$
בארץ

סקר "כלכליסט": העם מוכן לבחירות כלכליות

לראשונה זה שנים ארוכות, הכלכלה עומדת לתפוס מקום מרכזי במערכת הבחירות הקרובה. סקר כלכליסט ומכון דחף בראשות ד"ר מינה צמח חושף, כי בקרב כשני שלישים מהבוחרים הכלכלה תהיה נושא מרכזי בבחירות, קצת אחרי ביטחון והרבה לפני הסוגיות החברתיות הפנימיות שהעסיקו בעבר את הבוחרים. הדאגה העיקרית היא למקום העבודה כיום ולכספי הפרישה בעתיד. הליכוד היא כרגע המפלגה הנתפסת כמתאימה ביותר להתמודד עם הבעיות הכלכליות

כתב כלכליסט 07:0913.11.08

הכלכלה הכי חשובה, מיד אחרי הביטחון

 

כצפוי, השיעור הגדול ביותר מקרב הבוחרים, 36%, טרוד בראש ובראשונה בבעיות הביטחון והיה מצפה מראשי המפלגות להציג בפניו את עמדותיהם בנושא. עם זאת, שיעור גבוה מבעבר, 28%, מעיד שכלכלה היא הנושא שהכי חשוב לשמוע את עמדות המתמודדים ביחס אליו. הכלכלה מקדימה את המשא ומתן עם הפלסטינים (15%), הפילוג בעם (14%) או נושאי דת ומדינה (6%).

 

כאשר בדקנו בשאלות המשך, התברר באופן מובהק כי אצל כשני שלישים מהבוחרים הכלכלה תהיה נושא מרכזי בבחירות הבאות. הנתונים הללו מלמדים על השפעה ניכרת של המשבר העולמי, שהופך את הבחירות הבאות ל"כלכליות" הרבה יותר מבעבר. בבחירות הקודמות למשל, שהתרחשו לאחר השלמת ההתנתקות מעזה, השסעים בעם הטרידו את הבוחרים הרבה יותר מהכלכלה.

 

ועדיין, כאשר הנסקרים נדרשים להחליט איזה נושא ישפיע יותר על החלטתם, הפער בין הביטחון לכלכלה מתרחב: 37% יושפעו מהטיפול בביטחון, לעומת 21% שנושא הכלכלה יכריע כיצד יצביעו.

 

 

חוששים לפרנסה, דואגים לפנסיה

 

מבין הבעיות הכלכליות, מטרידות את הציבור בעיקר אלה הנוגעות באופן ישיר לפרנסתם כיום ולרווחת חייהם בעתיד: שיעור האבטלה והחסכונות לגיל פרישה. הידיעות על פיטורים במשק הן כנראה הסיבה לכך שחרף העובדה ששיעור האבטלה הוא עדיין מהנמוכים בהיסטוריה, שליש מהציבור סבור שזו הבעיה הראשונה שבה צריך לטפל ראש הממשלה שייבחר. התשואות האיומות של קרנות הפנסיה באחרונה גרמו לכך שכרבע מהציבור סבור שזו הבעיה הראשונה שבה יש לטפל.

 

באין נתניהו, אבישי ברוורמן לאוצר

 

העם מוכן לבחירות כלכליות העם מוכן לבחירות כלכליות

לאור תוצאות השאלה הקודמת, מפתיע שדווקא נציג העבודה אבישי ברוורמן הוא המועמד המועדף לכהן כשר האוצר. ההסבר טמון ככל הנראה בהעדפה של הציבור לשרים "מקצועיים" במשרדים מקצועיים. כך עוקף הפרופ' לכלכלה את שר האוצר המכהן רוני בר־און ואת שר האוצר לשעבר סילבן שלום. חשוב לציין שבשאלה זו הסוקרים לא ציינו את שמותיהם של בנימין נתניהו, ציפי לבני או אהוד ברק, משום שהם עומדים בראש רשימות הרצות לכנסת.

 

פסימיות כלכלית זהירה

 

עוד אינדיקציה להשפעת המשבר הכלכלי ניתנת בתשובה ל"שאלת האופטימיות". בניגוד למסורת של תחזיות ורודות ביחס למצב הכלכלי האישי בעתיד, הסקר הנוכחי חושף פסימיות זהירה. כמחצית מהנשאלים (52%) סבורים שמצבם הכלכלי לא ישתנה. מספרם של אלה שסבורים שמצבם ישתפר זהה כמעט לאלה הסבורים שמצבם יורע - 20% מהנשאלים.

 

הסקר נערך ב־6 וב־8 בנובמבר, בקרב 500 איש שמהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל. טעות הדגימה המרבית:  4.4%±.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x