$
משפט

ועדת החוקה לא תשנה את חוק ההתיישנות

ברוב של 8 ח"כים מול 3 דחתה הוועדה את הצעת החוק, לפיה תתקצר תקופת ההתיישנות בתביעות אזרחיות מ-7 ל-4 שנים. בתביעות מחברות ביטוח, ההצעה הייתה דווקא להאריך את תקופת ההתיישנות. יו"ר הוועדה: "ההצעה חשובה לשכבות החלשות"; עו"ד פסטינגר: "מדובר בהצעה אנטי ציבורית"

מארק שון 16:2116.09.08

"שפכו את התינוק הנכה עם המים", אמר ל"כלכליסט" יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט, מנחם בן ששון, שעה קלה לאחר החלטת חברי הכנסת בוועדה היום (ג') לדחות את הצעת החוק הממשלתית שנועדה לקצר את תקופת ההתיישנות בתביעות אזרחיות משבע שנים לארבע. בן-ששון הודיע בפתח הישיבה, כי הוא תומך בהצעת

פשרה, שלפיה תקופת ההתיישנות תישאר בעינה בכל הנוגע לתביעות שעניינן נזקי גוף ותקוצר אך ורק לגבי תביעות שעניינן אינו נזקי גוף.

 

עם זאת, ברוב של שמונה חברי כנסת אל מול שלושה, החליטה ועדת החוקה שלא לקבל את ההצעה לשינוי החוק ולהשאיר את המצב הקיים. בתגובה הודיע נציג משרד המשפטים, עו"ד ארז קמיניץ, כי ימליץ לדרגים הממונים במשרדו להשעות את הטיפול בקידום הצעת החוק.

 

הצעת החוק הממשלתית, שעברה בקריאה ראשונה באוגוסט 2004, מציעה לקצר את תקופת ההתיישנות ברוב התביעות האזרחיות משבע לארבע שנים, להוציא מספר חריגים. בתביעות מחברות ביטוח, הכוונה היא דווקא להאריך את תקופת ההתיישנות, משלוש שנים כפי שנהוג היום לארבע. בתביעות הנוגעות לקטינים קובעת הצעת החוק, כי תביעתו של קטין לא תתיישן כלל עד הגיעו לגיל עשר ולאחר מכן, תהיה תקופת התיישנות של שבע שנים, במהלכן יוכל הקטין להגיש תביעה באמצעות האפוטרופוס שלו.

 

עפ"י ההצעה, בתום התקופה, יכול הקטין עצמו להגיש את התביעה במשך ארבע שנים, בין גיל 18 ל-22. כיום תקופת ההתיישנות לקטין מתחילה בגיל 18 ונמשכת עד גיל 25.

 

"ההצעה רק עוכבה, אני עדיין מקווה שאוכל להסביר לחברי הכנסת את האיזון שיש בהצעה הזאת, עם קיצור סביר", אמר ח"כ בן ששון. "אנסה לשוחח עם הח'כים ולהסביר להם את האיזון שיש בחוק ואת חשיבותו לשכבות החלשות ואנסה להגיע להסכמה לגבי הקיצור הסביר שהצעתי". בן ששון, מתכנן לבצע רביזיה (הצבעה חוזרת) ולהחזיר את ההצעה לדיון.

 

"למנוע מהציבור מלהגיש תביעה זה אנטי ציבורי"

לעומתו, אמר עו"ד יראון פסטינגר, ראש צוות התיישנות בלשכת עורכי הדין וחבר הוועד המרכזי בלשכה, כי "מדובר בהצעה פסולה, אנטי ציבורית, שמעוניינת לקפח את האזרח הקטן. יסודה של ההצעה בהמלצות ועדה בראשות הנשיא ברק מלפני 15 שנים, שהציעה את מספר השנים באופן שרירותי", אומר פסטינגר, שניהל את המאבק בחוק במשך שנתיים והתנגד לרעיון כבר בתחילתו.

 

"הצעת החוק, שהוגשה יותר מאוחר, מנתה בדברי ההסבר 2 נימוקים: העומס בבתי המשפט והוגנות כלפי נתבעים - כלומר, דאגה לחברות הביטוח, הבנקים והמדינה", הוסיף פסטינגר. "ב-15 השנים האחרונות המצב השתנה ללא היכר: מספר התקנים לשופטים עלה בכ-200 (מ-400 ל-600) והושקעו מיליארדים במבנים של בתי משפט. אחרי כל זה לבוא ולחתוך את רגלי הציבור ולמנוע ממנו להגיש תביעות זה מהלך אנטי ציבורי".

 

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד יורי גיא-רון, התייחס להצבעה עוד בטרם נודעו התוצאות ואמר כי "ההצעה לקצר את תקופת ההתישנות, שמקורה ככל הנראה בניסיון להוסיף עוד איזה סוג של פלסטר או תחבושת לעומס בבתי המשפט, לא מקובלת לחלוטין. לא מטפלים בבעיות פרוצדורליות באמצעות פגיעות מהותיות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x