$
בארץ

רצועת עזה: 3,700 מפעלים נסגרו תוך שנתיים וחצי

דו"ח פנימי שיפורסם בעוד כמה ימים מצביע על קריסת המגזר הפרטי ברצועת עזה לאחר השתלטות החמאס: 70%מהתושבים חיים בעוני קיצוני, 96% מהפעילות התעשייתית מושבתת וענפים שלמים נעלמו

דורון פסקין 08:4601.05.08

דו"ח פנימי על עזה, שהוכן עבור המדינות התורמות ואמור להתפרסם במלואו בעוד ימים אחדים, מגלה תמונה קשה לגבי מצבו העגום של המגזר העסקי ברצועה.

 

המגזר הפרטי הוא המעסיק הגדול ביותר ברצועת עזה. התעשייה העזתית במשך שנים היתה מוטת יצוא כששוקי היעד העיקריים היו ישראל והגדה

המערבית. לפני השתלטות החמאס, 76% מהרהיטים המיוצרים בעזה ו־90% ממוצרי ההלבשה היו מיוצאים לישראל ולגדה המערבית. בעקבות הסגר הכמעט מוחלט מאז 14 ביוני 2007, נעלמו שוקי יצוא אלה.

 

מקורות בעזה טוענים כי נכון להיום 96% מהפעילות התעשייתית ברצועה הושבתה. קריסת ענף התעשייה נובעת מהירידה בכוח הקנייה המקומי, מאובדן שוקי היצוא, מהיעדר היכולת לייבא תשומות לייצור וממשבר הדלק.

 

עיון פרטני בנתונים מגלה תמונה מדהימה - ענף ההלבשה העזתי שפעם פרנס משפחות רבות ברצועה (וגם בישראל) שייך להיסטוריה. ביוני 2007, לפני השתלטות החמאס, הועסקו בענף ההלבשה ברצועת עזה כ־25 אלף עזתים. נכון לינואר 2008 מספר המועסקים בענף ההלבשה העזתי מגיע ל־0. במקביל, ירד מספר המועסקים בענף הריהוט מ־6,500 ביוני 2007 ל־75 בלבד בינואר 2008.

 

תמונה קשה עולה גם ממגזר הבנייה ברצועה. נכון ליוני 2007 פעלו בתחום כ־120 חברות וכיום מספרם אינו עולה על חמש. מרבית פרויקטי הבנייה, ובהם גם כאלה במימון גופים בינלאומיים, הופסקו בשל מחסור בחומרי גלם. 42 אלף העזתים שהועסקו עד לפני הקיץ שעבר בענף הבנייה יושבים כיום בבית.

 

הפגיעה במגזר החקלאות גם היא מוחשית, אם כי פחות חמורה ביחס למגזרים אחרים. מגדלי הפרחים בעזה הצליחו השנה לייצא 10 מיליון פרחים, אך בשנים קודמות מספר זה הגיע לכ־45 מיליון.

 

אף אחד כבר לא אופטימי

על פי הדו"ח, נכון לסוף 2006 חיו 35% מתושבי הרצועה בתנאי "עוני קיצוני" - תקציב של 1,837 שקל בחודש עבור משפחה בת שש נפשות. אם לפרוט נתון זה לפרוטות, מדובר בתקציב של כ־10 שקלים ביום לנפש. עורכי הדו"ח מעריכים כי הנתונים לאחר השתלטות החמאס על הרצועה מצביעים על כך שכ־70% מתושבי עזה חיים בעוני קיצוני.

 

הגופים הבינלאומיים כמו הבנק העולמי פירסמו רק לפני כמה ימים תחזית אופטימית, לפיה ישנו סיכוי כי המשק הפלסטיני ישיג השנה צמיחה של כ־3%. בבנק העולמי התכוונו למעשה לצמיחה שתושג בשטחי הגדה המערבית.

נראה כי על סיכויי התחייה הכלכלית של רצועת עזה, שבשנה שעברה רשמה צמיחה של 0%, כבר אף אחד לא מדבר, אפילו לא האופטימיים ביותר בבנק העולמי.

 

על פי נתונים שנאספו בעשור האחרון, נראה כי הסקטור היחיד המשגשג הוא השכבה העליונה של הנהגת החמאס, שחלקם עוסקים בהברחות נשק. שכבה זו אינה מתקיימת מ־10 שקלים ליום ואינה מסתפקת ב"אכילת זעתר ושתיית מים", כדברי אסמאעיל הנייה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x