$
אביה ספיבק
צילום: מאיר אזולאי
אביה ספיבק כותב מאמרים בכלכליסט פרופ' לכלכלה, לשעבר משנה לנגיד בנק ישראל לכל הטורים של אביה ספיבק כותב מאמרים בכלכליסט

במת כלכליסט: אימה בוול סטריט

למה הממשל לא הציל את ליהמן? מה הקשר להלאמת פאני ופרדי? ועוד שאלות בוערות

אביה ספיבק 21:0415.09.08

מה הסיבה לנפילת בנק השקעות ותיק ומבוסס כל כך?

ליהמן ברדרס היה מעורב עד צוואר בשוק משכנתאות הסאב־פריים, שהוא המקור למשבר הפיננסי הנוכחי בארצות הברית. בסופו של דבר, למרות חוסנו של הבנק, העובדה שהיו לו כל כך הרבה הלוואות למשקי בית שלא יכולים להחזיר אותן גרמה לכך שהוא

נאלץ להכריז על פשיטת רגל.

 

מה הקשר בין קריסת הבנק להלאמה של שתי ענקיות המשכנתאות פאני מיי ופרדי מק?

כל השלושה העמידו הלוואות למשקי בית. אבל פאני ופרדי הן סוכנויות ממשלתיות שנתנו רק הלוואות באיכות גבוהה (פריים). על רקע המשבר בשוק הדיור והמשבר הכלכלי בארה"ב - גם חלק מלווי הפריים לא יכלו להחזיר את ההלוואות.

 

מדוע הממשל האמריקאי הציל את פאני ופרדי ולא את ליהמן?

פאני ופרדי אינן גופים פרטיים אלא סוכנויות ממשלה שמפוקחות על ידי הקונגרס, ולכן טבעי שהממשלה תממש את הערבות הלא כתובה שהיא נתנה להמשך הפעילות העסקית שלהן. ליהמן ברדרס, לעומתן, הוא בנק השקעות שנכנס לשוק המשכנתאות באופן אגרסיבי ונטל על עצמו סיכון רב. כדי למנוע מצב שבעתיד גופים פיננסיים ימשיכו ליטול סיכונים רבים ולסמוך על כך שהממשלה תציל אותם, הממשלה היתה חייבת לתת לליהמן ליפול. צריך לזכור שבניגוד לבנקים רגילים שנמצאים תחת פיקוח, ליהמן ושאר בנקי ההשקעות לא היו בפיקוח, ולכן לממשלה אין אחריות עליהם.

 

אז למה היא הצילה רק לפני כמה חודשים את בר סטרנס - גם הוא בנק השקעות פרטי?

הממשל תמך בעסקת רכישת בר סטרנס על ידי ג'יי.פי מורגן מוקדם יותר השנה, כי בנקודת הזמן ההיא עוד לא התבררו ממדי ועומק המשבר. נפילת בר סטרנס יצרה פאניקה שהיתה עלולה להשפיע באופן שלילי על כל המערכת הפיננסית. במקרה של ליהמן, המשבר התגלגל במשך כמה חודשים, וכל מי שיכול היה כבר צמצם את החשיפה שלו לבנק. ההשפעות המערכתיות של פשיטת הרגל הזו, יש לקוות, יהיו מוגבלות יותר.

 

מה יקרה עכשיו במערכת הפיננסית האמריקאית?

מובן שמוקדם לומר. אנחנו בעיצומו של משבר פיננסי מתגלגל, החמור ביותר בארה"ב מאז 1929. אחרי המשבר ההוא, לפני79 שנה, נעשו שינויים מפליגים בכל המבנה של המערכת הפיננסית ובאופן הפיקוח עליה. אין ספק שהלקחים יילמדו והשינויים הנחוצים ייעשו. ייתכן מאוד שתהיה הערכה מחדש של כל תחום הנגזרים הפיננסיים, שעומד מאחורי המשבר הנוכחי.

 

ואיך כל זה משפיע עלינו, כאן בארץ?

בישראל אין בנקי השקעות - כל הבנקים מפוקחים על ידי בנק ישראל, ולכן אין חשש אמיתי מהידבקות במשבר. בנק הפועלים, שהיה מעורב בעסקי הסאב־פריים, כבר מכר את כל נכסיו בלי לסכן את יציבותו. מצד שני, בכל הקשור לפיקוח על גופי ההשקעות החדשים - קופות הגמל וקרנות הפנסיה - אנחנו עדיין בתקופת הקמה ולימוד. גם אצלנו יצטרכו להפיק לקחים מהמשבר הזה.

 

אז הישראלי הממוצע שאינו מגלגל עסקים חובקי עולם בעצם לא צריך לדאוג?

כאמור, בטווח המיידי לא צפויה השפעה ישירה של המערכת הפיננסית האמריקאית על זו שלנו. אבל אם המשבר העולמי יעמיק, תהיה לו השפעה על המשק הישראלי: על היצוא, על שער הדולר ועל המדדים השונים.

 

הכותב הוא פרופ' לכלכלה באוניברסיטת בן גוריון. עמית בכיר במכון ון ליר בירושלים ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x