$
תקשורת

לאחר עיכוב של שנים: בזק משיקה את שירות הסיבים האופטיים

השירות יושק מחר בכ-250 אלף בתים וצפוי להגיע לכמיליון עד סוף השנה, ללא בשורת מחיר. מחיר מהירות של 1,000 מגה יעמוד על 160 שקל לחודש בתוספת דמי התקנה של 450 שקל; היו"ר גיל שרון: "המתחרים פרסו סיבים ורק מעט התחברו. הציבור מחכה לשחקן מוביל שניתן לסמוך עליו”

אביאור אבו 11:1214.03.21

לאחר שנים של עיכובים והאצת הפריסה על ידי מתחרותיה, בזק הודיעה הבוקר (א') כי תשיק מחר מסחרית את שירות הסיבים האופטיים שלה למגזר הפרטי, בהשקעה של מיליארדי שקלים.

 

 

 

השירות יושק בשנה הראשונה בכ-90 ערים ברחבי הארץ, ממטולה ועד אילת. עם זאת, הפריסה בכל עיר הינה חלקית בלבד ולא חולשת על כל השכונות, ומתמקדת בעיקר בבניינים רבי קומות בהתחלה.

 

על פי החברה, השירות יושק מחר בכ-250 אלף משקי בית והיא צפויה להגיע לכמיליון משקי בית (40%) עד סוף השנה. ניתן יהיה לבדוק באתר החברה האם כתובת מסוימת מחוברת או לא.

 

פריסת סיבים של בזק במטולה פריסת סיבים של בזק במטולה צילום: דוברות בזק

 

מחיר השירות למהירות של עד 600 מגה יעמוד על 109 שקל בחודש, ולמהירות של עד 1,000 מגה יעמוד על 119 שקל בחודש. בנוסף, יוכל הלקוח להשכיר נתב ב-20 שקל לחודש ויידרש לשלם עוד כ-20 שקל לספק. עלות התקנה תעמוד על מחיר השקה של 450 שקל באופן חד פעמי עם אפשרות לחלוקה ל-36 חודשים, וזאת עד לאמצע יוני. לשם השוואה, פרטנר וסלקום מציעות מהירות של עד 1,000 מגה במחיר של 120 שקל בחודש כולל ספק ונתב וללא דמי התקנה. HOT צפויה להודיע בימים הקרובים על מחירי החבילות שלה. בזק אף הצהירה כי תשיק בקרוב מהירות של עד 2,500 מגה, אם כי מרבית הצרכנים לא נדרשים למהירות שכזו. מהירות ההעלאה תעמוד על 10% מקצב ההורדה בכל המהירויות.

 

השקת פרויקט הסיבים של בזק היא בשורה עבור הצרכן הישראלי, שכן החברה יודעת להציע כיום מהירות של עד 200 מגה בלבד, לעומת 1,000 מגה בסיב. השנה האחרונה, בה הלימודים והעבודה עברו להתבצע מרחוק, הוכיחה את נחיצותו של אינטרנט יציב ומהיר. בזק פרסה סיבים לכ-60% ממשקי הבית בישראל (1.5 מיליון), אך לא השיקה את השירות מסחרית לאור מחלוקות מול משרד התקשורת. לאחרונה הוסרה מעל החברה חובת הפריסה הכלל ארצית והיא תידרש להודיע בחודשים הקרובים על אחוז הפריסה שבכוונתה להשלים, תוך שיינתנו לה 6 שנים להשלימו. באזורים שבזק לא תבחר, תוקם קרן מהכנסות חברות התקשורת שתסבסד את הפריסה.

 

 

גיל שרון יו"ר בזק גיל שרון יו"ר בזק צילום: אוראל כהן

 

בזמן שבזק ישבה על הגדר, מתחרותיה האיצו את פריסתן. מספר קווי האינטרנט של בזק עמד ברבעון השלישי של 2020 על 1.565 מיליון, לאחר שברבעון השלישי של 2018 עמד על שיא של 1.663 מיליון. פרטנר פרסה סיבים 'עד לפתח הדירה' לכ-20% ממשקי הבית בישראל (500 אלף), אך מצהירה כי 760 אלף משקי בית מחוברים 'עד לפתח הבניין'. IBC שבשליטת סלקום ו-HOT פרסה סיבים 'עד לפתח הדירה' לכ-24% משקי בית (600 אלף), ולכ-800 אלף משקים 'עד לפתח הבניין'. עם זאת, כמות הלקוחות המחוברים ומשלמים לשירות נמוכה. פרטנר הצהירה הבוקר כי חיברה 150 אלף לקוחות, בזמן שסלקום חיברה מעל 100 אלף לקוחות דרך IBC. מצב זה צפוי להשתנות עם הכוח השיווקי של בזק ו-HOT.

 

בזק הציגה השוואה עולמית והראתה כי בבריטניה לדוגמה פרסו 6 חברות מקומיות 21% ממשקי הבית ב-16 שנים; בהולנד פרסו 3 חברות כ-42% ב-16 שנים; באיטליה נפרסו 31% ב-21 שנים; בשוויץ נפרסו 44% בעשור; ובספרד נפרסו 91% ב-17 שנים.

 

לספקיות זול יותר להשכיר התשתית מ-IBC

 

בזק משיקה את השירות במודל שנקרא "בנדל הפוך", במסגרתו הצרכן רוכש מהחברה שירות אינטרנט מלא, הכולל תשתית וספק לבחירתו (סלקום, פרטנר, אקספון וכדומה). בימים הקרובים יוכל הצרכן לרכוש חבילות גם דרך השוק הסיטונאי, במסגרתו שוכרות הספקיות תשתית מבזק ומוכרות אותה הלאה לצרכן בחבילה אחודה עם ספק. המחירים לצרכן במסגרת השוק הסיטונאי טרם פורסמו, אך סביר כי יהיו ברמה דומה לנוכחיים וכי היצע המהירויות יהיה רחב יותר. השירות של בזק מושק על רקע כוונת משרד התקשורת לבטל בשנה הקרובה את הפיצול הנהוג בישראל בין תשתית לספק אינטרנט.

 

על פי התקנות שקבע משרד התקשורת, ידרשו הספקיות לשלם לבזק 71 שקל בחודש (ללא מע"מ) למהירות של עד 500 מגה ו-79 שקל בחודש למהירות של עד 1,000 מגה. לשם השוואה, ל-IBC משלמות הספקיות 68 שקל בחודש ל-500 מגה ו-75 שקל ל-1,000 מגה. לסכום זה נוספות הוצאות אחרות כמו שיווק, הרכשת לקוח, התקנה, גבייה ועוד, אותן משרד התקשורת אמד בעבר בכ-29 שקל לחודש למנוי. כלומר, הרווח של הספקיות במסגרת השוק הסיטונאי לא גבוה.

 

יו"ר בזק, גיל שרון, מסר: "המתחרים פרסו סיבים במקומות שונים ורק מעט התחברו. הסיבה לכך היא שהציבור מחכה לשחקן מוביל שניתן לסמוך עליו. המהפכה מתחילה עכשיו ותוך זמן לא רב ישראל תעקוף את מרבית מדינות העולם. רק חברה כמו בזק יכולה לעשות את זה".

 

מנכ"ל בזק, דודו מזרחי, מסר: "לאחר הרבה זמן שהלך לשווא, אנחנו מרגישים צורך לפצות על הזמן האבוד בפריסה אגרסיבית".

 

ממלא מקום שר התקשורת, בני גנץ, מסר: ״האצת קצב פריסת הסיבים מהווה בשורה אמיתית לכלכלה הישראלית ולכלל אזרחי ישראל אשר משוועים במיוחד בימים אלו לאינטרנט איכותי ומהיר. משרד התקשורת מוביל עבודות קריטיות לטובת ציבור הצרכנים ומצער מאוד שבשל שיקולים פוליטיים ואישיים של ראש הממשלה ישותק המשרד וישאר ללא שר מכהן החל מיום שלישי״.

x