$
בארץ

בלעדי: אלביט מערכות במגעים לרכישת סולתם

גורמים בשוק מעריכים שהיקף העסקה יגיע לעשרות מיליוני דולרים. סולתם מערכות, שחווה באחרונה זעזועים ומפטרת עובדים, היא בין החברות הגדולות האחרונות בתעשייה הביטחונית הישראלית שיש סיכוי לרוכשן

נעמה סיקולר 07:0126.05.09

אלביט מערכות נמצאת במגעים ראשוניים לרכישת השליטה בחברת סולתם מערכות, כך נודע ל"כלכליסט". אם אכן תבשיל העסקה, היא עתידה לשנות את פניה של התעשייה הביטחונית הישראלית: היא תיתן לאלביט מערכות, שעוסקת בעיקר בתחום של ייצור מערכות נשק ומערכות אלקטרו־אופטיות, גישה לתחום עיסוק מרכזי שהיה זר לה עד כה - תחמושת מרגמות, תותחים וארטילריה.

 

נתוניה הכספיים של סולתם אינם מפורסמים, אולם לפי גורמים בשוק, היקף העסקה עתיד להגיע לכמה עשרות מיליוני דולרים.

 

התעניינותה של אלביט מערכות בסולתם, שבשליטת התאגיד הביטחוני מיקאל של רוני גילת ורוני נפתלי, מגיעה על רקע שורה של זעזועים שחווה האחרונה בחודשים האחרונים. רק בשבוע שעבר הודיעה הסתדרות העובדים כי הנהלת המפעל ביקנעם עילית צפויה לפטר 150 מתוך 400 העובדים. זאת בעקבות ביטול שורת עסקאות בקזחסטן ובאוזבקיסטן, כמו גם, לטענת העובדים, עסקאות מול משרד הביטחון.

 

 

סולתם מייצרת תותחים, מרגמות, תחמושת וארטילריה עבור צבאות בעולם. לחברה גם פעילות אלקטרו־אופטית באמצעות החברה־בת איי.טי.אל, שנסחרת בבורסה של תל אביב. החברה מייצרת גם מרגמות משולבות, תחמושת וציוד היקפי, ושלל מערכות ארטילריה אחרות המשולבות במערכות מחשוב וניווט לקבלת אוטונומיות מלאה בתפעול בשדה הקרב.

 

בשנים האחרונות סולתם מערכות צמחה מאוד, בין היתר בשל התמקדותה בפעילות במדינות מתפתחות כמו הודו ורבות ממדינות אמריקה הלטינית. אולם בעקבות ההתמקדות הגיאוגרפית החברה גם הסתבכה בשורה של עסקאות שלא הבשילו. נוסף על כך הועלו נגדה טענות על מכירת ציוד פגום בעסקאות של כרבע מיליארד דולר עם קזחסטן (על פי מקורות זרים) להשבחת תותחים ומכירת רקטות שנחתמו ב־2007. טענות אלו לא הוכחו.

 

סולתם הודיעה כבר בסוף 2008 שתפטר 60 עובדים ושתבצע קיצוץ של 15% בשכר העובדים המשתכרים מעל 10,000 שקל בחודש. זאת לאור ההערכות כי הירידות בביקושים למוצרי החברה יסתכמו ב־10%. בתחילת השנה נערך גם חילופי גברי בהנהלת החברה. דוד מרסיאנו לקח את מושכות הניהול ממשה חרש, שניהל את החברה במשך שבע שנים.

 

אלביט מערכות, שבשליטת מיקי פדרמן, ביצעה בשנים האחרונות שורה של רכישות בארץ ובעולם. בכך היא הגדילה משמעותית את צבר ההזמנות שלה, שהסתכם בסוף הרבעון הראשון בכ־5.1 מיליארד דולר. בין היתר רכשה אלביט את סאיקלון, את תדיראן קשר ואת מפעל אלישרא יחד עם התעשייה האווירית. למעשה, סולתם היא כמעט הסנונית האחרונה בקרב חברות ישראליות גדולות בתעשייה הביטחונית הישראלית שקיים סיכוי לרכישתן, כך שמדובר בחלון הזדמנויות ייחודי. החברה צפויה, על פי הערכות, להשאיר בידיה את פעילות הליבה של סולתם בתחום התותחים ולממש פעילויות שאינן סינרגטיות לפעילות הביטחונית.

 

מלבד סולתם עומדת על הפרק גם רכישת התעשייה הצבאית. אולם מכיוון שמדובר בחברה ממשלתית, ביצוע הרכישה מסובך בהרבה וקשור בהחלטת ממשלה על הפרטה. על רכישת התעשייה הצבאית (או חלקים ממנה) צפויות להתמודד גם התעשייה האווירית ורפאל. כמו כן בכוונת אלביט מערכות לרכוש את חלקה של התעשייה האווירית (30%) באלישרא.

 

מאלביט מערכות נמסר בתגובה: "אלביט מערכות הנה חברה ציבורית ואינה מפרטת על מהלכיה העסקיים אלא כאשר חלה עליהם חובת דיווח". מסולתם נמסר: "איננו נוהגים לתת מידע על מהלכים שקשורים בחברה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x