$
בארץ

פישר מרמז לקדנציה שניה: "בעוד שנה אני מסיים את הקדנציה שלי, לפחות הראשונה"

הנגיד אמר היום כי "לא הגענו לשפל של המיתון במונחי האבטלה, אך הציפיות שלי אופטימיות יותר משהיו לפני שישה חודשים". במהלך נאומו התעלם פישר מנושא בנק הפועלים

הדר רז ורונית גודמן 10:1413.05.09

"בעוד שנה פחות 13 יום אני מסיים את הקדנציה שלי, לפחות הקדנציה הראשונה" אמירה מרומזת זו פתחה את נאומו של נגיד בנק ישראל סטנלי פישר בכנס פירמת רואי החשבון BDO שמתקיים היום (ד') בתל אביב. "לעת עתה, המדיניות המוניטרית הנכונה היא מדיניות מרחיבה שתומכת בפעילות כלכלית והתאוששות המשק וביציבות פיננסית כל עוד שהאינפלציה צפויה להישאר בתוך יעד יציבות המחירים".

 

פישר הוסיף כי "המדיניות המוניטארית שאנו נוקטים בה מרחיבה בשלושה מובנים. הראשון – הריבית הנמוכה. אי אפשר להגיד שהגענו לריבית הנמוכה ביותר אבל ברור שאין מרחק גדול לנסוע מהרמה הנוכחית. עשינו מחקר שאומר כי הורדת הריבית תתרום משהו לצמיחת המשק, אך פחות ממה שתרם בעבר. הצעד השני בו אנו נוקטים הוא קניות המט"ח. אני כמעט בטוח שהקניות תרמו לפיחות השקל ולצמיחת המשק מכיוון שאנו מייצאים כמעט 45% של התמ"ג. מה שלא פחות מרשים זה יציבות שוק המט"ח. למרות הרעש במשק העולמי, לא היו ימים מאז שהתחלנו לקנות בסכומים של 100 ליום של זעזועים בשוק המט"ח. הדבר השלישי שאנחנו עושים זו התוכנית לקנות איגרות חוב ממשלתיות – אנחנו קונים 200 מיליון ליום. למרות הקניות שלנו, הריבית לטווח הארוך יותר היא יחסית גבוהה, בסביבות 5.2%, בארה"ב זה 3.2%, כלומר הפער בעשר שנים הרבה יותר גדול אצלנו מהפער בין הריבית של הפד וריבית בנק ישראל".

  


 

לדברי פישר  "המדיניות של בנק ישראל בשלושת התחומים האלה משפיעה על המשק ותורמת ליציבות של השווקים הפיננסים אבל אני רוצה גם להתייחס לעובדה שבדרך כלל יש פיגור בין מה שקורה בשווקים הפיננסים לבין מה שקורה במשק הריאלי. שיעור האבטלה הוא משתנה שמפגר אחר מה שקורה בשווקים הפיננסים, אפילו אחרי מה שקורה בתמ"ג".

 

פישר סיפק תחזית פסימית לגבי המיתון והאבטלה: "לא הגענו לשפל של המיתון במונחי האבטלה. יש לפנינו תקופה קשה. מחכה לנו תקופה לא קלה במשק הישראלי ואנחנו צריכים להבין את זה. הציפיות שלי של בנק ישראל הן יותר אופטימיות משהיו לפני שישה חודשים וזה המצב בכל העולם. כל חודשיים אני משתתף בפגישה של הנגידים בעולם, היתה כזו לפני יומיים ובפעם הראשונה מאז ספטמבר הנגידים התחילו לדבר על ניצני ההתאוששות, בעיקר האמריקאים, קצת פחות האירופאים, הרבה יותר הסינים. היו מדיניות בדרום אמריקה שאמרו סוף סוף אנחנו מתקדמים יותר טוב מהעולם כולו".

 

אשר לסוגיית השכר בבנק ישראל, אמר פישר כי "לדעתי אפשר לפתור את הבעיה, ולדעתי כמעט פתרנו אותה. זה ידרוש מהשותפים שלנו באוצר להיות קצת יותר גמישים. אפשר לעשות את זה ואני מציע שנעשה זאת עוד השנה. החוק הנוכחי של בנק ישראל הוא בין 55 שנים. מניסיוני בגיל 55 כדאי להתחיל לשנות את מסגרת החיים שלך".  

 

אשר לרפורמה של מערכת הפיקוח על המערכת הפיננסית בארץ אמר כי "זה ברור שבכל העולם יש כוונות לשנות את מערכות הפיקוח על הבנקים והמערכת הפיננסית כולה. יש צורך בזה, הניסיון של השנתיים האחרונות מוכיח שיש צורך לרפורמות, גם בארץ".

 

עוד הוסיף פישר כי "למרות האינפלציה הגבוהה במרץ והאינפלציה הגבוהה הצפויה לאפריל, הציפיות של כמעט כולם הן שהאינפלציה השנה תהיה בחלק התחתון של היעד, כלומר מתחת ל-2% ואנחנו לא מתכוונים להגיב באופן מוגזם לנתון עונתי".

 

הנגיד התייחס לתקציב באומרו "ברגע זה האתגר הגדול העיקרי של הממשלה הוא התקציב. במשבר זה במיתון אנו צריכים להתמקד בגירעון בתקציבה. האוצר כבר הודיע שהם מצפים שהגירעון ל-2009 -2010 יהיה בערך 5%. יחד עם צמיחה של מינוס 1.5% היחס של התמ"ג בארץ יגיע לפי התחזיות לכ-75%  ויחס החוב תמ"ג יהיה גבוה מאשר בתחילת העשור. יש גם סימנים שההוצאות הממשלתיות יעלו בקצב מהיר יותר מ-1.7% ואם זה יקרה, אז חיוני לשלם עבור ההוצאות היותר גדולות, דרך קיצוצים בהוצאות אחרות כהקפאת שכר בסקטור הציבורי או דרך העלאת מסים כדי שהגרעון לא יעלה מעל 6.5%. דרך אחת לטפל בבעיה הזו זה לדחות את הקיצוצים המתוכננים ל- 2010.

 

בהמשך דבריו אמר פישר "משימה שניה של הבנק, לצערי השנה, היא כמו שהייתה ב- 4 שנים הקודמות – להעביר חוק חדש לבנק ישראל – גם אריאל שרון וגם שר האוצר נתניהו דיברו על העברת החוק. הצורך בחוק החדש נועד להבטיח את עצמאות הבנק המרכזי – דבר שלא קורה בפועל ולא מוגדר בחוק". 

 

"אני מקווה שהוכחנו בשנה האחרונה שהעובדה שיש לך יעד אינפלציה לא מונע ממך לתרום לכל יעדי הממשלה כל עוד לא בניגוד ליציבות המחירים. עשינו את זה. ואני בטוח שאם בנק עצמאי יקבל את המשימה בעתיד הוא יעשה את זה. צריך הגדרה ברורה לגבי צורך הבנק לדווח לציבור ולהיות אחראי לריבון המדינה".

 

"צריך ועדה מוניטרית ותהיה מועצה מינהלית – דירקטוריון לבנק ישראל שיקבל ויאשר את ההחלטות המנהליות של הבנק. מכיוון שאני מקבל את כל ההחלטות היום בעצמי, אך אני יודע שבממוצע החלטות שמתקבלות על יד קבוצה הן יותר טובות מאשר החלטות שמתקבלות על ידי אדם אחד בממוצע"  התבדח סטנלי.

 

פישר סיכם באומרו "אני חושב שהצלחתי לשנות את יחסי העבודה בינינו לאוצר ואני שמח על כך. דבר נוסף הוא לתרום לאיכות הדיון הציבורי בישראל – פה יש עדיין עבודה לעשות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x