$
בארץ

מכה לחמאס: שר הפנים סעיד סיאם נהרג בתקיפת צה"ל; גדודי עז א-דין אל-קסאם מאיימים בנקמה

סיאם נהרג בתקיפת חיל האוויר על ביתו של אחיו, איאד. הרוג נוסף בהפצצה הוא ראש מנגנון ביטחון הפנים, סלאח אבו-שראח. מוקדם יותר שיגר חמאס רקטות לבאר שבע. אדם אחד נפצע באורח בינוני-קשה, היתר קל. צה"ל על תקיפת מתחם אונר"א בבוקר: פלסטינים פתחו משם באש - גם של טילי נ"ט

כתבי ynet 22:2715.01.09

הישג גדול למערכת הביטחון: שר הפנים בממשלת חמאס, סעיד סיאם, הנחשב לאחד הגורמים הבכירים ביותר בהנהגת חמאס, נהרג בתקיפה אווירית של חיל האוויר על ביתו של אחיו, איאד, בעיר עזה - כך נמסר ממערכת הביטחון הערב (יום ה'). בתקיפה נהרגו גם איאד סיאם וסלאח אבו-שראח, ראש מנגנון ביטחון

הפנים של חמאס בעזה. מקורות פלסטינים דיווחו כי בתקיפה נפצעו כ-20 בני אדם נוספים.

 

שעות ספורות לאחר החיסול, אמר איש הלשכה המדינית של חמאס בדמשק, מוחמד נזאל, כי "ישראל לא מעוניינת בהפסקת אש". הזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז א-דין אל-קסאם, איימה לנקום את מותו של סיאם. "דמו לא נשפך לשווא. התגובה תתבטא במעשים ולא בדיבורים", נמסר.

  

כשברקע הדיווחים על כך שישראל הסכימה להצעה המצרית להפסקת אש, אמר נזאל בראיון לרשת אל-ג'זירה, כי "איננו ממתינים לתשובתו של האויב הישראלי. המסר שלו הוא שהוא אינו רוצה שלום והפסקת אש". לדבריו, ישראל "רוצה לרדוף את ההנהגה, רוצה להשמיד אותם בכל מחיר. הפלגים ימשיכו להגן על רצועת עזה"

 

האישיות הבכירה ביותר בחמאס שחוסלה מאז חיסול רנטיסי ב-2004

 

סיאד, בן 50, הוא הדמות הבכירה ביותר בחמאס שחוסלה עד-כה במבצע "עופרת יצוקה", ולמעשה מדובר באישיות הבכירה ביותר שחוסלה בחמאס מאז חיסולו של ד"ר עבד אל-עזיז רנטיסי באפריל 2004.

 

סיאם היה זה שהקים את כוח הביצוע המיוחד של ממשלת החמאס. הכוח, שהיה למוקד החיכוך והמחלוקת המרכזית בין הרשות הפלסטינית לחמאס בתחילת דרכה של ממשלת חמאס, הוביל באופן רשמי את ההשתלטות על רצועת עזה ב-2005.

 

התקיפה על ביתו של איאד סיאם בוצעה לאחר שהשב"כ העביר מידע כי במקום נמצא גם אחיו - סעיד. בעקבות כך, תקף חיל האוויר את המבנה מהאוויר. במערכת הביטחון הדגישו כי מיקומם של חלק מבכירי חמאס ידוע, אולם צה"ל נמנע בחלק מהמקרים מלתקוף אותם משיקולים ערכיים-מוסריים. במקרה הזה, כך לדברי מערכת הביטחון, היתה לצה"ל הזדמנות מבצעית טובה בשל העובדה שבקרבתם של בכירי חמאס לא שהו אזרחים.

 

רקטות בבאר שבע; ילד פצוע קשה

 

השקט היחסי הופר עם פגיעות קשות מרקטה: חמישה בני אדם נפצעו אחר הצהריים (ה') מפגיעת רקטה באזור מגורים בבאר-שבע. בין הפצועים ילד שנפגע קשה, שני בני אדם שנפצעו בינוני ועוד שניים קל. כולם פונו לטיפול בבית החולים סורוקה בעיר. נזק נגרם לכלי רכב ובתים במקום.

 

במקביל, התפוצצה רקטה בשטח פתוח באזור העיר, וכן בסמוך למושב במועצה האזורית שדות נגב. בשתי נפילות אלו לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.

 

ראש מטה הנפה של פיקוד העורף, שלמה ביינמסטר, בא לזירת הפגיעה ואמר: "נפל טיל והיתה פגיעה ברכב ועוד מספר מכוניות". הוא ביקש מהתושבים להישאר במרחבים מוגנים ולא להתקהל.

 

ראש העיר באר-שבע, רוביק דנילוביץ', בא למקום אף הוא. "אנו מקפידים לומר לתושבים כי כל עוד המערכה נמשכת יש להישאר סמוך למרחבים מוגנים", הדגיש.

 

אלינור, שהטיל נפל סמוך לביתה, חזרה עם ילדיה הקטנים לפני מספר ימים משהייה באילת. בהישמע האזעקה, נכנסה יחד איתם למקום מוגן. בשיחה עם ynet, סיפרה בקול רועד: "כבר כמה שבועות שאנחנו רגילים לשגרה הזו, של לא לצאת מבתים. הילדים שלי לא לומדים, גם עכשיו מההדף נשברו לי כמה דברים בבית".

 

מוקדם יותר: רקטה בגדרות, פגיעה בשדרות

 

במקביל להעמקת והגברת פעילות צה"ל ברצועת עזה, החמושים הפלסטינים העלו את כמויות הרקטות המשוגרות לשטח ישראל. מאז שעות הבוקר נורו לעבר ישראל קרוב ל-30 רקטות, שפגעו בשורה של יעדים בכל רחבי אזור הדרום.

 

בסביבות 16:30, ירו הפלסטינים רקטה שנפלה בשטח פתוח במועצה האזורית אשכול. איש לא נפגע ולא נגרם נזק. מוקדם יותר פגעה רקטה בשטח פתוח באזור אופקים. יסמין, תושבת אופקים, סיפרה: "נשמעה אזעקה, ואחר כך שמענו פיצוץ ממש קרוב לבית. חששנו מאוד". בסביבות השעה 09:30 פגעה רקטה באזור המועצה האזורית גדרות - איש לא נפגע.

 

חמש רקטות נוספות פגעו באזור שדרות. רקטה אחת גרמה נזקים לבית ולכלי רכב בשדרות, וכמה בני אדם לקו בחרדה. לפחות עשר רקטות נורו הבוקר מצפון רצועת עזה ופגעו בשטחים פתוחים במועצה האזורית אשכול. רקטה אחרת פגעה ליד מוסד חינוכי.

 

צה"ל: טילי נ"ט נורו ממתחם אונר"א ברצועה

 

מוקדם יותר אמרו במערכת הביטחון, כי פלסטינים ירו מאזור מתחם אונר"א, לפני שצה"ל תקף הבוקר (ה') את המקום. גורמי צבא טענו בפני ynet כי התקיפה בוצעה, בעקבות ירי שכלל טיל נגד טנקים לעבר הכוחות שפעלו באזור. בתקיפה נפצעו שלושה בני אדם, אך במתחם של אונר"א היו באותו הזמן מאות פלסטינים.

 

האש הופסקה בעקבות שיחה בין אנשי האו"ם לנציגי התיאום של צה"ל. במקביל, הפלסטינים דיווחו על פגיעה בבניין המנהלה בבית חולים של הסהר האדום בשכונת תל אל-הווא שבפאתי העיר עזה. במקום היו נצורים מאות חולים והצוות הרפואי.

 

דובר אונר"א כריס גניס, מסר בתגובה לטענות הגורמים בצבא כי "אם אכן היו הפרות של החוק ההומניטרי הבינלאומי - תנו לנו לראותן". הוא הזכיר שגם לגבי בית הספר בג'בליה היו טענות שכאלו מצד צה"ל - "ואחר כך טענו אחרת. הטענות מבולבלות, ויש חוסר אמינות בדיווח". גניס דרש לערוך חקירה שתקבע אם אכן כך היה, "ואם ירו מתוך המתחם, כפי שצה"ל טוען - שייעשה צדק עם האשמים".

 

ברק למזכ"ל האו"ם: נגיב כהגנה עצמית

 

שר הביטחון, אהוד ברק, נועד בצהריים עם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, ונדרש להסביר את פגיעת צה"ל במתחם אונר"א בעזה. הוא הבהיר כי "חמאס משתמש באזרחים פלסטינים כמגן חי ויורה לעבר חיילי צה"ל, צמוד למתקני או"ם. חיילי צה"ל מגיבים ויגיבו לכל ניסיון פגיעה בהם מתוך הגנה עצמית".

 

ברק ובאן דנו בשורה של נושאים אזוריים, מדיניים וביטחוניים. שר הביטחון עדכן את מזכ"ל האו"ם על ההתפתחויות האחרונות ברצועת עזה. הוא הבהיר בפגישה כי צה"ל ימשיך לפעול כמיטב יכולתו למנוע פגיעה בבלתי מעורבים ויאפשר את הסיוע הנדרש לארגוני האו"ם בפעילות הומניטרית.

 

מזכ"ל האו"ם, נפגש גם עם שרת החוץ ציפי לבני, ואמר: "אני חייב להיות מודאג מהמצב בעזה. רבים נהרגו ועדיין נהרגים. לכן אני קורא להפסקה מידיית ומתמשכת של האש. זאת החלטה 1860. צריך לחזור מיד לסטטוס קוו".

 

באן הדגיש את החשיבות שבהפסקת הירי משני הצדדים באופן מיידי, "אני מקווה שהפסקת האש תושג בקרוב. בקשתי היא רק לעצור את האש מיידית, ביתר הנושאים צריך לדון אחר כך. אם זה ימשך - אנשים רבים נוספים יהרגו. זה מצב בלתי מתקבל על הדעת. מספר הנפגעים עד היום גדול, יש ציפיות של הקהילה הבינלאומית להפסיק את האש מייד".

 

בעקבות האירועים, מנהלת התיאום והקישור במעבר ארז תיאמה הכנסת חמש כבאיות למתחם אונר"א, כדי לסייע לכוחות הפלסטינים להשתלט על השריפה שפרצה במקום.

 

העימות עם אנשי האו"ם החל לאחר שגורמים רשמיים בארגון ועדי ראייה בעזה דיווחו בשעות הבוקר כי פגזים שירה צה"ל פגעו במתחם סוכנות הסיוע אונר"א בעזה. במתחם הסתתרו מאות פלסטינים שנמלטו בעקבות פעולת צה"ל. גורמים ברצועה דיווחו על שלושה פצועים בתקיפה.

 

הלחץ הבינלאומי על ישראל הגיע גם מכיוונים נוספים. שרת החוץ נועדה בצהריים עם מקבילה הגרמני, ד"ר פרנק וולט שטנמאייר. במהלך הפגישה היא הבהירה, כי "בכל הקשר עתידי ובכל תרחיש ישראל תשמור לעצמה את זכות ההגנה העצמית ואת יכולת התגובה הצבאית. זאת גם ביחס להברחות ולא רק ביחס לירי הרקטות”.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x