$
אינטרנט

ח"כ זוהר מנסה לקדם צנזורת רשת בישראל, גוגל מוכיחה שזה בלתי אפשרי

חבר הכנסת רוצה להחיל צנזורת אינטרנט במובייל, במבנה של חסימת DNS - שרתי שמות מתחם האתרים. אפליקציה חינמית חדשה של גוגל מאפשרת לדלג בקלילות על חסימות שכאלה, מה שמראה את האבסורד שבצנזורה שכזו - שתעלה למשלם המסים 60 מיליון שקל

עומר כביר 11:1707.10.18

צנזורת אתרים בסמארטפון? גם את זה ניתן לעקוף ממש בקלות, באמצעות אפליקציית אנדרואיד חדשה מבית היוצר של גוגל. לקראת מושב החורף הקרוב של הכנסת, שב ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) ומנסה למחזר הצעת חוק לסינון אתרים חובה מצד כל ספקיות האינטרנט בישראל.

 

 

בניגוד להצעות אחרות ברוח זו, שכפו חסימה של אתרי פורנו כברירת מחדל וחייבו את גולש שמבקש להגיע לאתרים אלו להיכנס לרשימה מיוחדת אצל הספקית, לפי ההצעה של זוהר יונפק קוד אישי לכל בעל חשבון אותו יתבקש להקליד בעת הגעה לאתר חסום. העלות לספקיות, שמוערכת בכ-60 מיליון שקל, תמומן, איך לא, על ידי הגולשים עצמם, באמצעות המסים שנגבים מהם.

 

זוהר כבר כשל לפני קצת פחות משנתיים בניסיונו הראשון לקדם את ההצעה, ואולם עתה הוא נערך לסיבוב שני כשהוא זוכה לחיזוק חוצה מפלגות מצד ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) וח"כית שולי מועלם (הבית היהודי).

 

ח"כ מיקי זוהר ח"כ מיקי זוהר צילום: אוהד צויגנברג

 

 

ההצעה, בשני הסבבים שלה, זכתה לביקורת רבה בגין הבעיות הטכניות שבשיטה, העלות התקציבית הגבוה ובעיקר בהיותה מיותרת לחלוטין, שכן את האתרים החסומים ניתן יהיה לעקוף בקלות וגם כך חומר פורנוגרפי רב עובר כיום בצינורות שלא ניתן לחסום - למשל בשיחות וקבוצות ווטסאפ שם כל התעבורה מוצפנת. כעת מדגימה גוגל עד כמה מגוחך לנסות ולצנזר אתרים, באמצעות אפליקציה חינמית שהשיקה.

 

האפליקציה מכונה Intra ופותחה על ידי מעבדת המחקר של החברה Jigsaw. היא מאפשר בקלות לשנות את ה-DNS שאיתו מתקשר הסמארטפון של המשתמש ואף להצפין את התקשורת באופן שימנע מגורמים אחרים להתערב בתעבורה. כיום, הדרך המקובלת בישראל לחסום אתרים היא ברמת ה-DNS, שרת שמות מתחם שמחבר בין כתובת האתר לכתובת ה-IP של השרת שבו הוא מאוחסן (כמו מודיעין, שמחבר בין שם אדם למספר הטלפון שלו). מרבית הגולשים עושים שימוש ב-DNS של ספקית האינטרנט שלהם, כך שחסימת הקישור בשרתים אלו תימנע למעשה גישה לאתר המצונזר.

 

גם עקיפת צנזורה, גם שיפור באבטחה ובפרטיות

 

"אם אני אנסה להכנס לאתר 'תועבה', כשאקליד את כתובת אתר התועבה, שרת שמות המתחם של הספקית יחסום אותי", הסביר ל"כלכליסט" המתכנת הבכיר רן בר זיק, שמוביל את ההתנגדות המקוונת להצעת החוק בסבב הנוכחי שלה. "אך אנשים למדו להשתמש בשרתי שמות מתחם אחרים, כמו זה של גוגל או של קלאודפלייר - גם בישראל וגם במקומות אחרים. בשנים האחרונות, עקב ניסיונות החסימה של זיר״ה, לא מעט משתמשים בישראל שינו את שרת שמות המתחם שלהם לזה של גוגל. לפיכך החלו להכנס צורות צנזורה מתקדמות יותר, שאמורה להלחם בתופעה שבו אנשים משתמשים בשרתי שמות מתחם בינלאומיים. השיטה העדכנית מנטרת את התנועה בין הגולש לבין שרת שמות המתחם ואז משנה אותה. האפליקציה החדשה מאפשרת להצפין את התנועה הזו ולמנוע מספקיות אינטרנט לנטר או להאזין לתקשורת בין הגולש לשמות המתחם".

 

האפליקציה, שזמינה כרגע רק לאנדרואיד, פשוטה לשימוש וכל שצריך לעשות הוא להתקין אותה, להריץ ולעקוב אחרי ההוראות הפשוטות על המסך.  

 

 

 

 

בסרטון קצר שהכין בר זיק הוא מדגים איך להתקין ולהפעיל את האפליקציה כדי לעקוף בהצלחה את שירות צנזור האתרים של סלקום (ההדגמה תקפה כנראה גם לספקיות סלולר אחרות).

 

 

 

"הדיון בחסימת תכנים והגנה מפני פורנו לוקה בפופוליזם", הוסיף בר זיק. "בוועדת הכלכלה, שדנה בנושא באופן תכוף, לא מזמנים אנשים טכניים, מתכנתים, מומחי אבטחת מידע או אנשי אקדמיה שיש להם ידע רלוונטי. אלא מעדיפים להתייעץ עם מנהלי מכירות ונציגי ארגוני הורים. אם אתם רוצים להגן על הילדים והנוער מפני סכנות הפורנו, התשובה היחידה היא חינוך. אם זיר״ה לא הצליחה לחסום את אתר סדרות, ואפילו סין, רוסיה וטורקיה נכשלות שוב ושוב בצנזורת אתרים פוליטיים, גם כנסת ישראל לא תצליח לחסום את הרשת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x