$
מכשירים ומדריכים

חמישה דברים שישתנו לטובה ברגע שיהיו לנו רשתות דור 5

אינטרנט וטלוויזיה באותו החיבור, אפס כבלים וניתוקים או מכשירים מעצבנים שצריך להחזיר לספקית כשעוזבים אותה, אפליקציות טובות יותר ואפילו מהפכות בתחום הגיימינג והתחבורה: כך ייראה עולמנו בעידן הרשתות הבא

ניצן סדן 21:2718.08.18

רשתות הדור החמישי צפויות להגיע לשוק בצורה נרחבת בשנים הקרובות, כשכמה מדינות כבר הניחו את התשתית הנדרשת ונערכות למהפכת התקשורת הגדולה. מה מהפכני פה? מדובר בחיבור אלחוטי במהירות של 20 גיגה-ביט לשנייה, שיוכל להחליף את כל שיטות החיבור שקיימות בימינו - ובתוך כך לשנות מקצה לקצה את שוק הטלוויזיה, האינטרנט, התשתיות ואף לשפר את המכשירים עצמם.

 

 

1. תשכחו מהחוטים

 

נכון להיום, חיבור האינטרנט שלכם תלוי בתשתיות פיזיות מעצבנות: כבלים יוצאים מנקודת המיתוג הקרובה, עוברים בתוך הקירות ולפעמים תלויים באוויר על עמודים, ובלעדיהם אין לכם חיבור למודם או קישוריות דרך הראוטר. רשת דור חמישי תהיה כל כך מהירה, שתאפשר אינטרנט ביתי על בסיס תשתית אלחוטית.

 

אין כבלים, אין מכשירים להחזיר אין כבלים, אין מכשירים להחזיר צילום: cc-by-e-magic

 

 

מה זה אומר? שכבר לא יהיו לכם ניתוקים בגלל שהרוח הפילה ענף על הכבל בחורף, תוכלו ליהנות מקליטה מצוינת בכל הבית, ואם תעזבו ספקית אחת ותעברו לאחרת - לא תצטרכו להתעסק עם החזרת ציוד: הכל אלחוטי. תשכחו מלנתק את המודם מהחשמל, לחכות כמה שניות ולהפעיל אותו; החיבור מגיע באוויר, דרך אנטנת הסלולר הקרובה למקום מגוריכם.

 

2. אינטרנט וטלוויזיה באותו החיבור

 

נכון להיום מגיעים שידורי הכבלים דרך תשתית אחת וחיבורי הרשת - דרך אחרת. רשת דור 5 היא מהירה דיה בשביל לספק את פיד הוווידאו של הטלוויזיה במקביל לגלישה.

 

 

דור חמישי, בדרך אלינו דור חמישי, בדרך אלינו צילום: שאטרסטוק

 

 

ולכן, ספקיות התקשורת יקפצו על ההזדמנות, ויציעו לכם שורה של שירותים מקוונים במודל פרימיום דרך אותו החיבור: בחבילה אחת תקבלו גם אינטרנט, גם טלוויזיה וגם ערוצי פרימיום של יוטיוב, שירותי סטרימינג למיניהם, מנויים למשחקי אונליין פופולריים עבור הילדים ועוד. ספקיות השירותים המקוונים, שישמחו להיחשף לקהל חדש דרך הטלוויזיה למשל, עתידות להציע את השירותים שלהן במחירים אטרקטיביים יותר, ביחד עם ספקיות התקשורת.

 

3. אפליקציות טובות יותר

 

טרנד אינטרנט הדברים המפורסם הביא לבתים שלנו מקררים חכמים, מכונות כביסה חכמות, נורות עם חיישנים, מצלמות אבטחה מקוונות ועוד. אבל היכולת לחבר מכשיר עם חיישנים לאינטרנט ולהציג דרכו מידע ואפשרויות חדשות היא רק חצי דרך: יש צורך בתשתית רשת מהירה ורחבה דיה כדי לספק לכל הצרכנים את כל המידע בו זמנית מהרבה מוצרים, בלי שהרשת תקרוס. מוצרי אינטרנט הדברים שנמכרים היום עוצבו מראש עם הרבה פשרות; הרשתות של ימינו לא מאפשרות להעביר, למשל, וידאו 4k חי בצורה חלקה לכל מוצר קצה, מבלי שבוצעו בו התאמות. אפשר, תיאורטית, לשלב בגוגל Maps עדכוני לוויין בזמן אמת - אך מדובר בכמות עצומה של מידע, שפשוט תסתום את הרשת.

 

 

מוצרים חכמים בבית חכם מוצרים חכמים בבית חכם

 

 

ובכלל, לא מן הנמנע שמפתחי אפליקציות בריאות, כושר, בידור, חינוך ועוד פינטזו על יישומים הרבה יותר עשירים - אך נאלצו להסתפק בפחות משום שהרשתות לא יכלו לתמוך בכל הפיצ'רים הדרושים. כל זה ישתנה בעידן הדור החמישי: רשת מהירה יותר פירושה צמצום מגבלות רוחב הפס והעברה של הרבה יותר מידע. תהיה לכך השפעה ישירה על טרנד האוטומציה לצרכן: מכוניות אוטונומיות יוכלו להתחבר לרשתות בינה מלאכותית בענן ולנתח מכשולים ומפגעים תוך שהן לוקחות אותנו לעבודה, רחפני משלוחים אוטונומיים יעבירו לנו חבילות בבטחה, ויתכן שבהמשך נקבל כך גם מטוסי נוסעים אוטונומיים - מה שיוזיל משמעותית את מחיר הכרטיסים.

 

כן, הרשתות הבאות ישפיעו גם על חוויית הנסיעה כן, הרשתות הבאות ישפיעו גם על חוויית הנסיעה צילום: שאטרסטוק

 

 

4. מהפכה בגיימינג

 

נכון להיום, יש צורך בחומרה ייעודית כדי להריץ משחקי תלת ממד כבדים: מעבד חזק, הרבה זיכרון פעולה זמין וכמובן כרטיס מסך רב עוצמה. כל אלה מצריכים גם מערכות קירור מתאימות, ובכל ביחד עולה הרבה ושוקל הרבה. לא פלא שלפטופ גיימרים שוקל הרבה יותר מלפטופ סטנדרטי, מה שעושה אותו פחות שימושי ליישומים שאינם משחקים. אבל כשיש לנו חיבור אינטרנט מהיר ביותר, אפשר לבצע סטרימינג של משחקים על גבי הרשת עצמה.

 

 

הדגמה של הפעלת משחקים מקוונת בידי קוואלקום הדגמה של הפעלת משחקים מקוונת בידי קוואלקום צילום: רפאל קאהאן

 

 

לא יהיה צורך בחומרה יקרה על גבי המחשבים עצמם: רק מסך, מקלדת וחיבור אינטרנט. מפיצות המשחקים יוכלו לשים אותם על תשתית עננית חזקה, שדרכה יופעלו המשחקים באיכות הגבוהה ביותר. והשחקנים? פשוט יתחברו, ישלמו (היי, תשתיות זה לא זול), ויפעילו את המשחקים הכי כבדים שאפשר גם על מחשב פשוט וזול במיוחד. אז היכן המהפכה? יש הרבה מאוד אנשים שאוהבים משחקי וידאו, אך לא ירשו לעצמם לקנות קונסולת משחקים או לפטופ מתאים. עדות לכך הוא השיעור העצום של שחקני מובייל: סמארטפון כבר יש בכל כיס, ולכן אנשים מנצלים אותו לגיימינג גם אם אינם עונים להגדרה הקלאסית של גיימר. כשישנן רשתות מהירות דיין, כל אחד יוכל לאמץ את אהבת המשחקים שלו גם בלי לקנות מכשיר ייעודי - וקהל השחקנים יגדל משמעותית.

 

5. מכשירים מהירים יותר - ויתכן שאף זולים יותר

 

נכון להיום תלויה מהירות הפעולה של כל מכשיר - סמארטפון, טאבלט, לפטופ, מחשב, שעון חכם וכדומה - בשילוב בין תוכנה יעילה וחומרה חזקה; ככל שהמעבד מהיר יותר ויש לו יותר זיכרון פעולה זמין, כך יוכל להריץ יותר תהליכים ולהטיס את התוכנות, המשחקים ושאר היישומים שאנחנו אוהבים. ואולם, ברגע שתשתית התקשורת היא מהירה דיה, יהיה קל יותר להעביר שירותים למודל ענני לחלוטין. סביב העיקרון הזה נולדה כרום OS, מערכת ההפעלה של גוגל שמניעה את מחשבי הכרומבוק, ותלויה בחיבור אינטרנט לפעולתה. נכון להיום, המחשבים הללו משמשים רק ליישומים פשוטים ולתעשיית החינוך; ללומדות אין יותר מדי דרישות חומרה. אבל רשתות דור 5 יהיו כה מהירות ונוחות, שאפשר יהיה להפעיל בענן גם יישומים כבדים: למשל, תוכנות עיבוד ויצירת תוכן, טבלאות עצומות, מסדי נתונים מורכבים ועוד. ובמצב כזה, מהירות הפעולה של היישום תהיה תלויה רק במהירות החיבור שלו. תיאורטית, יוכלו יצרניות המכשירים להשתמש ברכיבים פשוטים ועדיין לספק חוויית שימוש מהירה ביותר. קצת נאיבי לחשוב שמחירי המוצרים יצללו; הגיוני יותר שהמחיר ירד קצת, בעוד שולי הרווח של היצרן ירקיעו שחקים - לשמחת המשקיעים.

 

אז למה אנחנו מחכים?

 

פריסת רשתות דור חמישי מתבצעת בעצלתיים, משום שבניגוד לרשתות מהדורות הקודמים, יש לבנות עבורן תשתית ייעודית מאפס ולא די בשדרוגים מקומיים לאנטנות והמתגים הקיימים. רשתות דור חמישי יגיעו לערים בודדות בארה"ב עד סוף 2018, לדברי ורייזון ו-AT&T. ספרינט וטי-מובייל, בינתיים, מנסות להקים רשת 5G יחדיו, שתתחיל לפעול בשנה הבאה. בבריטניה יתחיל ניסוי 5G נרחב באוקטובר, לקראת פריסה המונית במהלך 2020.

 

 

 

המדינה הראשונה שפרסה רשת שכזו היא פינלנד, והיא נבחנת בימים אלה בהלסינקי, בירתה. הניסוי הנרחב ביותר ברשתות דור חמישי נערך בסן מרינו הזעירה, שרושתה כולה בתשתיות שכאלה בידי חברת טלקום איטליה. ומה בישראל? ובכן, אין לי חדשות טובות; בשלב זה, נערכו כמה וכמה ניסויים מקומיים קטנים, אך לא ידוע מתי תיפרס רשת 5G בישראל ואילו מגבלות יהיו בה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x