$
אביה ספיבק
צילום: מאיר אזולאי
אביה ספיבק כותב מאמרים בכלכליסט פרופ' לכלכלה, לשעבר משנה לנגיד בנק ישראל לכל הטורים של אביה ספיבק כותב מאמרים בכלכליסט

במת כלכליסט: משיחי השקר של השוק החופשי

הכלכלנים שעדיין הולכים שבי אחרי האמונה בשוק חופשי ללא גבולות ופיקוח, צריכים 'להיזרק' לפח הזבל של ההסטוריה

פרופ' אביה ספיבק 08:0430.12.08

בזמן האחרון נשמעת מכל עבר ביקורת: אתם, הכלכלנים, כשלתם בניבוי המשבר - ולכן לא צריך להקשיב לכם יותר.

הטענה הזו בעייתית מכמה סיבות. קודם כל, אנשי מקצוע לא אמורים לנבא מראש משברים, אלא להצביע על כשלים ובעיות במערכות קיימות.

 

כבר לפני שנה היו כמה כלכלנים שהצביעו

על בעיות במערכות הקיימות, ואף כתבו זאת במסמכים רשמיים. ודאי שהיו גם כלכלנים שחשבו שאין כל בעיה מהותית במערכות הפיננסיות, כי הרי טיבו של השוק לתקן את עצמו בכל מצב. לאלו - כוהני השוק החופשי - באמת צריך להפסיק להקשיב.

 

לתקן, לא לנבא

 

האם אפשר לדרוש מרופא בריאות הציבור לנבא באופן מדויק איך תתפתח מגפת הכולרה אם רשת הביוב העירוני תעלה על גדותיה? האם אפשר לדרוש ממהנדס להעריך את מניין הנפגעים במקרה של רעידת אדמה אם לא ייצקו מספיק מלט ביסודות הבניין? מגפה והרס הם תהליכים דינמיים מורכבים ביותר, שקשה לנבאם. הוא הדבר לגבי משבר פיננסי. מאיש המקצוע יש לדרוש הקפדה על תכנון נכון וקביעת סטנדרטים מספקים, כדי להקטין סיכוי לקריסת מערכות.

 

מהממשלות צריך לצפות שבמקרה של שינוי בסביבה הגלובלית - נניח, כזה שמוביל ליותר מגפות או משברים פיננסיים - הן יחזקו את היחידות המקצועיות המטפלות בנושאים אלו, יעמידו לרשותן משאבים ויאפשרו גיוס כוח אדם מקצועי ומיומן. ואכן, בשני העשורים האחרונים הוקמו בעשרות מדינות בעולם יחידות ליציבות פיננסית, שתפקידן לעקוב אחרי מצב השוק, תוך שיתוף פעולה עם קרן המטבע הבינלאומית (IMF).

 

גם בבנק ישראל הוקמה יחידה ליציבות פיננסית, שהיתה תחת האחריות שלי כמשנה לנגיד. יחידה זו התריעה בדו"ח כבר בשנת 2004: "היציבות בעתיד אינה מובטחת... השינויים מגבירים את הסיכונים, במיוחד את סיכוני האשראי של המשקיעים המוסדיים, ומחייבים הסדרה והיערכות של רשויות הפיקוח. גם חוסר האיזון הגלובלי, אשר מקורו בגירעונות הגדולים בתקציבה של ארצות הברית ובמאזן התשלומים שלה, עלול להיות מקור לאי־יציבות בינלאומית, שתקרין גם על ישראל". בהמשך הדו"ח נכתב במפורש כי ירידה חדה במחירי הדיור בארה"ב עלולה לפגוע בפעילות הכלכלית ובבנקים.

 

מי שיקרא פרסומים של גופים בינלאומיים מאותה תקופה ימצא גם אזהרות מפני סיכוני היתר שלוקחים המשקיעים, ומפני חוסר הרגולציה על גופים כמו קרנות גידור ובנקים להשקעות - מהסוג שנעלמו מהמפה בשנה האחרונה.

 

השוק לא יכול לפקח על עצמו

 

בניגוד לטענות שנשמעו, הכלכלנים הבחינו בסדקים במערכת והתריעו מפניהם. אז למה לא תוקנה המערכת? כאן חשוב להבין את תפקידו המכריע של אלן גרינספאן, היו"ר האגדי של הבנק המרכזי של ארה"ב. גרינספאן נתן הכשר גם לגירעון התקציבי בארה"ב וגם להקטנת הפיקוח על הגופים הפיננסיים. גרינספאן, מחסידי השוק החופשי הקיצוניים ביותר, טען באוטוביוגרפיה שלו שהפיקוח הוא מיותר, כיוון שהשוק מפקח על עצמו. לפני כמה חודשים הוא הודה בטעותו. זה היה מאוחר מדי: נזק אדיר כבר נגרם.

 

אם כך, לא כל הכלכלנים צריכים לאבד את סמכותם המקצועית בעקבות המשבר, בוודאי לא אלו שהצביעו בדיוק רב על הבעיות במערכות הפיננסיות בארץ ובעולם. מי שצריך להיזרק לפח הזבל של ההיסטוריה הם הכלכלנים שעדיין הולכים שבי אחרי האמונה בשוק חופשי ללא גבולות ורסן. אסור לתת להם לגרום נזקים נוספים.

 

הכותב הוא פרופ' לכלכלה באוניברסיטת בן־גוריון, עמית בכיר במכון ון ליר בירושלים ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x