$
תקשורת

משרד התקשורת: לא בשלה העת לביטול ההפרדה המבנית בבזק ו-HOT

לאחר בחינה של שנתיים, קבע המשרד כי ביטול ההפרדה עלול להביא להגדלת כוחן של החברות ולפגיעה בתחרות ובצרכן; אגף התקציבים ורשות התחרות הציגו עמדה שאין להשאיר את המבנה הנוכחי ולקדם חלופות

אביאור אבו 14:2915.07.20

הצוות לבחינת עדכון ההפרדה המבנית בקבוצת בזק ו-HOT העביר היום (ד') לשר התקשורת, יועז הנדל, את המלצותיו שקובעות כי לא בשלה העת לביטול ההפרדה. הצוות מונה ביוני 2018 בראשות המנכ"ל היוצא נתי כהן שחתום על המסמך, כאשר אגף תקציבים באוצר ורשות התחרות שימשו כמשקיפים והביעו את עמדותיהם.

ההפרדה המבנית בבזק נקבעה לשם הגבלת יכולתה להשתמש בכוח העודף שנוצר לה ממעמדה כשחקנית יחידה ולאחר מכן כשחקנית דומיננטית בשוק התקשורת. נקבע כי על בזק להפריד בין פעילות הטלפוניה והאינטרנט, לפעילויות בתחומי הסלולר – פלאפון, הטלוויזיה – yes והגישה לאינטרנט – בזק בינלאומי. על בזק והחברות הבנות חלה חובה לקיים הנהלות נפרדות, עובדים נפרדים, מוקדי שירות נפרדים, מערכות עסקיות, כספים ושיווק נפרדות, חלוקת נכסים וכדומה. איסורים אלה לא חלים בין החברות הבנות בקבוצת בזק.

 

כאמור, הצוות קבע כי אין לבטל את ההפרדה המבנית בקבוצת בזק וציין: "לקבוצת בזק כוח שוק משמעותי ודומיננטיות בשוק התקשורת. היכולת של בזק לנצל את מלוא כוחה ויתרונותיה כתוצאה משילוב כוחות בין החברות השונות בקבוצה, בתוספת היתרון הפיננסי האדיר שעומד לרשותה לעומת הקבוצות האחרות בשוק – כ-90% מהרווחים בשוק התקשורת, עלולים להביא להגדלת כוחה, לפגיעה בתחרות המתפתחת ולפגיעה משמעותית בתועלת הצרכנים בשוק התקשורת".

טל גרנות גולדשטיין מנכ"לית HOT טל גרנות גולדשטיין מנכ"לית HOT צילום: HOT

 

מנגד, עמדת המשקיפים הייתה כי מבנה ההפרדה המבנית הנוכחי אינו משרת את מטרותיה התחרותיות של ההפרדה ואינו מטפל בבעיות התחרותיות בשוק ולכן אין להשאירו במבנה הנוכחי, אלא לקדם חלופות אחרות. אדף תקציבים המליץ על הפרדה בין פעילות סיטונאית לבין פעילות קמעונאית, כאשר רשות התחרות המליצה כל הפרדת בעלות בין התשתית הפסיבית לבין יתר הפעילות בקבוצת בזק. למרות שהצוות מצא שלמודלים חלופיים אלו יתרונות מסוימים ביחס למודל הנוהג, לא התגבשה הסכמה רחבה להחלתם.

 

יחד עם זאת, צוין בהמלצות כי המשרד אינו מונע מהלכים של התלכדות החברות הבנות בקבוצת בזק ומוכן לשקול צעדים נוספים להגדלת המיזוג של הפעילויות שלהן. כמו כן, הצוות ממליץ לשר התקשורת לבחון שינוי בהפרדה הקיימת כיום בשירות האינטרנט, בין תשתית לספק.

 

"כוחה של HOT לא שווה ערך לכוחה של בזק"

 

בקבוצת HOT קיימת הפרדה מבנית בין התשתית לבין שידורי הטלוויזיה מאז 2003, לרבות הפרדת עובדים, נכסים, הנהלות, מערכות (עסקית, כספים, שיווק) ואיסור העברת מידע מסחרי. בהמשך, עם התרחבות הקבוצה הוחלה הפרדה מבנית גם על תחומי הגישה לאינטרנט והסלולר, על מנת להגביל את האפשרות למינוף כוחה מתחומי מונופול השידורים ודואופול התשתיות לתחומים החדשים בפעילותה. בנוסף, נקבע סייג שאיפשר שיווק משותף בקבוצה של חבילת טריפל הכוללת טלוויזיה, תשתית אינטרנט וטלפוניה, ככלי מקדם תחרות אשר יסייע לקבוצה לחדור לתחום התקשורת הנייחת מול קבוצת בזק.

 

דודו מזרחי מנכ"ל בזק דודו מזרחי מנכ"ל בזק צילום: עמית שעל

 

הצוות קבע כי "לקבוצת HOT מעמד דומיננטי בשוק התקשורת. פרט להיותה של 'HOT שידורים' מונופול בשוק הטלוויזיה הרב-ערוצית, מהווה 'HOT טלקום' חלק מדואופול בשוק תשתיות התקשורת הנייחות, המחזיקה בתשתית נייחת עצמאית הנגישה לכ-90% ממשקי הבית. מעמד זה מאפשר לקבוצת HOT יתרונות תחרותיים רבים, לרבות גישה רחבת היקף למנויים ויכולת למנף את כוחה ולהשפיע על שווקי תקשורת נוספים".

 

יחד עם זאת, הצוות סבור כי "כוחה של קבוצת HOT אינו שווה ערך לכוחה הדומיננטי של קבוצת בזק בשוק התקשורת, שכן המאפיינים הטכניים של התשתית שלה, יחד עם העובדה שהחברה לא מחזיקה בתשתית פסיבית בהיקף משמעותי, מקטינים את כוחה של הקבוצה ביחס לכוחה של קבוצת בזק ובפרט בפרישת רשת סיבים אופטיים". יחד עם זאת, הצוות ממליץ לשר התקשורת לשקול את האפשרות לתקן את רישיונות הקבוצה כך שיתאפשר ל-HOT להגיש בקשה למשרד לשיווק סל שירותים משותף עם מגזרי פעילות הסלולר והשיחות הבינלאומיות.

 

"השוק הסיטונאי לא הגיע לסיומו"

 

הצוות התייחס גם לקשר ההדוק בין ההפרדה המבנית לשוק הסיטונאי, המחייב את בזק ו-HOT "להשכיר" שירותי תשתית לשאר החברות בשוק, על מנת יוכלו לספק שירותי תקשורת שונים לציבור הרחב. הצוות ציין את ועדת חייק מ-2010, שהמליצה לבטל את ההפרדה אם מתקיים שוק סיטונאי אפקטיבי. לעמדת הצוות, "השוק הסיטונאי לא הגיע לסיומו", שכן בזק לא עומדת באופן מלא בתנאים בכל הנוגע לקידומה ופיתוחה של רפורמת השוק הסיטונאי. לדוגמא, מציין הצוות ששירות טלפוניה סיטונאית אינו פעיל. כמו כן, מציין הצוות כי השוק הסיטונאי על גבי רשת HOT אינו נוחל הצלחה רבה ומונה כמה עשרות אלפי מנויים בלבד.

 

שר התקשורת יועז הנדל שר התקשורת יועז הנדל

 

"נכון יהיה לאפשר ביטול ההפרדה רק לאחר שהגורם המאסדר וידא כי השוק הסיטונאי התפתח, החשש לנקיטת פרקטיקות אנטי-תחרותיות לא קיים וכי קיימים הכלים הרגולטוריים להתמודד עם פרקטיקות אלו" ציין הצוות והוסיף: "קבוצת HOT קרובה יותר לעמידה בתנאים התחרותיים בהשוואה לקבוצת בזק".

 

הצוות מסכם וכותב: "חובות ההפרדה המבנית החלות כיום אינן אופטימליות וסביר כי אילו היו נקבעות כיום, ההמלצה לא הייתה להחיל שוב במדויק את המנגנון הקיים. אולם ביטול ההפרדה המבנית בעת הזו יביא לפגיעה בתחרות בשוק התקשורת וכתוצאה מכך לפגיעה בלתי-הפיכה בצרכני התקשורת. יש להמשיך לבחון נושא ההפרדה לאור השינויים בשוק". את ההמלצות יגיש היום המשרד גם לבג"ץ, לאחר עתירה שהגישה בזק לביטול ההפרדה המבנית.

 

שר התקשורת, יועז הנדל, מסר: "המטרה היא לשמר ולפתח את רמת התחרות בשוק, לוודא שהתחרות מאוזנת ומגוונת, להפחית עלויות רגולטוריות מיותרות, לאפשר את גמישות הרגולציה להתפתחות הטכנולוגיה וכל זאת לטובת הציבור. לאחר שקיבלתי את ההמלצות אבחן את החלופות בנוגע למדיניות משרד התקשורת בנושא ההפרדה המבנית ואקבל החלטות".

 

בזק מסרה: "מצער מאוד לגלות שלאחר שנים ארוכות של עבודה, ולאחר עשרות שנים של הפרדות מבניות, מסקנות הצוות לבחינת ההפרדה המבנית הן שמה שהיה הוא שיהיה, וישראל תמשיך להיות המדינה היחידה בעולם המנהיגה רגולציה פוגענית ומיותרת של הפרדות מבניות ופיצולים ביחס לקבוצת בזק, והכול על בסיס ניתוח שגוי של המציאות התחרותית בשוק התקשורת. חשוב לזכור שהפגיעה אינה רק בבזק, אלא במיליוני לקוחותיה, והכול ללא טעם ממשי. למרות הכול, בזק תמשיך לקדם את תשתיות התקשורת בישראל ולספק את שירותי התקשורת הטובים והמתקדמים ביותר".

 

מ-HOT נמסר בתגובה: "אנו לומדים את המלצות הצוות הבין-אגפי במשרד התקשורת. על פי הדו"ח ,ההצדקות להטלת מגבלות בעניין הוט, הינן פחותות משמעותית אם בכלל. אנו מברכים על נכונות שר התקשורת, וכן על ההמלצות בדו"ח, לנקוט במהלכים הדרושים להפחתת וביטול המגבלות הרגולטוריות, על מנת לקדם תחרות שוויונית לטובת ציבור הצרכנים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x