה ומאוחר יותר גם את השליטה בבזק. 

 

העליון לא שוכנע כי ניתן להימנע מפסילת המיזוג על דרך של קביעת תנאים וקבע, כי התנאים ההתנהגותיים שהטיל בית הדין להגבלים עסקיים מעוררים על פניהם קשיים ולו בשל הצורך בפיקוח נמשך על פעילותן של החברות המתמזגות ובשל העובדה כי מנגנון הפיקוח שנקבע באותם תנאים מורכב, בלתי יעיל ונשען במידה רבה על קביעות רגולטוריות עתידיות. אותם גורמים, קבע בית המשפט, האמורים למלא את המנגנון בתוכן, לא היו מעורבים כלל בהליך וספק אם ניתן להטיל עליהם בדרך זו סמכויות וחובות לקביעת "תנאי הסדרה לגוף משדר שידורי טלוויזיה גישה פתוחה לתשתית בזק" ולקביעת "דמי שימוש אחידים וסבירים".

 

בית המשפט קבע כי אם יאושר המיזוג, כניסתה של בזק לשוק התשתית של הטלוויזיה הרב ערוצית תעניק לה יתרונות לא מבוטלים על פני מצב הדברים שיווצר בשוק: "קיימת היתכנות סבירה לכך שבזק כמתחרה פוטנציאלית תיכנס לשוק התשתית של הטלוויזיה הרב ערוצית ותספק שירותי IPTV – שידורי טלוויזיה מבוססים אינטרנט. הוכח כי יש לה היכולת הטכנולוגית ותמריץ כלכלי לעשות כן בטווח הקרוב", כך נכתב.

 

באוגוסט 2006 הגישו בזק ו-yes הודעת מיזוג לממונה על ההגבלים העסקיים, בעקבות עסקה שבמסגרתה מבקשת בזק לממש כתבי אופציה שברשותה. משמעות מימוש האופציות היא כי בזק תהפוך לבעלת השליטה בחברת הלווין ותחזיק ב-58.3% ממניותיה לעומת 49.78% מן המניות בהן היא מחזיקה היום.

 

הממונה הודיעה כי היא מתנגדת לעסקת המיזוג. בהחלטתה ציינה כי בבסיס ההתנגדות עומד ניתוח מפת התחרות של עולם הטלוויזיה הרב ערוצית בשוק התשתית ובשוק התוכן, נוכח הכניסה הצפויה של טכנולוגיית IPTV – שידורי טלוויזיה מובססים אינטרנט. הממונה ציינה כי המיזוג מעורר חשש סביר לפגיעה משמעותית בתחרות בשוק.

 

בזק הגישה ערר על החלטת הממונה לבית הדין להגבלים עסקיים, שהתקבל בתנאים. צוין כי לא הוכח החשש לפגיעה משמעותית בתחרות ולכן לא ניתן לשלול לחלוטין את התממשות המיזוג עקב העובדה כי הגדלת שיעור ההחזקה של בזק ב-yes תקנה לה שליטה בחברה. בית הדין אף מצא כי יש חשיבות בהקמת תשתית IPTV והעמדתה לרשות גופים אחרים שיתחרו ביס.

 

בית המשפט קיבל את טענת הממונה על הרשות להגבלים עסקיים כי בנסיבות המקרה לא ניתן לענות על החשש התחרותי בדרך של התניית תנאיים התנהגותיים וזאת בשל הקושי המובנה הקיים להבטחת הסדר שכן בעקבות המיזוג תשלוט בזק בשתיים מתוך שלוש התשתיות בשוק.

 

מבזק נמסר בתגובה, כי "בית המשפט העליון קיבל את ערעור הממונה על ההגבלים העסקיים והחליט שלא לאשר את המיזוג בין החברות בזק ו-yes. החברה לומדת את פסק הדין ובוחנת את השלכותיו".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x