$
תקשורת

בלעדי לכלכליסט

המועצה לתכנון ובנייה: הקבלנים יחויבו לפרוס תשתית סיבים אופטיים בכל בניין חדש

המועצה אישרה היום את בקשת משרד התקשורת והחליטה להמליץ לשר האוצר על התקנת התקנות החדשות; במהלך הדיון התאחדות הקבלנים הביעה התנגדות למהלך

אביאור אבו 21:0231.03.20

המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה היום (ג') את בקשת משרד התקשורת לחייב קבלנים לפרוס בבניינים חדשים תשתית סיבים אופטיים עד לדירה עצמה – כך נודע ל"כלכליסט". זאת, בניגוד למצב כיום בו הקבלן מחויב לספק רק תשתית כבלי נחושת.

 

התקנת תשתית סיבים במבנים קיימים מהווה חסם משמעותי לשדרוג תשתיות התקשורת שכן היא כרוכה בעלויות משמעותיות ומטרד גדול לדיירים. בזכות התיקון, כל חברת תקשורת הפורסת סיבים למבנה חדש תוכל להתחבר לתשתית הסיבים הקיימת בבניין באופן מהיר וזול, ולא תידרש כל עבודת התקנה בבניין או בדירת המגורים.

 

המועצה החליטה להמליץ לשר האוצר על התקנת התקנות החדשות. במהלך הדיון התאחדות הקבלנים הביעה התנגדות למהלך, שכן יושתו עליהם עלויות נוספות. על פי גורמים שנכחו בדיון, משרד התקשורת הציג בדיון עלות מוערכת של כ-300 שקל לדירה. כמו כן, לאור דרישה של משרד השיכון, יבחן הצורך בתיקונים מסוימים קודם העברת התקנות לחתימת השר.

 

בשלב הבא יובא נוסח התקנות לאישור משרד המשפטים, לאחר מכן יפורסם להערות הציבור (שימוע), כאשר השלב הסופי הוא חתימתו של שר האוצר, שבעיקרו הוא טכני. כמו כן, התקנות יכנסו לתוקף חצי שנה ממועד פרסומן. המועצה הארצית לתכנון ולבנייה היא חלק ממנהל התכנון וככזה היא יושבת תחת משרד האוצר. יו"ר המועצה הוא זאב בילסקי.

 

פריסת סיבים אופטיים פריסת סיבים אופטיים צילום: יח"צ

סיבים אופטיים מסוגלים לספק מהירות גבוהה של עד 1,000 מגה, בעוד כבלי נחושת מספקים מהירות של עד 100 מגה. החברות היחידות שפורסות כיום סיבים ברחבי הארץ הן פרטנר ו-IBC, שבשליטת סלקום. למעשה, החברות ימשיכו לפרוס סיבים באופן עצמאי עד לפתח הדירות בבניינים קיימים.

 

פרטנר פרסה עד כה סיבים לכ-600 אלף משקי בית ו-IBC - לכ-320 אלף. החברות לא מדווחות על מספר משקי הבית המחוברים, אך על פי הערכות מדובר על כ-120 אלף משקי בית. בזמן שלפרטנר אין חובת פריסה, IBC מחויבת להגיע לפריסה של 40% מהמדינה. שתי החברות פורסות בעיקר בבתים רבי קומות, בהם הסבירות להחזר על ההשקעה גבוה יותר.

 

בזק פרסה זה מכבר תשתית סיבים חלקית בכ-60% מהמדינה, אך לאור מחלוקות מול משרד התקשורת טרם "הדליקה" אותה ומסתפקת במהירות של עד 100 מגה. HOT לא החלה לפרוס תשתית סיבים ומשווקת מהירות של עד 500 מגה.

 

מדובר בנדבך נוסף לפעילות שמוביל משרד התקשורת בשיתוף עם אגף תקציבים במשרד האוצר ומנהל תכנון, לעידוד פריסת תשתיות תקשורת מתקדמות. נושא תשתיות אינטרנט מהירות ויציבות עלה לאחרונה לשיח הציבורי לאור תעבורת האינטרנט אשר גדלה משמעותית בעקבות מעבר לעבודה ולימודים מהבית עקב משבר הקורונה.

 

במנהל התכנון מציינים כי “ההחלטה תחייב התקנת תשתית סיבים אופטיים בבניינים חדשים בנוסף לכבלי נחושת המותקנים כיום. מדובר בתיקון מתבקש לאור העובדה כי עולם התקשורת עובר לסיבים אופטיים והחברות שמספקות שירותי תקשורת בטכנולוגיה של סיב אופטי מבצעות את ההתקנה באופן חיצוני, מה שיחסוך כסף לצרכן”.

x