$
חדשות טכנולוגיה

המכשול הגדול למפעל החדש של אינטל בקריית גת

הקמת מפעל חדש של אינטל בקריית גת בהשקעה של 40 מיליארד שקל, שעליה הכריז שר האוצר, עשויה להיתקל במשוכה לא פשוטה בדמות לוח זמנים קצר לאישורה עד הבחירות. מה תקבל אינטל מהמדינה ומה תיתן בתמורה: כל השאלות הבוערות

מאיר אורבך ועמרי מילמן 19:5229.01.19

ההשקעה העצומה שמתכננת אינטל בהקמת המפעל החדש שלה בקריית גת, בהיקף של 40 מיליארד שקל, שעליה הודיע שר האוצר משה כחלון, צפויה להוסיף עוד 1,000 עובדים למצבת העובדים של החברה בישראל, שכבר כיום נחשבת למעסיק הפרטי הגדול בישראל. בתמורה היא אמורה לקבל מהמדינה מענק שנאמד ב־3.5 מיליארד שקל. רגע לפני שענקית השבבים מרחיבה באופן זה את פעילותה בישראל, "כלכליסט" מגיש את השאלות הבוערות בעקבות העסקה והשלכותיה על המשק.

 

 

 

בתוך כמה זמן יקום המפעל בישראל?

לפי ההערכות האופטימיות, המפעל יתחיל לעבוד בעוד שנתיים, ואילו הערכות פסימיות מדברות על שלוש שנים לכל היותר. השטח למפעל כבר מוכן והוא סמוך מאוד למפעל של אינטל שפועל בקריית גת. המגבלה היחידה להקמתו היא חתימה על ההסכם מול מדינת ישראל ואישורו בכל הדרגים. משוכה לא פשוטה שאינטל צפויה להיתקל בה היא העובדה שישראל נמצאת בתקופה של טרום בחירות, וייתכן שאישור ההסכם יידחה לאחר הבחירות, מה שכמובן יעכב את החתימה בחודשים רבים. אם הנושא יועבר לפתחה של הממשלה הבאה, לא בטוח שהסיכום גם ייוותר על כנו.

 

המפעל בקרית גת המפעל בקרית גת

 

האם אינטל אכן העדיפה את ישראל על פני אירלנד וארה"ב כפי שנטען?

מלבד המפעל בישראל, אינטל תשיק בתוך שנתיים-שלוש מפעל חדש גם באירלנד ובאורגון שבארה"ב. בהכרזה שהוציאה אן קלאהר, מנהלת הייצור העולמית של אינטל, היא הסבירה את הצורך העצום של ייצור בחברה ואמרה ששלושת אתרים אלו נבחרו מבין שורת אפשרויות בעולם, כך שישראל לא הועדפה על פני אירלנד וארה"ב.

 

מה מטרת הקמת המפעל?

אינטל מקימה עוד מפעל לא בגלל מחשבים אישיים אלא בגלל שוק שנאמד ב־300 מיליארד דולר לפחות – שוק הדאטה העתידי וצורכי המחשוב שלו בטווח הקרוב. אם בעבר שבבים היו חלק בלתי נפרד רק ממספר מועט של מכשירים, הרי שכיום יש שבבים במקרר, בשואב האבק וכמובן ברכב, ואינטל רוצה לתת מענה נרחב ככל האפשר לכל הצרכים האלו. המפעלים החדשים אמורים לייצר שבבים לשווקים החדשים שאינטל כה רוצה להיכנס אליהם.

 

מה התרומה של אינטל למשק הישראלי?

האוצר מעריך את התרומה הישירה של אינטל למשק בישראל בכ־9 מיליארד שקל, אולם טרם הסכים לפרט על בסיס אילו נתונים הגיע לסכום העצום הזה.

 

אבל ככל הנראה המספרים גדולים בהרבה וחלקם לא ניתנים לכימות. אינטל מבצעת רכש גומלין בישראל של מאות מיליוני שקלים בשנה. בשנים 2013–2017 ביצעה אינטל רכש גומלין בישראל בכ־17 מיליארד שקל. ב־2006 היא התחייבה לרכש גומלין של 800 מיליון דולר. על פי הדיווח של משרד הכלכלה, אינטל היתה אחת החברות הרב־לאומיות שרכשו בישראל מעבר לסכום שאותו היו צריכות להשקיע.

 

מה תורמת אינטל ליצוא?

החברה מדווחת על היקף יצוא של 3.9 מיליארד דולר ב־2018 לעומת 3.6 מיליארד דולר ב־2017 ו־3.3 מיליארד דולר ב־2016. אינטל מהווה כ־7.5% מיצוא ההייטק של ישראל וכ־1% מהיקף התמ"ג של ישראל. העלייה ביצוא מוסברת בביקוש העצום לשבבי 14 ננומטר שאותם מייצרת החברה במפעל בקריית גת.

 

כמה עובדים מעסיקה כיום החברה בישראל?

אינטל מעסיקה בישראל 11,700 עובדים, מתוכם 7,300 עובדי פיתוח ו־4,400 עובדי ייצור. לכך יש להוסיף את 1,100 עובדי מובילאיי. החברה מציינת שהיא אחראית להעסקתם באופן עקיף של 52 אלף איש בישראל בשנת 2018. תוספת של אלפי עובדים, כפי שמבטיחים כעת באוצר ובאינטל, היא דבר מבורך, אולם קריית גת תידרש להיערך להרחבה בכל הנוגע לתשתיות עירוניות.

 

 

 

מה מקבלת אינטל בתמורה מהמדינה?

אינטל קיבלה מהמדינה מענק בגובה של 1.7 מיליארד שקל בעקבות השקעה של 6 מיליארד דולר שביצעה בשנים 2014–2018 במפעל בקריית גת. היא זכתה גם בשיעור מס חברות נמוך במיוחד של 5%, לעומת 16%-7.5% מס חברות שמשלמות חברות אחרות שמקבלות הטבות מס, או 23% מס החברות הכללי. ב־2018 אינטל הגישה בקשה חדשה להשקעה נוספת בהיקף של 17.5 מיליארד שקל, והושג סיכום כי החברה תהיה זכאית למענק של 700 מיליון שקל.

 

השקעה כעת של כ־40 מיליארד שקל תזכה, לפי האוצר, במענק של 9.1% מההשקעה, בגובה של 3.4 מיליארד שקל. בנוסף, בהתאם לסיכום סביב ההשקעה הקודמת, היא תקבל מענק נוסף של 4% על אותה השקעה בגובה 700 מיליון שקל. מדובר במענק גבוה מאוד ביחס למענקים קודמים שקיבלה החברה.

 

לצד המענק הגבוה, החברה תקבל התחייבות להטבות המס הנדיבות למשך עשור, בעקבות תיקון חוק שנעשה בתקציב הקודם. תיקון זה ספג ביקורת רבה, בין השאר ממשרד המשפטים, בטענה כי הוא מונע במידה מסוימת מהכנסת את האפשרות לשנות את שיעורי המס.

 

האם התמיכה באינטל פירושה פגיעה בעסקים אחרים?

החברה היא נכס אסטרטגי לישראל, אבל היא גם נטל לא קטן. ההוצאה של מאות מיליוני שקלים בשנה למענקי אינטל היא כבר ככל הנראה חלק מובנה בתקציב ההשקעות של המדינה. יש סברה שלפיה אם כסף זה היה מועבר למספר רב של חברות במקום לחברה אחת, היו מועסקים כאן יותר עובדים, שהיו מייצרים יותר הכנסות למשק. סברה זו בעייתית, בעיקר משום שעסקים בינוניים וקטנים הרבה יותר רגישים ורבים מהם נסגרים. ועדיין, לא קיימים בישראל שרי אוצר או כלכלה שיסתכלו למנהלי אינטל בעיניים ויגיד להם שהפעם יקבלו הרבה פחות.

 

במשרד האוצר ניסו להימנע ככל האפשר משאלת האפקטיביות של הטבות המס בשנים האחרונות בשל חשש מלחצים ציבוריים. ניתוחים שערך בעבר משרד האוצר העלו ספקות רבים לגבי האפקטיביות של ההטבות הנרחבות. דו"ח בנושא שהוגש למשה כחלון עם כניסתו למשרד האוצר כלל המלצה להגביל את היקף הטבות המס לחברות הענק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x