נשיא קרן המטבע: "מוקדם לדעת אם המשבר בכלכלה העולמית מאחורינו"
שטראוס-קהאן אמר בוועידת הנשיא: "מוקדם עדיין לדעת האם המשבר מאחורינו, כי ירידת מחירי הדיור טרם נעלמה. מה שבטוח הוא, שהמשבר הריאלי עוד לפנינו ולכן התחזיות שלנו הן הפסימיות ביותר. ההתאוששות לא תתחיל לפני 2009". פרופ' יעקב פרנקל: "לא מדובר במיתון אלא בהאטה"
דומיניק שטראוס-קהאן, נשיא קרן המטבע הבינלאומית, אומר כי עדיין מוקדם לדעת האם ניתן להכריז על סופו של המשבר בכלכלה העולמית.
בוועידת הנשיא המתקיימת בירולשים אמר שטראוס-קהאן: "מעולם לא היה משבר שצמח בלב ליבה של ארה''ב. מוקדם עדיין לדעת האם המשבר מאחורינו, כי ירידת מחירי הדיור טרם נעלמה. מה שבטוח הוא, שהמשבר הריאלי עוד לפנינו ולכן התחזיות שלנו הן פסימיות ביותר. אצל מוסדות אחרים התחזיות פחות שחורות, גם לגבי ארה"ב וגם לגבי אירופה. ההתאוששות לא תתחיל לפני 2009".
הוא הוסיף: "אנו רואים תופעה של התחדשות של תהליך אינפלציוני עולמי, עקב העלייה במחירי המזון והסחורות שמשכה תשומת לב רבה, בעיקר בשל הבעיות ההומניטאריות שהיא גורמת. כלכלות אפריקה עומדות לאבד את כל הצמיחה שהשיגו בגלל זינוק במחירי המזון, דבר שיש לו השלכה גם על הדמוקרטיה".
לדבריו, "אנו עדים לאי שקט, אי נחת ותסיסה בחלק מהדמוקרטיות. ישנן מהומות שגורמות לאי יציבות פוליטית. אסור לשכוח כי מלחמות רבות בעבר החלו בגלל מחסור במזון. אין זו שאלה של כלכלה וחומר אלא סוגיות של שלום. יש לשים לב לא רק להיבטים הכלכליים.
"ישראל נהנית מאוכלוסייה משכילה ויוזמת, היא נהנית מיציבות כלכלית טובה, למרות שיחס חוב- תוצר נותר גבוה. עם זאת, היציבות פוליטית של ישראל מעוררת דאגה. היעדר לכידות חברתית, מספר העניים הגדול והיא השקט שקיים מאיימים על הצמיחה הכלכלית העתידית של ישראל. ישראל לא יכולה להסתמך רק על גלובליזציה אלא גם על פיתוח אזורי", אמר שטראוס-קהאן.
פרנקל: הכול קרה הפוך
פרופ' יעקב פרנקל, נגיד בנק ישראל לשעבר וסגן יו"ר ענקית הביטוח הבינלאומית AIG, אמר בפאנל. "אמרו לנו לפני שנתיים שמחירי הדיור בארה"ב עלו בצורה בלתי רגילה, אמרו שהדולר חזק מדי, שהמטבע הסיני חלש מדי ושארה"ב עומדת לפני דפלציה וזה הכול בלתי רצוי. את כל זה אמרו לפני שנתיים ובסופו של דבר הכול קרה הפוך. השינויים שחלו אכן התרחשו בכיוון שרצינו, אך אולי בקצב מהיר מדי".
פרנקל הסביר: "משבר המשכנתאות נבע מזה שתמחרו סיכונים בצורה שגויה, באישור של חברות הדירוג. הבנקים לא ידעו מה היו הסיכונים וגם המשקיעים לא ידעו".
עם זאת, פרנקל נשמע אופטימי כשאמר: "אני לא מדבר במונחים של מיתון אלא של ההאטה. חשוב לזכור עוד, לא קרה בהיסטוריה המודרנית שהכלכלה העולמית נמצאה בהאטה. יש לנו את סין ואת הודו. הייצוא האמריקאי מזנק בגלל היחלשות הדולר. כ-70% מהצמיחה העולמית נובעת מהמשקים המתעוררים, וזה דבר חסר תקדים.
"שיעורי הריבית היו נמוכים מאוד יותר מדי זמן. המשקיעים חיפשו תשואה והסתכנו יתר על המידה ולכן קרו תאונות. שקיפות זהו שם המשחק - המשקיעים חייבים להיות מודעים לסיכונים. יש צורך לקבוע כללים חדים וחזקים של שקיפות".
לגבי ישראל אמר פרנקל: "עתידינו תלוי בפעולות שננקוט. שנת 1998 היתה שנה קריטית עבורינו עקב המשבר ברוסיה ובסין והכסף עזב את המשקים המתפתחים. עמדנו לפני שאלה קשה: האם להתערב בשוק מטבע חוץ או להצמיד את עצמינו לכללי הכלכלה המודרנית. החלטנו שלא נתערב למרות הסיכונים ולדעתי זו אחת הסיבות שישראל המשיכה לצמוח" .
פרנקל התייחס לצורך לחדש את חוק בנק ישראל לאלתר ואמר: "לפני שנים רוב הבנקים המרכזים שינו את החוק. האסטרטגיה הייתה אחידה ודומה בכל העולם והתבססה על עצמאות ניהולית ויציבות מחירים. אני יודע שיש וויכוחים על חוק בנק ישראל. אך אם אתה רוצה להיות בOECD אתה חייב לבדוק שהחוק מתאים לכיוון העולמי. זה צד אחר מאותו מטבע. אם יש לנו אמביציות להגיע לכלכלה מפותחת ומודרנית יש צורך בחידוש החוק".
אבי ג'וזף כהן: העתיד הישראלי תלוי בחינוך
אבי ג'וזף כהן, אסטרטגית ההשקעות הראשית בגולדמן זאקס, טענה כי "אנו עדים לרמות של אי-שיוויון בלתי ידועות בהיסטוריה. הפתרון נמצא בחינוך. אם מסתכלים על מבנה האבטלה בישראל לדוגמא רואים כי היא נמוכה מאוד אצל האוכלוסייה המשכילה, אך אצל אלו שאין השכלה האבטלה היא דו- ספרתית. זה לא רק בישראל גם בארה"ב הדבר דומה. העתיד הישראלי תלוי במערכת החינוך: האם התלמידים יהיו מוכנים לקבל הזדמנות שוות להיכנס לאוניברסיטה או לרכוש את הכישורים המתאמים להתמודד עם שוק העבודה. האנשים החלשים לא יכלו לעשות זאת בעד עצמם".


