$
דעות

בוש וסוחרי האשליות

המערכת הפיננסית בארה"ב צריכה תיקון, הנגיד האמריקני ושר האוצר נאלצים לשלם את מחיר ההפקרות של ממשל בוש

אבישי ברוורמן 21:1915.09.08

המשבר הכלכלי והפיננסי הפוקד את ארה"ב ואירופה הוא החמור ביותר מאז שנות ה־30. לא מדובר במשבר נקודתי, שיש לו פתרון פשוט, אלא בבעיה עמוקה ומורכבת. המערכת הפיננסית בארה"ב שבורה, היא צריכה תיקון וזה ייקח זמן. הנגיד האמריקני, בן ברננקי, ושר האוצר הנרי פולסון נאלצים לשלם את

מחיר ההפקרות של ממשל בוש. הם מתמודדים עם החלטות מורכבות - למי לסייע ולמי לא - ונראה שהם נוקטים בפעולות הנכונות על מנת להתמודד עם המשבר.

 

לנשיא הבא מחכה הרבה עבודה

ההיסטוריה מלמדת שבתקופות של גאות כלכלית, "סוחרי האשליות" מוכרים לציבור את האמונה כי הגאות תימשך לנצח. הם דוחפים אותם ללוות עוד ועוד כסף, ולצרוך בהיקף שלא תואם את ההכנסה שלהם. לעומת זאת, בתקופות של משבר, כולם רצים לממשל כדי שיציל אותם. לממשל אין ברירה אלא לעשות זאת, משום שמי שישלמו את מחיר המשבר, כך או כך, יהיו האזרחים הפשוטים - אנשים תמימים שמחיר הדירה שלהם עלה ויועצי ההשקעות אמרו להם ללוות עוד ועוד כסף. אנשים רבים איבדו אתמול את אמונם במערכת.

 

את המשבר הנוכחי יצרה בעיקר המדיניות חסרת האחריות של הממשל האמריקאי תחת הנשיא ג'ורג' בוש. ההשתוללות התקציבית והפחתות המיסים לשכבות העליונות יצרו גירעון עצום. האמריקנים צרכו בהיקפים אדירים, אך ללא חיסכון מתאים. בשביל לממן את הצריכה נוצרה בועת הנדל"ן ואנשים התחילו לצרוך לא על סמך חסכונותיהם, אלא על סמך העלייה במחירי הנכסים שלהם. האשם העיקרי בכך הוא הנגיד הקודם, אלן גרינספאן, שדחה את הביקורת שהוטחה בו על כך שמדיניות שערי הריבית שלו יוצרת בועה. במקביל, גם בתי ההשקעות, שמינפו "סחורות פגומות" לציבור ללא בטחונות מתאימים, וגם עליית מחירי הדלקים ומוצרי היסוד בעולם, הציבו את ארה"ב ואירופה מול שוקת שבורה.

 

השוק הפיננסי האמריקני זקוק לשיקום שייקח זמן רב. במובן הריאלי, ארה"ב תהיה חייבת לייצר הרבה יותר בשנים הקרובות, והיא תוכל להשיג זאת על ידי פיחות הדולר. בד בבד, אזרחי ארה"ב יצטרכו להוריד את רמת חייהם בצורה משמעותית. לנשיא הבא, יהיה זה ברק אובאמה או ג'ון מקיין, תהיה מלאכה קשה.

 

מי שיבדוק התייחסויות מלפני שנה של כלכלנים בעלי שם, שעובדים עבור בתי ההשקעות, יגלה הצהרות לפיהן השווקים הפיננסיים הם היעילים ביותר ואסור להתערב בהם. מלימודי הכלכלה אנו יודעים היטב שהשווקים הפיננסיים מורכבים מאד, ומוטיב הציפיות ממלא בהם תפקיד מרכזי. כל "אבירי הכלכלה" והאידיאולוגים הקיצוניים צריכים להבין שישנם כשלי שוק וישנם כשלי ממשלה ולכן צריך לדון בנושא בצניעות ובתבונה. ובזמן משבר גדול, הממשלה חייבת להתערב.

 

הצמיחה בישראל תיעצר

הלקח הוא ברור: המשבר הכלכלי בארה"ב משנה את תחזיות הצמיחה של ישראל לשנתיים הקרובות. מכיוון שישראל היא נגזרת של ארה"ב ואירופה, הצמיחה כאן תהיה נמוכה בהרבה מהתחזיות. ואולם, המערכת הפיננסית בישראל היא יציבה. בתקופה של האטה יש לנקוט במדיניות של הרחבה תקציבית מושכלת ומבוקרת, המיועדת למנועי צמיחה כגון: חינוך ותשתיות פיזיות בפריפריה. במקביל, יש לבצע רפורמות מבניות בממשל ובבירוקרטיה. יש לעשות זאת כדי ליצור בישראל צמיחה בת־קיימא שתחלחל לכלל האוכלוסייה. כשם שהאמריקאים חייבים לנצל את המשבר העמוק כהזדמנות לשינוי דרכם, על ישראל לנצל את ההאטה הצפויה לפתחנו, כהזדמנות לדרך חדשה.

 

הכותב הוא חבר כנסת ויו"ר ועדת הכספים מטעם מפלגת העבודה ובכיר בבנק העולמי לשעבר

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x