$
משפט

תעשיית הפאניקה: 2,800 מתמחים ניגשים היום לבחינת ההסמכה בכתב של לשכת עוה"ד

כמעט אף מתמחה לא ניגש היום לבחינת ההסמכה של לשכת עורכי הדין בלי להוציא אלפי שקלים על הכנה. זאת, למרות שקורסי ההכנה לא שינו מאז הופעתם את שיעורי ההצלחה במבחנים - שעומדים באופן עקבי על 70%–80%. מי שצוחקות כל הדרך אל הבנק הן שלוש החברות ששולטות בשוק שמגלגל 10 מיליון שקל בשנה

מארק שון 08:5604.05.09

אין כמעט עורך דין שאינו זוכר בבעתה את הימים והלילות שלפני בחינת ההסמכה שלו, כאשר החשש מכישלון במבחן שאליו התכונן במשך חודשים ארוכים משתלט על התודעה וגורם לנדודי שינה או להתקפי חרדה קשים. שלוש חברות פרטיות - "מחשבות", "פרקטיס" ו"המתמחה" - השכילו לנצל בדיוק את החרדה הזו להפקת רווחים, ובשנים האחרונות הן מציעות למתמחים מגוון ספרים וקורסים של הכנה לבחינה, בשוק שמגלגל היום לפי הערכות 9–10 מיליון שקל בשנה.

 

 צילומים: יובל חן

 

עד תחילת שנות התשעים התבססו הלומדים לבחינת ההסמכה על רשימת חקיקה מומלצת שפרסמה לשכת עורכי הדין לקראת הבחינה. לנבחנים לא היו אמצעי עזר ללימוד מלבד אוגדני חקיקה וקורס קצר של לשכת עורכי הדין, שכלל הרצאות של אנשי אקדמיה, עורכי דין ושופטים, ונחשב לקורס העשרה יותר מאשר לאמצעי יעיל לסיוע במעבר הבחינה. אולם אף שגם כך נרשמו בבחינה אחוזי מעבר גבוהים, הרי שכמות החומר העצומה, ובמקביל הקמת המכללות הפרטיות למשפטים בתחילת שנות התשעים, יצרו בשוק דרישה למסלולי הכנה מסודרים לבחינה.

 

ספרים של חברת "מחשבות". נוצרה דרישה למסלולי הכנה ספרים של חברת "מחשבות". נוצרה דרישה למסלולי הכנה צילום: אוראל כהן

מנתוני לשכת עורכי הדין עולה כי אחוז המעבר של הניגשים לבחינה בפעם הראשונה לא השתנה באופן מהותי לאורך השנים, ועומד באופן עקבי על 70%–80% - הן בתקופה שלפני הקמת חברות ההכנה, הן היום. למרות זאת, מבין 2,800 המתמחים שייגשו היום לבחינת ההסמכה כמעט בלתי אפשרי למצוא מישהו שלא רכש לפחות את ערכת ההכנה הבסיסית של אחת החברות. רבים מהם השתתפו בקורסים הארוכים - והיקרים - יותר, וחלק קטן אף נעזר בליווי אישי צמוד של עורך דין לאורך תקופת הלימודים לבחינה.

 

מנתונים שנמסרו ל"כלכליסט" על ידי החברות עולה כי כ־75% מבין בוגרי המכללות ו־35%–40% מבוגרי האוניברסיטאות נרשמים לאחד הקורסים שהן מציעות. שאר המתמחים בוחרים ללמוד עם אחת מערכות הספרים של החברות, המלוות בימי עיון ובמפגשים בודדים.

 

חישוב "כלכליסט", שמסתמך על נתוני לשכת עורכי הדין לגבי מספר הנבחנים ועל התפלגות הלומדים במוסדות הלימוד השונים, מעלה אם כן שבמועד מאי 2008, שבו ניגשו לבחינה בכתב 2,536 מתמחים, הסתכמו הכנסות החברות בכ־4–5 מיליון שקל לפחות, ובמועד נובמבר 2008, שבו ניגשו לבחינה 1,589 מתמחים, הכניסו הללו לחברות 2–3 מיליון שקל.

 

נתונים אלה מביאים בחשבון שרוב המתמחים אינם משלמים את המחיר הקטלוגי המלא הנקוב לקורסים. כל החברות מעניקות הנחה מוצהרת של 15%–20% בגין הרשמה מוקדמת, וכן מתמחים שמגיעים בקבוצות של שבעה־שמונה ומעלה מקבלים גם הם הנחה. חלק מהמשרדים הגדולים מקבלים הנחות על אחד הקורסים ומסבסדים אותו לכל המתמחים שלהם, או לפחות למתמחים שמתוכננים לשוב לעבוד במשרד כעורכי דין. דוגמה לכך אפשר למצוא במחזור הנוכחי במשרד יגאל ארנון, שסבסד לכל מתמחיו קורס מלא בחברת פרקטיס בשווי 3,200 שקל.

 

הטבות ניתנות גם דרך מוסד הלימודים שבו למד המתמחה. לשלוש החברות יש שיתוף פעולה עם מוסד לימודים זה או אחר, המעניק לסטודנטים שירותים נוספים תמורת כספם, דוגמת ימי עיון ושיעורי תגבור.

 

המונופול נשבר

מנכ"ל "מחשבות", אפי דלומי מנכ"ל "מחשבות", אפי דלומי צילום: אוראל כהן

 

"מחשבות", החברה הוותיקה בשוק, מחזיקה על פי הערכות בכ־65%–70% ממנו, ושתי החברות האחרות והחדשות יחסית מחזיקות כל אחת בכ־15%–20%. חלוקת השוק הזו היא הערכה של "כלכליסט", המבוססת על הצלבת נתונים בין מידע שנמסר על ידי החברות עצמן (שהגדילו כל אחת במעט את נתח השוק שלהן), הערכת גורמים המעורים בענף - וכן גודל האולמות שנשכרו לצורך האירועים המסכמים שנערכו לקראת הבחינה היום. באירועים אלה ישנה השתתפות כמעט מלאה של המתמחים הרשומים בכל חברה.

 

"מחשבות" הוקמה ב־1987 כהוצאה לאור של ספרות משפטית, והחלה את פעילותה בתחום ההכנה לבחינות ההסמכה ב־1994. שנתיים לאחר מכן נכנסה לתחום של קורסי הכנה למתמחים, שעד לאותו רגע היה בשליטה בלעדית של לשכת עורכי הדין שהפעילה כאמור מעין קורס הכנה כללי. בתוך זמן קצר השיגה "מחשבות" שליטה מלאה ובלעדית בשוק, והיתה למונופול ללא עוררין עד 2005.

 

אדם מירון, מנכ"ל "המתמחה" אדם מירון, מנכ"ל "המתמחה"

אז נכנסה לשוק חברת פרקטיס, ששמה לעצמה כיעד למקד את הלימוד לנושאים רלבנטיים בלבד, והתגאתה שהנרשמים אצלה יוכלו ללמוד פחות, מספרים דקים ונוחים יותר, ולהגיע לאותה תוצאה. שנה מאוחר יותר יצאה חברה־בת של לשכת עורכי הדין, ההוצאה לאור, עם המותג "המתמחה", ויצרה שלוש מתחרות על שוק קטן יחסית.

 

הספרים התכווצו

 

שלוש שנים אחר כך אפשר לומר בוודאות ששתי החברות המתחרות הצליחו לנגוס ב"מחשבות" באופן משמעותי, אף שהיא עדיין שולטת ברוב השוק. כניסת המתחרות השפיעה בכמה היבטים, שהמכנה המשותף לכולם הוא השקעה במוצר אטרקטיבי יותר, שעטוף יפה יותר ומשווק באופן אגרסיבי יותר.

 

ההשפעה הראשונה ניכרת בהיקף החומר והספרים - שהתכווצו פלאים. בעוד שבמשך שנים הוציאה "מחשבות" ספרים עבי־כרס, שהלכו ותפחו ככל שהחברה התפתחה והגיעו עד לכ־4,000 עמודים, הרי שבשנים האחרונות היא נאלצה להתאים את עצמה ל"פרקטיס" ו"המתמחה", שהכניסו לשוק ספרים קצרים וממוקדים יותר. כיום, מספר העמודים שאיתם מתמחה צריך להתמודד נעה בין 1,500 ל־1,800, ודווקא "מחשבות" היא המציגה את מספר העמודים הנמוך ביותר, אם כי בהפרש לא גדול.

 

הקורסים הוזלו

 

מעבר לכך, כניסת המתחרות לשוק הוזילה כמובן את הקורסים והיטיבה בכך עם המתמחים. אדם מירון, מנכ"ל ההוצאה לאור, שאחראית על "המתמחה", מסר ל"כלכליסט" כי מדובר בירידה של 30%–40% מאז כניסתם לשוק, בעוד שאפי דלומי, מנכ"ל "מחשבות", טוען כי מדובר בירידה מינורית יותר של 10%–15%.

 

ואמנם, בשל ריבוי המסלולים השונים וההיצע הגדל משנה לשנה, קשה להסכים על נתונים מדויקים, ונראה שהאמת נמצאת אי שם באמצע אך קרובה יותר לנתונים שמציג מירון.

 

לדוגמה, ערב כניסת המתחרות לשוק היתה עלותו של קורס של חברת "מחשבות" כ־5,250 שקל - כאלף שקל יותר ממחירו כיום. אולם הפער הגדול ביותר נרשם במחיר הערכה הבסיסית, שלפני כניסת המתחרות לשוק היה ב"מחשבות" כ־3,000 שקל, ואילו כיום הוא 1,790 שקל ב"מחשבות" וב"מתמפחה" ו־1,690 שקל ב"פרקטיס" - ירידה של כ־40%.

 

בשלוש החברות ניתן, כאמור, למצוא כמה מסלולי הכנה אפשריים. המסלול הבסיסי ביותר - שבו בוחרים רוב בוגרי האוניברסיטאות ומיעוט מבוגרי המכללות - עולה כ־1,700 שקל, וכולל את ספרי הלימוד וכמה ימי עיון ומפגשים. בקצה השני של הסקאלה נמצא קורס ההכנה המלא, שעולה כ־4,000 שקל ומתחיל כמה חודשים לפני סיום ההתמחות. בתווך מציעות החברות גם קורס מקוצר יותר, שמחירו נע בין כ־3,000 שקל ב"מחשבות" ו"המתמחה" לכ-2,600 שקל ב"פרקטיס", ומתחיל עם סיום ההתמחות. במהלך הקורסים נפגשים המתמחים פעם בשבוע, לפני סיום ההתמחות, ופעמיים בשבוע לאחר תקופת ההתמחות.

דני בלושטיין, מנכ"ל "פרקטיס" דני בלושטיין, מנכ"ל "פרקטיס" צילום: עמית שעל

 

מחברת פרקטיס נמסר, כי אחוז זהה פחות או יותר נרשם לכל אחד מהמסלולים שהחברה מציעה: כשליש לקורסים הארוכים, שליש לקורסים הקצרים, ושליש בוחר בערכה הבסיסית בלבד. מ"המתמחה" נמסר כי יותר מ־50% מהנרשמים בוחרים באחד משני סוגי הקורסים, בעוד שהיתר ניגשים לבחינה על סמך לימוד עצמי המבוסס על הערכה הבסיסית של החברה.

 

בנוסף על המסלולים הרגילים הללו מציעות כל החברות גם מסלול ייחודי של עבודה בליווי צמוד של עורך דין, המלווה אישית את התלמיד מתחילת הלימוד ועד סופו. מחירו של מסלול מסוג זה משתנה בהתאם לנסיבות של כל מתמחה, אך גם הוא נע סביב 3,000–4,000 שקל.

 

השוק ימשיך לשגשג

 

ולאן פני השוק בעתיד? גורמים בכירים בשוק מנסים כבר כמה שנים לטעון שהשוק קטן מדי לכל כך הרבה שחקנים. "אחת החברות תחליט בתקופה הקרובה שזה לא כלכלי", אמר ל"כלכליסט" מנכ"ל "מחשבות", אפי דלומי.

 

אולם, לנוכח העובדה שיותר מ־60% מהמסיימים כיום לימודי משפטים לומדים במכללות הפרטיות,שם הם משלמים שכר

לימוד שנע בין 60 אלף ל־100 אלף שקל בשנה, קשה להניח שהם יירתעו דווקא מהשקעה של כמה אלפי שקלים נוספים כדי לוודא שיקבלו רישיון.

 

מעבר לכך, אם תממש לשכת עורכי הדין את תוכניתו של יו"ר הלשכה יורי גיא־רון ותעלה את ציון המעבר בבחינה מ־65 ל־70, רק תגבר המוטיבציה של המתמחים לדבוק בקורסי ההכנה. מאחר שהציון הממוצע בבחינה בשנים האחרונות עומד על 69, הרי שהעלאת ציון העובר ל־70 עשויה להכניס הרבה מאוד מתמחים לטווח ציונים מסוכן - ולשלוח אותם למלא עוד יותר את אולמות הקורסים להכנה לבחינה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x