$
בארץ

המבקר: במקום לעזור לנכים - "המשקם" ריפדה את בכיריה

עלות העסקתו של המנכ"ל יואב בן-צור, הסתכמה בכ-691 אלף שקל ב-2006. בנוסף, קיבל גם הטבות חריגות, כגון הפרשה כפולה לפנסיה. סך ההטבות מסתכם ב-950 מיליון שקל. גם בכירים אחרים בחברה זכו למיני הטבות

מיקי פלד 16:0120.05.08

חברת המשקם נועדה לעזור לקשישים ובעלי מוגבלות על ידי הקמה של מפעלים ושירותים לשם העסקתם. אבל לפי דו"ח מבקר המדינה, נראה כי השיקום העיקרי שמספקת החברה הוא לחשבונות הבנק של בכיריה.

 

מנכ"ל החברה בתקופה אליה מתייחס הדו"ח, יואב בן-צור, הגיע אליה כאשר מצבה הכספי היה

קשה ממילא, למרות התקציבים המוזרמים ממשרד הרווחה וההסתדרות הציונית. בן-צור, איש ש"ס, מונה על ידי שר הרווחה אז, אלי ישי, וכיהן תחת יו"ר הדירקטוריון, יעקב פרץ, המשמש גם ראש עיריית קרית אתא.

 

מחוזה ההעסקה של בן-צור, שנחשף בדו"ח, עולה כי עלות העסקתו הסתכמה בכ-691 אלף שקל ב-2006, או 57.6 אלף שקל בחודש, כשכר מנכ"ל בחברה ממשלתית. בן-צור לא הסתפק בכך וקיבל גם הטבות חריגות, כגון הפרשה כפולה לפנסיה, שמשמעותה הבטחה מראש של פנסיה כפולה ו-200% פיצויים. כלומר - ההטבות החריגות מסתכמות ב-450 אלף שקל, כאשר תשלומים נוספים לביטוח מנהלים ובריאות הסתכמו ב-500 אלף שקל.

 

על פי הדו"ח, בן-צור היה מעוניין להשלים הכנסה במקומות נוספים. הוא כיהן גם כראש המועצה הדתית בירושלים במשך שנה וחצי, 12 חודשים מהם בניגוד להחלטת דירקטוריון המשקם. בתקופה זו עלות שכרו הכוללת במועצה הגיעה ל-540 אלף שקל. שנתיים אחר כך החל גם לעבוד כיו"ר עמותת מעיין החינוך התורני של ש"ס - חלק ניכר מתקופה זו ללא אישור דירקטוריון המשקם.

 

בן-צור לא הסתפק בכך. הדו"ח מוצא, כי המנכ"ל מכר לעצמו ולשני חבריו שלושה כלי רכב שהוצעו למכירה על ידי החברה. המנכ"ל רכש את אחד מכלי הרכב בכ-32% פחות ממחיר המחירון.

 

עלילות בן-צור לא מסתכמות בזה. לפי הדו"ח, בכלי הרכב שקיבל השתמשו גם בני משפחתו, כמו כן הוא עשה שימוש בכרטיס האשראי של החברה לטובת כלי רכב שאינם שייכים להמשקם. חשב החברה אישר את החיובים, אולי עקב היותו מכר של בן-צור.

 

נופשים לעובדי החברה, שי לחג וריהוט - נרכשו כולם מחברים של בן-צור, כאשר לפי המבקר, הליכי הבחירה בכל אחד מהמקרים היו בלתי תקינים לכאורה. באחד המקרים, עולה מהדו"ח, דרש בן-צור כי לשכתו החדשה בתל אביב תרוהט בעלות של 36 אלף שקל, ותכלול תחתיות ודפדפות מעור ומוצרי יוקרה אחרים בעלות של כ-20 אלף שקל.

 

כשלון הביקורת

הגורמים האמורים לפקח או לבקר את פעילות המשקם הם רבים. המבקר מצא כי דירקטוריון החברה, המבקר הפנימי וכמובן החשב - כשלו כולם בביקורת. בין אם שביודעין או לא, אף אחד מגופי הביקורת הפנימיים לא הפנה את תשומת הלב לפעילות בן-צור. עם זאת, האשמה לא נופלת רק על כתפיהם, שכן גם הגורמים הממונים מטעם המדינה - משרד הרווחה והממונה על השכר במשרד האוצר - לא דרשו הסברים להתנהלות המנכ"ל ובכירי החברה. גם ההבנות אליהן הגיע משרד הרווחה עם החברה ללא יושמו, כמו גם דרישות האוצר לחשוף את חוזה ההעסקה של בן-צור.

 

אבל לא רק בן-צור נהנה ממנעמי המשקם - גם בכירים אחרים בחברה זכו למיני הטבות. המבקר מצא כי בחברה התקיימו בפועל שתי מערכות של נורמות עבודה. האחת לעובדים המקורבים פוליטית לליכוד, לש"ס או  לבכירים בחברה, שעליהם לא נאכפו הנהלים, והשנייה לכל השאר. הסמנכ"ל דוד אבן-צור, איש ליכוד וחבר מועצת קרית-ים, נהנה מעלות שכר של כ-445 אלף שקל ב-2006, אך לא טרח לבוא לעבודה. מנהל אגף אחר, גם הוא איש ליכוד, קבל שכר גבוה גם כן, אך העדיף להישאר בעבודתו בעיריית קרית-ביאליק.

 

בן-צור פוטר מעבודתו במשקם בדצמבר 2007 והמשיך בעבודתו כיו"ר מעיין החינוך התורני - רשת החינוך של ש"ס, הממומנת בין השאר גם מכספי משרד החינוך. יעקב פרץ פרש גם הוא מהחברה לפני 3 חודשים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x