$
בארץ

סיבוב שני: שרי אריסון יזמה פגישה בארבע עיניים עם פישר

הפגישה היום נערכה לבקשת אריסון, בעלת השליטה בבנק הפועלים, שחשה שנגיד בנק ישראל ניזון ממידע מוטעה מהמפקח על הבנקים

רונית גודמן 18:4322.04.09

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר נועד אחר הצהריים (ד') לפגישה נוספת עם בעלת השליטה בבנק הפועלים שרי אריסון. אריסון ביקשה להיפגש עם פישר בארבע עיניים, יומיים לאחר הפגישה הראשונה שקיימה איתו, בה נכחו גם עורך דינה של אריסון, פנחס רובין, והמפקח על הבנקים, רוני חזקיהו.

 

בפגישה ביום שני הביעו פישר וחזקיהו את מורת רוחו של בנק ישראל ממספר החלטות שהתקבלו בבנק לאחרונה, ודנו באופן התנהלותו של הבנק, ובמיוחד בתהליך שקדם להתפטרותו של צבי זיו מתפקיד המנכ"ל. כמו כן, נדונו בפגישה הליכי המינוי של ציון קינן לתפקיד המנכ"ל הבא של הבנק. אחרי הפגישה ביום שני פרסמה אריסון הודעה שבה הביעה אמון מלא ביו"ר הבנק, דני דנקנר, ובאופן הובלתו את הבנק.

 

המפקח על הבנקים רוני חזקיהו. מחפש את אריסון ובנק הפועלים? המפקח על הבנקים רוני חזקיהו. מחפש את אריסון ובנק הפועלים? צילום: אוראל כהן

ככל הידוע, לאריסון היה חשוב לקיים פגישה אישית עם הנגיד, לאחר שיצאה מהפגישה הקודמת בתחושת אי נוחות. זאת משום שאריסון חשה שפישר ניזון עד כה ממידע שקיבל מהמפקח, שבחלקו היה מוטה ושגוי. אריסון אמרה למקורביה כי יש לה תחושה שמחפשים אותה וכי מפעילים עליה לחצים לפטר את יו"ר בנק, דני דנקנר, בניגוד לרצונה ולשיקול דעת. בפגישה הראשונה שקיימה עם בנק ישראל השבוע אמרה אריסון שהיא נותנת גיבוי מלא ליו"ר. עם זאת, ככל הידוע, לבנק ישראל אין כל כוונה להרפות מהדרישה לפטר את דנקנר.

 

המפקח יכול להגביל סמכויות

 

הצעדים שנוקט בנק ישראל באחרונה כלפי בנק הפועלים העלו לדיון את השאלה מהו תפקידו של הפיקוח על הבנקים ובאיזו מידה הוא רשאי להתערב בנעשה בבנק הפועלים. על פי פקודת הבנקאות, רשאי המפקח מתוקף תפקידו, באישור נגיד בנק ישראל, לתת הוראות הנוגעות לדרכי פעולתו וניהולו של בנק, של נושא משרה בו או של כל מי שמועסק על ידי הבנק. זאת בכדי להבטיח את ניהולו התקין של הבנק ושמירה על לקוחותיו.

 

בחוק גם כתוב שאם המפקח סבור שבנק מסוים נהג בצורה שעלולה לפגוע ביכולתו לקיים את התחייבויותיו או בניהול התקין של הבנק, עליו להתריע בפניו על כך במכתב, שבו יפרט את הפגמים וידרוש את תיקונם.

 

על פי החוק, המפקח צריך לתת לבנק הזדמנות להגיש הערות והשגות לדבריו, אך אם הוא סבור שלא תוקנו הפגמים או כי הם ממשיכים לפגוע, הוא יכול להורות לבנק להימנע מאותן פעולות, לאסור חלוקת דיבידנד או רווחים לבעלי המניות ולאסור הטבות לחברי הדירקטוריון. כמו כן, הוא יכול גם להתלות או להגביל סמכותו של חבר דירקטוריון ואף להעבירו מתפקידו. עם זאת, החוק אינו מזכיר במפורש אפשרות של פיטורים.

 

מי שנפגע מהחלטת המפקח רשאי לערער עליה בפני הנגיד. בנוסף, במידה והנגיד, לאחר התייעצות עם המפקח, סבור כי הדירקטוריון או מנהלי עסקיו נהגו בדרך העלולה לפגוע בניהול התקין של הבנק הוא יכול למנות מנהל מורשה שינהל את הבנק, או מפקח שיפקח על ניהולו או למנות ועדת הנהלה שתייעץ למנהל המורשה.

 

ניתן להפסיק כהונה

 

בנוסף, על פי פקודת הבנקאות, דירקטור, מנכ"ל, מבקר פנימי ועד שבעה בעלי תפקידים בבנק יוכלו לכהן בתפקיד רק אם נמסרה הודעה למפקח לפחות 60 יום לפני תחילת כהונתם והמפקח הביע הסכמתו או לא התנגד למינויים. עמדתו של המפקח אמורה להיקבע על פי בדיקת התאמתו של המועמד לתפקיד: ניסיונו העסקי, יושרו וקשריו עם הבנק או עם נושא משרה אחר בבנק. להודעה למפקח צריך הבנק לצרף שאלון שימולא על ידי המועמד כחלק הכרחי מההודעה.

 

החלטת המפקח להתנגד למינוי תינתן רק לאחר שניתן למועמד להשמיע את טענותיו ולאחר התייעצות עם ועדת הרשיונות. במידה ומונה נושא משרה ולאחר מכן התבררו פרטים נוספים או חדשים אשר אם היו ידועים לפני כן והיו מונעים את מינויו, יכול המפקח להורות על הפסקת כהונתו. במקרים כאלה, רשאי אותו מועמד שנפסל או הופסקה כהונתו לערער על ההחלטה בפני הנגיד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x