$
50 נשים

נשים צריכות לנהל - זה פשוט רווחי יותר

שילוב נשים במשרות בכירות אינו רק מטרה של התנועה הפמיניסטית, הוא גם אינטרס של חברות שרוצות לשפר את תוצאותיהן העסקיות. כך עולה ממחקר אמריקאי חדש שבדק 1,500 מהחברות הגדולות בארצות הברית

נעה גרטי 11:5505.03.09

מה שמעצבן את ד"ר דיוויד רוס מאוניברסיטת קולומביה בארצות הברית זה חוסר יעילות כלכלית. מחקרו החדש, "Girl Power: Female Participation in Top Management and Firm Performance", שבוחן את הקשר בין מיקומן של נשים בתפקידי הנהלה בכירים לבין הצלחתן של חברות, אינו בעל אג'נדה פמיניסטית.

 

"תקרת הזכוכית אינה מעניינת אותי", הוא אומר, "אני לא מנסה להסביר למה יש או אין כזאת". אבל מסקנת המחקר שערך רוס עם שותפו כריסטיאן דזסו מאוניברסיטת מרילנד פמיניסטית למדי - "ככל שמספר הנשים בהנהלה הבכירה גבוה יותר, כך הישגי החברה טובים יותר". כל זאת, צר לנו לצנן את ההתלהבות כבר בתחילת הדרך, עד שמגיעים לכיסא המנכ"ל; שם, על פי תוצאות המחקר, ההשפעה על ביצועי החברה היא ניטרלית או אף שלילית.

 

רוס (39), שהיה בשנים 1998-2001 שותף וסגן נשיא בבנק ההשקעות סיטיגרופ, נהנה בתקופה סוערת זו מחממת האקדמיה כדוקטור בבית הספר למינהל עסקים. אבל לתוצאות המחקר שערך ולתזה הניהולית שמוצגת בו יש השלכות בעולם שמחוץ לאקדמיה, והן מעוררות הדים ודיון אצל קולגות בתחום. "המחקר שלנו נמצא בימים אלה בתהליך דקדקני של בחינה סופית לפני פרסומו במגזין ניהול מוביל", הוא אומר ומסרב להסגיר מידע כדי לא לחבל בתהליך. "בינתיים המחקר הופץ והביקורות טובות, גם מפי אנשים המצויים בפרקטיקה וגם מפי אנשי האקדמיה. יש כמובן גם סקפטיים, בעיקר מתחום מדעי החברה, ואנחנו עונים לכל השאלות".

 

רוס. נשים תורמות במקומות חדשניים רוס. נשים תורמות במקומות חדשניים

בראיון ל"כלכליסט" מסביר רוס איך הגיעו שני גברים לחקור דווקא את הסוגיה הנשית בעולם הניהול: "גם פרופ' דזסו וגם אנוכי עוסקים בתחום של אסטרטגיות ניהול. אנחנו חוקרים את הקשר בין ניהול פנימי של חברה מצד אחד לבין תוצאותיה התחרותיות מצד שני. מחקרים רבים נערכו על מספרן הנמוך של נשים בתפקידי הנהלה בחברות גדולות, וההסבר המקובל הוא חסימתן בשל 'תקרת הזכוכית' וההבדלים באופן הניהול בין שני המינים. פחות מחקרים בחנו את הסוגיה מנקודת הראות של החברות.

 

"האם משתלם לחברות לבטל את 'תקרת הזכוכית', האם חברות שמפחיתות או מבטלות את האלמנט הזה בארגוניהן נהנות מעליונות ביצועית, ואם כן - האם ניתן לקשר זאת להבדל בהתנהגות ניהולית בין גברים לנשים? המחקר שלנו נכנס בדיוק לוואקום הזה ומספק תשובה: נשים צריכות לנהל - זה פשוט רווחי יותר", הוא אומר ומוסיף בנימה קצת יותר אישית: "אני אב לשתי בנות בבית ספר יסודי. ייתכן שזה גם מה שמעורר בי דאגה רבה מבעבר באשר לחוסר שוויון ההזדמנויות בעבודה".

 

הסטטיסטיקות אכן קודרות. לפי מאגר המידע של S&P (Standard & Poor's) שבו השתמשו לצורך המחקר, ב־2006 בפחות משליש מ־1,500 החברות הגדולות בארצות הברית כיהנה אשה בהנהלה הבכירה. כשמגיעים לכיסא המנכ"ל המספרים נמוכים עוד יותר: רק ב־2.5% מ־1,500 החברות היתה מנכ"לית. בדירוג 500 המנהלים של המגזין "פורצ'ן" באותה שנה, ב־500 החברות המצליחות היו רק 12 נשים מנכ"ליות, ייצוג שמהווה שיפור ביחס לתוצאות הדירוג בשנת 1991, אז היתה רק אשה אחת ברשימה זו: אנג'לה בריידי, מנכ"לית WellPoint שירותי בריאות.

 

כדי לחקור את הקשר בין נשים כמנהלות בכירות לבין הישגי החברה, בחנו רוס ודזסו את ביצועיהן של 1,500 החברות באמצעות מדדים כמותיים: היחס בין שווי השוק של החברה לעומת שווייה בספרים; התשואה על נכסי החברה; התשואה על הון החברה; והצמיחה השנתית במכירות מ־1992 עד 2006. החוקרים ניתחו את היחס בין המדדים הללו לבין שיעור הנשים בהנהלה הבכירה עד למשרת המנכ"ל, אך לא כללו את דרגת המנכ"ל.

 

את היחס בין היות נשים מנכ"ליות להצלחת חברות הם בחנו בנפרד. הממצאים הראו שהיחס בין שווי השוק לשווי בספרים של חברה שבה יש לפחות אשה אחת בהנהלה הבכירה גבוה ב־3% מבחברות שבהן אין נשים בהנהלה. את אותן תוצאות מצאו באופן עקבי גם במדד התשואה על ההון ובמדד התשואה על הנכסים.

 

אנג'לה בראלי, מנכ"לית WellPoint. שכר שנתי: 9.1 מיליון דולר אנג'לה בראלי, מנכ"לית WellPoint. שכר שנתי: 9.1 מיליון דולר צילום: בלומברג

אחרי שאספו וניתחו את נתוני המחקר עברו רוס ודזסו לשלב השני: פענוח המכניזם המקשר בין השתתפות הנשים בניהול החברה לבין הצלחתה. הסבר אחד שמציעים החוקרים מסתמך על האפליה וצורותיה השונות בעולם העבודה. "ייתכן שנוכח האפליה נשים נדרשות להוכיח את עצמן, להתאמץ ולהיות טובות יותר מן הגברים כדי להצדיק את תפקידן בעמדות ניהול בכירות. מהסבר זה ניתן להסיק שתוצאות המחקר שלנו משקפות כישורים וכישרונות ניהול הייחודיים לאותן נשים שהגיעו להנהלה בכירה, ופחות משקפות סגנון ניהול.

 

"עם זאת, לו היה זה המקרה, היינו מצפים למצוא את אותו יחס חיובי גם אצל נשים במשרת המנכ"ל ולראות ביצועים טובים יותר בחברות שבראשן נשים. אך עובדה היא שמצאנו כי היחס החיובי נעלם כשמגיעים לדרגת מנכ"ל".

 

איך בודדתם את פקטור המגדר במחקר שלכם?

"מצאנו נתון אחד קבוע: בחברות מצליחות מספר הנשים בהנהלה נטה להיות גבוה יותר. יכולה להיות לזה אחת משתי סיבות: אפשרות אחת היא שחברות שמלכתחילה היו טובות יותר מאחרות, במקרה או שלא במקרה נטו לקדם נשים למשרות בכירות. האפשרת השנייה היא שהנשים במשרות הבכירות הן שהפכו את החברה שלהן לטובה יותר מבחינת הביצועים. שני המכניזמים הסיבתיים הללו יכולים להתקיים בו־זמנית, לכן ביצענו כמה מבחנים נוספים, כדי לזהות ולבודד כל מכניזם, כולל בקרה על מגוון פקטורים אחרים שעשויים להשפיע על ביצועי חברות, תוך נטרול השפעות שונות על החברה גם בשנים קודמות.

 

"מצאנו ראיות לכך שחברות שמלכתחילה ביצועיהן היו טובים יותר נטו לאייש תפקידי הנהלה בכירה ביותר נשים. זה לדעתנו בפני עצמו ראיה חזקה לקיום המכניזם השני: נשים במשרות הנהלה בכירות נוטות להיטיב את ביצועי החברה, וזאת הסיבה שחברות מצליחות מקדמות נשים כפי שהן עושות".

 

סגנון ניהול נשי

 

הסבר אחר שמציעים החוקרים מתמקד בנקודות התורפה של הגברים. ההסבר נסמך על מחקרים פסיכולוגיים כלכליים שמראים כי גברים נוטים להפגין מידה גבוהה יותר של ביטחון עצמי מופרז, בעיקר כשמדובר במטלות "גבריות" שבדרך כלל כוללות עניינים פיננסיים. יתרה מזו, יש הוכחות אמפיריות לכך שביטחון עצמי מופרז פוגע בביצועים. לכן הנוכחות הנשית בהנהלה בכירה מהווה וסת למידת הביטחון העצמי בצמרת החברה. אך שוב מסביר רוס, "לו היתה זו הסיבה, היינו מצפים שהיחס החיובי בין הנהלה נשית להצלחה יתקיים גם כשבעמדת המנכ"ל מוצבת אשה, אך התוצאות מראות את ההפך".

 

אינדרה נואי, מנכ"לית פפסיקו. שכר שנתי: 11.8 מיליון דולר אינדרה נואי, מנכ"לית פפסיקו. שכר שנתי: 11.8 מיליון דולר צילום: בלומברג

ההסבר שרוס ודזסו אימצו הוא מה שנהוג לכנות "סגנון ניהול נשי"; מונח שמקפיץ את וריד הרקה של פמיניסטיות לוחמניות, המוחות נגד קיומו של הבדל כלשהו בין גברים לנשים. "הספרות הפסיכולוגית מראה שקיים 'סגנון ניהול נשי' שמעודד שיתוף פעולה ומדרבן יצירתיות", הוא אומר, "לכן האפקט של איוש משרות הנהלה בנשים יכול להיות משמעותי מאוד במקומות שבהם שיתוף פעולה ויצירתיות חשובים במיוחד. באופן כללי תחומי העיסוק הנוגעים בחדשנות הם כאלו הדורשים יצירתיות, סיעור מוחות, התמקחות רעיונית, משא ומתן וגיבוי מההנהלה, המאפשר ביטחון ביוזמות אישיות ומגדיל את המוטיבציה הפנימית".

 

רוס ודזסו חיפשו התאמה בין חברות המעודדות חדשנות להנהלות שיש בהן הרכב נשי. הגורם שעל פיו בחנו חדשנות היה כמותי: נתוני ההוצאות של כל חברה על מחקר ופיתוח. מסקנת הבדיקה היתה חד־משמעית: רק חברות מוטות מחקר ופיתוח מרוויחות באופן מובהק מאיוש ההנהלה הבכירה בנשים.

 

"מחקרים רבים טוענים ש'סגנון ניהול נשי' אפקטיבי יותר מסגנון הניהול המאפיין גברים. נשים נוטות לנהל באופן יותר משתף ודמוקרטי, לעומת ניהול היררכי יותר שמאפיין גברים. מחקרים מראים שהכללתן של נשים בהנהלה הבכירה מוסיפה גיוון של פרספקטיבות, ניסיון חיים וכישורי פתרון בעיות.

 

"לכן ההשפעה החיובית של נשים מנהלות בכירות מצויה בחברות המעורבות בחדשנות, מקום שבו גישה דמוקרטית ומשתפת לניהול ידועה כחשובה". רוס, שלא ניתן לחשוד בו בפמיניזם, משתמש בממצאיו אלו כבתובנה ניהולית: "מצאנו התאמה מדויקת בין אסטרטגיה של חברה לבין הכישורים הניהוליים הדרושים להגשמתה", כך הוא פורט את תוצאות המחקר המורכב לכלי שימושי ומיידי עבור כל מנכ"ל.

 

אבל, כאמור, האיכויות המיוחדות של מנהלות והסגנון הנשי נהפכים באחת לחיסרון כאשר מגיעים למשרת המנכ"ל. החוקרים מנסים להסביר זאת במגוון סיבות: נשים אינן אגרסיביות ודומיננטיות דיין כדי לאמץ את סגנון הניהול הדרוש לתפקיד שמאופיין כגברי; מספר המנכ"לים הגברים עולה לאין שיעור על מספר הנשים, ומחקרים פסיכולוגיים מראים כי גברים נוטים להעדיף גברים כשמדובר באיוש משרות שמאוישות לרוב על ידי גברים, ולנשים יש אפשרות פחותה לחדור לאותן משרות גבריות.

 

יש גם ראיות לכך ששוק המניות מגיב בשלילה להעסקת אשה בתפקיד מנכ"ל; כך שמה שעומד לזכותה של אשה בתפקידי ניהול בכירים אחרים מתבטל כשהיא מגיעה לפסגת הפירמידה. סגנון הניהול הנשי, שהחברות נהנות ממנו כשנשים מאיישות את תפקידי ההנהלה המשניים, מהווה לטענתם של החוקרים חיסרון בכיסא המנכ"ל, שם נדרשות תכונות אחרות, ובהן גישה אוטוקרטית (שלטון יחיד).

 

אתה מאמין שתוצאות המחקר ישפיעו על מדיניות הגיוס והמינויים של חברות?

"אני רק יכול לקוות שהמחקר שלנו ועבודתם של אקדמאים אחרים הפועלים בתחום יעודדו את המנהלים להבין שנתינת הזדמנות ניהול לנשים מוכשרות איננה רק הדבר הנכון לעשות, אלא אף הדבר היעיל כלכלית לעשות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x