$
חדשות טכנולוגיה

בלוג-צ'יין

נפלאות הטוקן הדיגיטלי: כשהעולם הריכוזי והמבוזר נפגשים

הטוקן הוא ייצוג של נכסים, מטבעות, ניירות ערך ואפילו נדל"ן בתצורה דיגיטלית, וביכולתו לשפר את השליטה בגופים פיננסיים, להנגיש השקעות לציבור הרחב, לחסוך הון עצום בהעברות כספים ואפילו לאפשר לשחקני קולנוע וספורטאים לשתף אתכם בהכנסותיהם

בן סמוחה, CryptoJungle 19:0818.09.19
בשלושת המאמרים הקודמים למדנו על מטבע הביטקוין ומדוע נוצר, על טכנולוגיית הבלוקצ'יין וכיצד היא עובדת, ועל סוג מטבע דיגיטלי נוסף: מטבע 'תועלת' אשר משמש כאמצעי תשלום ותמריץ כלכלי בתפעול תוכנות מבוזרות. כעת, נמשיך לצלול לתוך עולם המטבעות הדיגיטליים, תוך התעמקות ברעיון הטוקניזציה: ייצוג נכסים, מטבעות, ניירות ערך, נדל"ן ועוד כטוקן דיגיטלי.

 

 

רעיון הטוקניזציה מאחד את העולם המבוזר, עם העולם הריכוזי - "האמיתי". בעולם המבוזר נעשה שימוש בטכנולוגיית הבלוקצ'יין כדי למנוע נקודות כשל ריכוזיות, וכדי ליצור דמוקרטיה אמיתית בה דרושה הסכמה כמעט גורפת מצד משתמשי הרשת לביצוע שינויים מהותיים. בעולם הריכוזי לעומת זאת, קבלת ההחלטות נעשית בדלתיים סגורות על ידי מספר מצומצם של אנשים, במקרים רבים ללא שקיפות וללא מתן דין וחשבון על מעשים פסולים.

 

מה אפשר לעשות עם טוקן דיגיטלי? מה אפשר לעשות עם טוקן דיגיטלי? צילום: שאטרסטוק

 

 

שילוב שני העולמות אינו אידיאלי, אך הוא יוכל לייצר מצב טוב מהמצב הנוכחי; מוסדות פיננסיים חשופים לפשעים חמורים, כפי שהדגימה פרשת בנק HSBC. הבנק הלבין ביודעין ועל פני שנים מיליארדי דולרים לקרטלי סמים ממקסיקו וגורמי טרור. על אף תכתובות מייל שמהוות הודאה במעשה, בכירי הבנק לא הואשמו או נענשו אישית. הבנק עצמו נקנס בכ-2 מיליארד דולר, סכום שיא דאז, אך אם חשבתם שהקנס שיבש את שגרת הארגון, טעות בידכם: באותה שנה רשם HSBC כ-17 מיליארד דולר ברווחים. במילים אחרות, לקחו כ-40 ימים לממן את הקנס בשלמותו; האם היה יכול לבצע הלבנה בהיקף שכזה לו פעל בתצורה מבוזרת?

 

300 מיליון דולר, בעמלה של 20 סנט 

 

ייצוג העולם האמיתי על גבי רשת בלוקצ'יין כטוקן דיגיטלי מתחלק לשני סוגים עיקריים: טוקנים מגובי-נכסים, וטוקני ניירות ערך. טוקנים מגובי-נכסים הם טוקנים דיגיטליים שנוצרים על גבי רשת בלוקצ'יין פתוחה ושקופה, והינם צמודים בערכם לנכסים מהעולם האמיתי כגון כסף פיאט (דולר, אירו וכו'), זהב ועוד. למשל, הטוקן הדיגיטלי USDT הוא הונפק ע"י חברת Tether, ולטענת החברה מגובה ברזרבות של דולר ונכסים. כשהביקוש לטוקן גובר הרזרבות אמורות לגדול בהתאם, וההפך.

 

בן סמוחה בן סמוחה צילום: Elli Mazkevich

 

 

ליברה, המטבע שהגתה פייסבוק בנוי על מודל דומה. המטבע - אם הרגולטורים בעולם יסכימו לאשר את השקתו - צפוי להיות צמוד בערכו לסל מטבעות פיאט שמורכב בין היתר מהדולר האמריקאי והפאונד הבריטי.

 

כאמור, המודל הזה לא אידיאלי: למשל, Tether נמצאת תחת חקירה בניו יורק על כך שהשתמשה ברזרבות הטוקן להלוואות לא חוקיות לחברה נוספת שנמצאת בבעלות משותפת שלה. אך העובדה שניתן לעקוב אחר טרנסאקציות הכספים שהיא מבצעת על גבי הבלוקצ'יין השקוף, צפויה לסייע בפיקוח על פעילויותיה. כלומר, על ידי שילוב צד שלישי מהימן (או ועדה שמורכבת ממספר גופים אמינים באופן יחסי), ניתן יהיה לבצע ביקורים תכופים בחשבונות הבנק של החברה ולוודא כי היא אכן מגבה את הטוקן הדיגיטלי ברזרבות הנחוצות.

 

 

 צילום: שאטרסטוק

 

 

ואולם, קשה להתעלם מיתרונותיו: הטוקן USDT מאפשר העברת ערך לכל מקום בעולם במהירות כמעט מידית, ובכל סכום שרוצים. החודש בוצעה העברה של 300,000,000 USDT השווים בערכם ל-300 מיליון דולר, ואילו העמלה ששולמה הייתה בשווי של כ-20 סנט בלבד.

 

מה מעמדו של הטוקן לעומת המטבע הדיגיטלי? המטבע הוא הכלי "הראשי" של רשת בלוקצ'יין מסוימת, ואילו טוקן דיגיטלי הוא סוג מטבע שנוצר על גבי רשת בלוקצ'יין קיימת, ואינו נעזר ברשת בלוקצ'יין משל עצמו. במקרה של הטוקן USDT, הוא נוצר על גבי מספר רשתות בלוקצ'יין שונות במקביל, ביניהן ביטקוין, את'ריום, טרון ועוד. לכל אחת מהרשתות הללו יש מטבע ראשי (BTC, ETH, TRX בהתאמה) ויש טוקנים שנוצרו על גבי הרשתות כתוכנה (שמוכרת גם בשם חוזה חכם) כגון USDT או BAT.

 

Security Token: טוקן דיגיטלי כחוזה השקעה

 

סוג הטוקן הדיגיטלי השני, שמשלים את כלל סוגי המטבעות הדיגיטליים, הוא טוקן שתפקידו לשמש כנייר ערך. במקרה כזה, הרגולציה שתחול עליו זהה לזו שחלה על ניירות ערך כיום, לפחות נכון לרגע זה.

 

בשלב הראשוני ישנה ציפייה להקמת בורסות מפוקחות למסחר בטוקני ניירות ערך. בפברואר השנה הכריזה מדינת ויומינג שבארה"ב על חקיקה מיוחדת לטוקני ניירות ערך שתאפשר לתאגידים להנפיק טוקן נייר ערך כמניות, או להחליף את המניות הקיימות בטוקנים. אם וכאשר יצבור אימוץ נרחב יותר, צפוי המהלך ליצור נזילות גבוהה יותר למניות עקב הנגשה למספר רב יותר של משקיעים, ובסבירות גבוהה אף מסחר 24/7 (ולא בשעות מסחר, כפי שמתנהל כיום).

 

אך טוקני ניירות ערך מציגים גם אפשרויות חדשניות לחלוטין. בשבוע שעבר פורסם ששחקן הקולנוע ווסלי סנייפס ישיק קרן השקעה לסרטים וסדרות אשר תיקרא "Daywalker Movie Fund". סנייפס, שמוכר בעיקר תודות לכיכובו בטרילוגיית "בלייד", הוא גם מפיק וסופר. כעת, הוא מחפש לגייס 25 מיליון דולר בהנפקת טוקן נייר ערך, שצפויה לאפשר לציבור להשקיע בהצלחת סרטיו. הזכות לרווחים העתידיים תחולק באמצעות טוקן דיגיטלי שיהווה חוזה השקעה, בדומה לניירות ערך כיום.

 

 

ווסלי סנייפס ווסלי סנייפס צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

 

באופן דומה, בשבוע שעבר הכריז שחקנה של קבוצת ברוקלין נטס ב-NBA, ספנסר דינווידי, על כך שימיר את חוזהו בקבוצה לטוקן נייר ערך. חוזהו, שנחתם במהלך השנה שעברה ותקף לשלוש שנים, מוערך ב-34 מיליון דולר. דינווידי מעוניין לגייס משקיעים אשר יקנו זכות עתידית להכנסות החוזה (וריבית), כדי להשתמש בכסף כבר כיום לצורך עסקיו. לא ברור האם יצליח להוציא את התוכנית לפועל, אך זוהי אפשרות מעניינת נוספת שמציגים טוקנים מסוג זה.

 

עוד דוגמה חשובה היא היא טוקניזציית נדל"ן. כיום, חסם הכניסה להשקעה בשוק הנדל"ן עבור משקיעים קטנים הינו גבוה במיוחד, כאשר האפשרות הנוספת העומדת בפניהם היא קבוצת רכישה – הכרוכה בסיכון גבוה, בירוקרטיה מעייפת ותלות גדולה במתווכים. טוקני ניירות ערך צפויים להפחית את חסמי הכניסה, ולפתוח את שוק הנדל"ן גם להשקעה מצד משקיעים קטנים יותר. כך לדוגמה, בסוף 2018 הוכרז הנכס הראשון במנהטן שיעבור טוקניזציה. הבניין, אשר ממוקם באיסט ווילג', מוערך ביותר מ-30 מיליון דולר ובקרוב צפוי להיות מוצע למכירה כטוקן דיגיטלי על גבי רשת את'ריום.

 

גישור על אמון

 

רעיון הטוקניזציה שמאפשר לייצג נכסים מהעולם "האמיתי" על גבי רשת בלוקצ'יין מבוזרת, הוא מהפכני בבסיסו. אך עלינו לזכור ששני סוגי הטוקנים עליהם דיברנו מחייבים אמון משמעותי. היום, הגישור בין פערי האמון מתבצע על ידי המתווכים בהם אנחנו משתמשים: בנקים, חברות אשראי, חברות סחר מקוון, ועוד. טוקניזציה צפויה לאפשר את הפחתת האמון בהם והגברת השקיפות שלהם, אך הצורך באמון עדיין קיים.

 

האם למשל, אתם סומכים על פייסבוק שתגבה את מטבע הליברה ברזרבות בסכום מתאים? האם אתם סומכים על הרגולטור שיפקח עליה בצורה מוקפדת? האם אתם יודעים מי אמון על קוד התוכנה של טוקן הנדל"ן במנהטן, וסומכים עליו שלא יבצע שינויים בקוד מבלי שתשימו לב?

 

 

ליברה של פייסבוק ליברה של פייסבוק צילום: רויטרס

 

 

אלו שאלות חשובות שקשה לענות עליהן באופן מוחלט; ישנם פיתוחים שונים שאמורים לספק בעתיד יותר יכולות פיקוח. בתקווה, יובילו לבניית סטנדרט חדש למתן דין וחשבון על פעילות עסקית פסולה ולא חוקית בתחום.

 

 

עתה אתם מכירים את כלל סוגי המטבעות הדיגיטליים הקיימים, ומבינים כיצד טכנולוגיית הבלוקצ'יין עובדת ומה עשויות להיות משמעויותיה עבור הכלכלה הדיגיטלית. במאמר הבא נצלול לתוך יישומי בלוקצ'יין בארגונים - רשתות בעלות חסמי כניסה שמנוהלות בידי תאגידים וחברות.

 

הכותב הוא מומחה לבלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים  מייסד אתר התוכן CryptoJungle, ממייסדי עמותת Blockchain B7 ומנהל שיווק ויח"צ בחברת MarketAcross.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x