$
בארץ

ועדת הכספים אישרה פשרת האוצר: נקודות זיכוי לאמהות - החל מ-2012

לפי ההצעה, יבוטל המתווה ההדרגתי המתוכנן של תוספת נקודות זיכוי להורים עובדים עד שנת 2015, ובמקומו תינתן תוספת של נקודת זיכוי אחת עבור כל ילד עד גיל חמש החל בשנת 2012; האוצר יגדיל את הסבסוד למעונות ליותר ממיליארד שקל

הדר קנה 14:1112.07.09

ועדת הכספים אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הפשרה שהציג האוצר בנוגע לחוק המטפלות.

 

כפי שהתפרסם ב"כלכליסט" הבוקר, לפי ההצעה, יבוטל המתווה ההדרגתי המתוכנן של תוספת נקודות זיכוי להורים עובדים עד שנת 2015, ובמקומו תינתן לאמהות תוספת של נקודת זיכוי אחת עבור כל ילד עד גיל חמש החל בשנת 2012. כיום מקבלת כל אשה עובדת נקודת זיכוי אחת עבור כל ילד, ששווייה 197 שקל. עבור תוספת נקודות הזיכוי יוקצו 280 מיליון שקל בשנה החל מ-2012.

 

 

בין משרד האוצר והתמ"ת לבין העמותות המפעילות את מעונות היום, דוגמת נעמת וויצ"ו, נערך סיכום לפיו יוגדל סבסוד מעונות היום בתמורה להסכמתן

להתחיל את מתן נקודות הזיכוי ב־2012. לפי הסיכום, החל מ-2010 ואילך תקצה המדינה 320 מיליון שקל בשנה להרחבת מעונות יום, משפחתונים וצהרונים. 50 מיליון שקל יוקצו להקמת מעונות יום. השנה מסתכם התקציב הממשלתי לסבסוד המעונות בכ-750 מיליון שקל.

 

ח"כ ציפי חוטובלי, העומדת בראש הוועדה למעמד האשה של הכנסת, אמרה: "התוכנית מהווה צעד משמעותי במהפכה למען אמהות עובדות בישראל, ואני מברכת את שר האוצר על ההבנות שהושגו. ההישגים המשמעותיים הם: הקדמת מתן נקודת הזיכוי משנת 2015 ל-2012, ותוספת של 320 מיליון שקל לסבסוד מעונות יום, שיטיבו בעיקר עם השכבות החלשות ומעמד הביניים. זוהי תחילת הדרך לחינוך חינם לגיל הרך שהוא המפתח לשילוב אמהות בשוק העבודה".

 

שר האוצר, יובל שטייניץ אמר: "בכוונת האוצר לנקוט צעדים נמרצים בשנים הקרובות על מנת לעודד את השתלבותן של אמהות לילדים צעירים בעבודה ולתגמלן. לשם כך, יוענקו נקודות זיכוי נוספות לאמהות עובדות בצורה כזו שגם נשים ברמת השתכרות נמוכה ובינונית ייהנו מהן, וכן יתוגבר בעתיד מערך מעונות היום בסבסוד המדינה. בכל אלה הושם דגש על תוכנית מדורגת שהיא שקולה מבחינה תקציבית ונכונה לאומית חברתית".  

 

טליה לבני: מהפכה היסטורית

 

הסיכומים, כפי שאושרו, הושגו לאחר משא ומתן בין משרד האוצר, יו"ר נעמת טליה לבני, משרד התמ"ת וחוטובלי, העומדת בראש הוועדה למעמד האשה של הכנסת.

 

לבני סבורה שמדובר במהפכה של ממש: "מדובר בצעד שהוא מהפכה היסטורית הסוללת את הדרך לקראת חינוך חינם לגיל הרך בישראל. ההצעה שעברה, שהושגה בהסכמה כללית של האופוזיציה והקואליציה, תעניק כבר בשנת הלימודים הבאה הקלה גדולה לאמהות עובדות שישלמו הרבה פחות עבור מעונות יום, משפחתונים וצהרונים. מתוך כך תהיה אפשרות לנשים להצטרף למעגל העבודה".

 

לבני הוסיפה וטענה כי הצעת החוק מביאה לסבסוד של יותר מ־80% משכר הלימוד לגיל הרך: "ברמת האחוזים אנחנו כעת מתקרבים לאירופה. זה העידוד האמיתי לנשים. פסק דין ורד פרי אפשר לצעוד לכיוון הזה ותרם את תרומתו ההיסטורית לכיוון".

סגנית שר התמ"ת אורית נוקד, מיוזמות החוק, אמרה: "עידוד נשים להצטרף למעגל העבודה אינו מתמצה בנקודת זיכוי. הגדלה מסיבית של סבסוד מעונות יום היא הדרך האמיתית והנכונה להצטרפות נשים לשוק העבודה, ולכן טוב עשה האוצר שהגיע להבנות עם הוועדה".

 

"היה צריך להשאיר את פסק הדין על כנו"

 

למרות הברכות, עו"ד ורד פרי עצמה לא מצטרפת לחגיגות: "סבסוד מעונות יום הוא חשוב מאוד וטוב שנמצא לזה תקציב, אבל חוק חינוך חינם נמצא בספר החוקים של המדינה כבר שנים. אני מאוד מאוכזבת שוועדת הכספים אישרה את ביטול התוצאות של פסק הדין המכיר בהוצאות הטיפול על ילדים. הצעת החוק החדשה קובעת שבניגוד לשכל הישר הוצאות השגחה על ילדים אינן הוצאות בייצור הכנסה. אני סבורה שהיה צריך להשאיר את פסק הדין על כנו ולא לבטלו בחקיקה".

 

אל קריאתה של פרי הצטרפה גם נורית צור, מנכ"לית שדולת הנשים בישראל: "החלטת ועדת הכספים אמנם נותנת מענה חלקי לבעיית סבסוד המעונות, אך זונחת כמעט לחלוטין את נושא ההכרה בהוצאות טיפול בילדים. 197 שקל לחודש לילד עד גיל חמש לא נותנים מענה לצורך לעודד יציאת נשים לעבודה. שדולת הנשים בישראל תמשיך להיאבק לקידום ההכרה בהוצאות טיפול בילדים בכל הדרכים העומדות לרשותנו, בכללן החלת דין רציפות, ואף נשקול צעדים משפטיים אחרים".

 

גם עו"ד ענת טנא ממשרד אלתר ושות' לא מרוצה מהפשרה שהושגה: "נקודות הזיכוי בעיניי הן מענה מאוד קטן לבעיית הוצאות מטפלת. נקודות הזיכוי לא מהוות החזר אמיתי על ההוצאה ולא מכסות חלק משמעותי ממנה. זה משאיר בדילמה הרבה מאוד נשים שנאלצות לשלם חלק גדול ממשכורתן למטפלות, וזה הופך את החזרה לעבודה ללא כלכלית. חבל שזה מה שקרה לפסיקה של ורד פרי".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x