$
משפט

דירוג משרדי עוה"ד: איפה הולכים הביתה מוקדם, ומי משלם הכי הרבה

"כלכליסט" בדק את תנאי העבודה במשרדי עוה"ד המובילים - ויצר דירוג ראשון מסוגו של המשרדים שעובדיהם נהנים מהתנאים הטובים ביותר. התוצאות: הכי טוב בתדמור, הכי מתגמל - בש. הורוביץ

ענת רואה 09:0001.06.09

דירוג ראשון מסוגו שערך "כלכליסט" כדי לבדוק מיהם משרדי עורכי הדין שהכי טוב לעבוד בהם חושף כי בניגוד לדעה הרווחת, שלפיה המשרדים הגדולים ביותר הם גם מקומות העבודה המתגמלים והמשתלמים ביותר, הרי שכמה וכמה משרדים בגודל בינוני, שבהם 35–50 עורכי דין בלבד, מציעים לעובדיהם תנאי שכר מפתים יותר, אפשרויות קידום טובות לא פחות ומגוון רב של תנאים נלווים.

 

טבלה: עשרת הטובים - מה מקבלים בתמורה לשעבוד החיים

 

לפי תוצאות הדירוג שנערך בקרב עשרות משרדי עורכי דין מובילים, שלושת המשרדים שהכי טוב לעבוד בהם הם משרד תדמור ושות', משרד ש. הורוביץ ומשרד מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, ברנדווין ושות'. רק אחד משלושת המשרדים הללו, משרד מיתר, ליקוורניק ושות', נמנה עם חמשת המשרדים הגדולים בישראל, לפי דירוג המשרדים הגדולים שפרסם "כלכליסט" בתחילת השנה.

 

הדירוג שמתפרסם כאן כולל עשרה משרדי עורכי דין שנבחרו כמקומות העבודה הטובים והמתגמלים ביותר, והוא מתבסס על שאלון מפורט, שכלל עשרות שאלות ונשלח אל כ־30 משרדי עורכי דין מובילים. מלבד ציון שלושת המשרדים הטובים ביותר, אין חלוקה פנימית בין המשרדים שנבחרו בדירוג.

 

אף שמשרדי עורכי דין רבים מנהיגים מדיניות של חשאיות מרבית באשר לתנאי ההעסקה הנהוגים אצלם, כל המשרדים שיתפו פעולה באופן מלא עם "כלכליסט", והשיבו על מגוון שאלות שהתייחסו לשכר הנהוג אצלם, פירוט התנאים הנלווים, אפשרויות הקידום השונות, פעילויות חברתיות ושאלות על תנאי ההעסקה הפיזית שלהם זוכים עובדיהם.

 

יתרון הבינוניים

 

ההפתעה הגדולה היא מיקומו של משרד תדמור ושות' בפסגת הדירוג, כאחד משלושת המשרדים שהכי טוב לעבוד בהם. בדירוג על פי גודל, כפי שמקובל לערוך בישראל מדי שנה, לא נכנס משרד תדמור ושות' אפילו לרשימת 20 המשרדים הגדולים בישראל: הוא מונה רק 37 עורכי דין, מתוכם 9 שותפים.

 

משרד תדמור ושות'. במקום הראשון משרד תדמור ושות'. במקום הראשון צילום: גלעד קוולרצ'יק

 

דירוג "כלכליסט" העלה כי נוסף על היותו של משרד תדמור זה שמשלם את השכר הגבוה ביותר למתמחים, בהשוואה לכל יתר המשרדים שנבדקו, הרי שהמשרד מצהיר כמדיניות על כך שהוא אינו מקדש את אחד הערכים המקובלים ביותר בענף: שעות עבודה ארוכות ועבודה מסביב לשעון. עובדי המשרד שיתמידו בו חמש שנים לפחות יהיו זכאים לקבל רכב ליסינג על חשבון המשרד - הטבה שאינה קיימת ברבים מהמשרדים הגדולים ביותר, לדוגמה.

 

עם משרד תדמור, בצמרת דירוג "כלכליסט" התמקם משרד ש. הורוביץ, שמעבר לתנאי העבודה הנוחים שהוא מציע לעובדיו זוכה ליוקרה רבה בענף, בעיקר בתחום הליטיגציה (הופעות בבית משפט), והוא מוקם במקום השישי בדירוג לפי גודל.

 

המשרד, בראשות השותף הבכיר אלקס הרטמן, כולל 92 עורכי דין, מהם 31 שותפים ו־31 מתמחים. אחד היתרונות לעובדים במשרד טמון בעובדה שכל השותפים צמחו בתוך המשרד עצמו, מה שיוצר אפשרויות קידום גבוהות יותר למי שמתחיל שם את דרכו כמתמחה.

 

המשרד השלישי בצמרת הדירוג, מיתר ליקוורניק ושות', גם הוא בעל מוניטין גבוה בתחומו (מסחרי ושוק ההון) ומונה 120 עורכי דין, מהם 36 שותפים ו־30 מתמחים. המשרד, הממוקם ברמת גן, מציע תנאי שכר דומים לאלו של ש. הורוביץ. חולשתם העיקרית והיחידה של שני המשרדים הללו היא שעות העבודה הארוכות הנהוגות בהם, בדומה לענף כולו.

 

סיכויי קידום לעומת שכר

 

נוסף על שלושת המשרדים המובילים מיפה "כלכליסט" שבעה משרדים נוספים שקיבלו את שקלול הציונים הגבוה ביותר בכל הפרמטרים שנבדקו. שלושה מתוכם נחשבים למשרדים בגודל בינוני בלבד, עם עד 50 עורכי דין. לצורך השוואה יצוין כי המשרד הגדול בישראל, הרצוג פוקס נאמן, שנכלל גם הוא בין שבעת המשרדים הללו, מונה 170 עורכי דין - יותר מפי שלושה.

 

שלושת המשרדים בגודל בינוני שנבחרו בדירוג "כלכליסט" הם משרד ליפא מאיר ושות', המתמחה במשפט מסחרי תוך דגש על פירוקים ושיקום חברות, משרד קנטור אלחנני טל ושות', העוסק במשפט מסחרי ובנקאות, ומשרד ארדינסט בן נתן ושות', העוסק במשפט מסחרי וליטיגציה.

 

ברוב הפרמטרים שנבדקו השתווה משרד ליפא מאיר לשלושת המשרדים הראשונים, אך אפשרויות הקידום בו מצומצמות מעט יותר, בשל מיעוט יחסי של מתמחים שנשארים בפירמה. אחד היתרונות המשמעותיים שהמשרד מציע לעובדיו הוא העובדה שהוא סגור בשבת.

 

משרד ארדינסט בן נתן, בראשות עורכי הדין גיורא ארדינסט ורמי בר נתן, מציע לעובדיו רמת שכר בינונית בלבד לעומת המשרדים האחרים, אך מפצה על כך בסביבת עבודה ידידותית מעט יותר, במתן תנאים טובים לאמהות, שנאלצות פעמים רבות לעבוד פחות שעות, ובפעילויות נופש מגוונות. התחשבות בצורכיהן של אמהות בולטת גם במשרד קנטור אלחנני טל, שאחד מיתרונותיו המרכזיים הוא סיכוי הקידום.

 

שלושת המובילים

 

תדמור ושות'

37 עורכי דין, מהם 9 שותפים. 11 מתמחים.

 

הסניף המרכזי: מגדלי עזריאלי, תל אביב, 1,400 מ"ר.

שכר מתמחה: 8,000 שקל ברוטו + השתתפות בעלות ספרי הכנה לבחינות ההסמכה.

שכר עורך דין שנה ראשונה: 12 אלף שקל ברוטו.

 

שעות עבודה: המשרד מצהיר שאינו מעודד נוכחות ארוכת שעות במשרד כשלעצמה, ולרוב העובדים הולכים הביתה בין 19:00 ל־20:00. בסופי שבוע, אם יש צורך, עובדים מהבית.

 

תנאים: רכב ליסינג משנת העבודה החמישית, חניה ממומנת גם למתמחים, ארוחות קלות שמוגשות במשרד וארוחות ערב במימון מלא למי שנשאר אחרי 20:00.

 

יתרונות: שכר המתמחים הגבוה ביותר מכל המשרדים שנבדקו, משרד בצמיחה גדולה שסיכויי הקידום בו טובים, פעילויות חברתיות מגוונות (ימי כיף, תחרות צילום, ערבי כדורסל וקריוקי) ומתנות חג נדיבות (1,000 שקל בתלושים).

 

חסרונות: שעות עבודה ארוכות כמקובל בתחום. כמה משרדים עקפו אותו בשכר המשולם לעורך דין בשנה ראשונה. אין נופש משרדי אלא מגוון פעילויות בנות יום אחד.

 

ש. הורוביץ ושות'

92 עורכי דין, מהם 31 שותפים. 31 מתמחים.

אלקס הרטמן, ש. הורוביץ אלקס הרטמן, ש. הורוביץ צילום: אוראל כהן

 

הסניף המרכזי: שדרות רוטשילד, תל אביב (בעוד חצי שנה חוזרים למבנה הקבוע ברחוב אחד העם, 4,000 מ"ר).

שכר מתמחה: 7,000 שקל ברוטו + מימון ספרי הכנה לבחינות ההסמכה.

שכר עורך דין שנה ראשונה: 12,500 שקל ברוטו + משכורת 13.

 

שעות עבודה: הולכים הביתה סביב השעה שמונה בערב, בסופי שבוע עובדים במקרים דחופים.

 

תנאים: קבוצת כדורגל לגברים ושיעורי כושר לנשים בחדר כושר, חניה ממומנת, מי שנשאר אחרי שמונה בערב מקבל ארוחת ערב, פיקניקים בחגים, הקרנות סרטים ופעילות חברתית מגוונת.

 

יתרונות: כל השותפים צמחו בתוך המשרד וסיכויי הקידום גבוהים, השכר גבוה יחסית, נופש שנתי משרדי קבוע (האחרון היה בכרתים).

 

חסרונות: שעות עבודה ארוכות כמקובל בתחום. מתמחים יושבים בחדר עם המאמן. המשרד לא מממן ארוחות צהריים.

 

מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם ברנדווין ושות'

120 עורכי דין, מהם 36 שותפים. 30 מתמחים.

 

הסניף המרכזי: רח' אבא הלל, רמת גן, בשטח של 5,000 מ"ר.

שכר מתמחה: 7,000 שקל ברוטו.

שכר עורך דין שנה ראשונה: 12,500 שקל ברוטו.

 

שעות עבודה: הולכים הביתה בסביבות שמונה בערב. במקרים דחופים עובדים בסופי שבוע.

 

תנאים: המשרד מממן חניה, אחרי שמונה וחצי בערב ארוחת ערב ממומנת.

 

יתרונות: נופש שנתי (האחרון היה ביערות הכרמל, שנה קודם בטורקיה), מתנות חג נדיבות (1,100 שקל בתלושים פעמיים בשנה), חדר כושר פרטי לעובדים, שכר גבוה יחסית, סיכויי קידום טובים.

 

חסרונות: שעות עבודה ארוכות כמקובל בתחום. המשרד לא מממן ארוחות צהריים.

 

 

משלימים את העשירייה המובילה

 

 

ליפא מאיר ושות'

39 עורכי דין, מהם 13 שותפים. 11 מתמחים.

ליפא מאיר ליפא מאיר צילום: אוראל כהן

 

הסניף המרכזי: רח' איתמר בן אב"י, תל אביב, 1,400 מ"ר.

שכר מתמחה: 7,300 שקל ברוטו.

שכר עורך דין שנה ראשונה: 13,500 שקל ברוטו.

 

שעות עבודה: הולכים הביתה עד שמונה בערב, בסופי שבוע המשרד סגור.

 

תנאים: מימון ארוחות לשותפים בלבד, חדר לכל עורך דין.

 

יתרונות: לא עובדים בסופי שבוע, נופש משרד שנתי, תנאי שכר טובים יחסית, מתנות חג נדיבות (1,200 שקל תלושים פעמיים בשנה), העובדים נקלטים גם על בסיס התאמה חברתית לאופי הפירמה.

 

חסרונות: מעט מתמחים יחסית נשארים במשרד (שניים בממוצע לשנה), המשרד לא משתתף במימון ארוחות לשכירים.

 

ארדינסט, בן נתן ושות'

50 עורכי דין, מהם 11 שותפים. עשרה מתמחים.

 

הסניף המרכזי: מגדל המוזיאון, תל אביב, 1,500 מ"ר.

שכר מתמחה: 6,500 שקל ברוטו.

שכר עורך דין שנה ראשונה: 11 אלף שקל ברוטו.

 

שעות עבודה: יום העבודה מסתיים לפי עומס העבודה, אין שעת סיום מקובלת רשמית. במקרים ספורים מגיעים למשרד בסופי שבוע.

 

תנאים: המשרד מצהיר כי הוא מקפיד על אווירה נעימה, "לא מכופתרת ולא היררכית", בין העובדים. במשרד יש מקלחת, לטובת אלו שעוסקים בספורט. מדי פעם יוצא המשרד לבר בשעות הערב.

 

יתרונות: המשרד מעודד העסקת נשים שהן אמהות ואינו פוגע בשכרן. פעם בשנה מתקיים נופש משרדי בן ארבעה ימים, לרוב בחו"ל, כולל משפחות.

גיורא ארדינסט גיורא ארדינסט צילום: אוראל כהן

 

חסרונות: שעות עבודה ארוכות כמקובל, שכר נמוך יחסית למשרדים מקבילים באותה רמה, אין השתתפות בארוחות צהריים (המשרד מספק ארוחות קלות).

 

קנטור אלחנני טל ושות'

41 עורכי דין, מהם 13 שותפים. עשרה מתמחים.

 

הסניף המרכזי: שדרות רוטשילד, תל אביב, 1,100 מ"ר.

שכר מתמחה: 7,000 שקל ברוטו.

שכר עורך דין שנה ראשונה: 11 אלף שקל ברוטו.

 

שעות עבודה: אמהות מסיימות לעבוד בשעות אחר הצהריים, עורכי הדין עוזבים בהדרגה עד לשעות הערב המאוחרות. במקרים דחופים עובדים מהבית בסופי שבוע.

 

תנאים: המשרד מממן חניה לעורכי דין, happy hour לשתיית ויסקי בימי חמישי, ימי כיף.

 

יתרונות: בשנים האחרונות כמחצית מהמתמחים נשארו כעורכי דין, כל השותפים צמחו בתוך הפירמה, מתנות חג נדיבות (האחרונה: 1,500 שקל בתלושים), משרד ידידותי לאמהות.

 

חסרונות: שכר עורך דין נמוך יחסית, אין השתתפות בעלות ארוחת צהריים, לא כל שנה יש נופש משרדי (האחרון היה באילת).

 

הרצוג, פוקס, נאמן ושות'

170 עורכי דין, מהם 58 שותפים. 30 מתמחים.

 

הסניף המרכזי: בית אסיה, תל אביב, 6,000 מ"ר.

שכר מתמחה: 7,000 שקל ברוטו.

שכר עורך דין שנה ראשונה: 12,500 שקל ברוטו.

 

שעות עבודה: אין שעות רשמיות, עד שאחרון העובדים עוזב. עבודה בסופי שבוע לפי הצורך.

 

תנאים: מממן חניה וארוחות גם למתמחים, משבע בערב זכאים לארוחת ערב, מתמחים נדרשים לעבוד בתורנויות בימי שישי. פעמיים בשנה מקבלים תלושי שי בסכום של 1,000 שקל, פעם בשנה וחצי יש נופש משרדי או טיול.

 

יתרונות: המשרד הגדול בישראל, הרבה מאוד שותפים, ואחוז גבוה מהמתמחים נהפכים בסופו של דבר לשותפים במשרד.

 

חסרונות: שעות עבודה ארוכות כמקובל בענף. גודל המשרד הוא גם חיסרון: תחלופת עובדים גבוהה, פחות יחס אישי, ניהול קפדני המאפיין ארגון גדול מאוד.

 

שבלת ושות'

65 עורכי דין (בארץ), מהם 22 שותפים. 15 מתמחים.

 

הסניף המרכזי: מגדל המוזיאון, תל אביב, 3,000 מ"ר.

שכר מתמחה: 6,500 שקל ברוטו.

שכר עורך דין שנה ראשונה: 11,500 שקל ברוטו.

 

שעות עבודה: הולכים הביתה בשמונה בערב, במקרים דחופים נשארים לעבוד מאוחר (ומקבלים ארוחת ערב), בסופי שבוע עובדים במקרים דחופים.

 

תנאים: המשרד מממן חניה לעובדים, כל עורך דין מקבל חדר לבד, יש במשרד קבוצת כדורסל ונערכים ערבים קבוצתיים. פעם בשנה יוצאים לנופש של כמה ימים (האחרון באילת), ניתנים שיעורים לשיפור אנגלית למעוניינים.

 

יתרונות: נופש שנתי, מתנות לחג.

 

חסרונות: שעות עבודה ארוכות כמקובל בענף, מעט מתמחים יחסית נשארים במשרד (כשלושה בשנה), שכר לא גבוה יחסית.

 

גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות'

95 עורכי דין, מהם 30 שותפים. שבעה מתמחים.

 

הסניף המרכזי: מגדלי עזריאלי, תל אביב, 3,900 מ"ר.

שכר מתמחה: 6,500 שקל ברוטו.

שכר עורך דין שנה ראשונה: 12,500 שקל ברוטו.

 

שעות עבודה: אין שעת סיום רשמית, עובדים גם מרחוק בשעות גמישות. בסופי שבוע, במקרים דחופים יש לעובדים מפתח של המשרד.

 

תנאים: חניה, לכל עורך דין יש חדר משלו, נופש שנתי (האחרון היה באילת), בראש השנה מקבלים 1,000 שקל בתלושים, בפסח 750 שקל.

 

יתרונות: ריבוי נשים שותפות יחסית למשרדים אחרים, מתנות מכובדות לחג, סיכויי קידום טובים.

 

חסרונות: מעט מתמחים יחסית לגודל המשרד, אין השתתפות בארוחות צהריים (כיבוד קל במשרד), וארוחת ערב ממומנת רק אחרי השעה עשר בלילה. שעות עבודה ארוכות כמקובל בענף.

 

גורניצקי ושות'

90 עורכי דין, מהם 27 שותפים. 29 מתמחים.

 

הסניף המרכזי: שדרות רוטשילד, תל אביב, 2,800 מ"ר.

שכר מתמחה: 6,400 שקל ברוטו + מימון ספרי הכנה לבחינות הלשכה.

שכר עורך דין שנה ראשונה: 11,400 שקל ברוטו.

 

שעות עבודה: הולכים הביתה בשמונה בערב, במקרים דחופים נשארים לעבוד מאוחר (אחרי עשר מקבלים ארוחת ערב), בימי שישי תורנות עורכי דין ומתמחים.

 

תנאים: המשרד מממן חניה לעובדיו. בדרך כלל שני עורכי דין חולקים חדר.

 

יתרונות: המשרד שם דגש על מגוון פעילויות חברתיות. נופש שנתי נהוג זה שנים.

 

חסרונות: לאחר שנתיים שבהן מדי שנה נשארו במשרד 13 מתמחים לעבוד כעורכי דין, ב־2009 נשארו עד כה רק שניים. 

 

השתתף בהכנת הפרויקט: מארק שון

בטל שלח
    לכל התגובות
    x