$
חיים דיגיטליים

הכיתות של המחר – האם הן כבר כאן?

לא רק למידה במציאות מרובדת או תפעול מטלות מרחוק: הדיגיטל עובר לנהל את הכיתות כמו עסק לכל דבר

אפרת אלוני, בשיתוף "בזק" 11:2114.08.18
עם רגל אחת עמוקה בשנות האלפיים, היינו מצפים אולי שכיתות הלימוד בבתי הספר של ילדינו ייראו אחרת לגמרי. אךבעוד הרבה סרטי מדע בדיוני מהעבר הפכו למיושנים טכנולוגיים ביחס למציאות, הרי שבנוגע למערכת החינוך – השינויים מתנהלים בקצב איטי הרבה יותר.

 

אבל כיתות חכמות הן לא חזון אוטופי: יותר ויותר אמצעים יכולים לשנות את התמונה ולהקל לא רק על הלמידה של דור עם אוריינטציה טכנולוגית מבטן ומלידה, אלא גם על תפעול המערכת החינוכית.

 

למה בכלל מתכוונים כשאומרים "כיתה חכמה"?

• הגרסה הבסיסית של כיתה כזו תאפשר החלפה של המחברות בטאבלטים, וחיבור כל התלמידים למערכת לומדות שמנטרת את זמן העבודה שלהם על תרגילים, את ההתקשרויות ביניהם ואת ההישגים הלימודיים, וכן מערכות "פושים" של מטלות למידה היישר אל התלמיד.

• שלב מתקדם יותר הוא גיוס של עולמות הגיימינג וה-VR (מציאות רבודה) לטובת הלמידה הכיתתית. אפילו בארץ מתנהלים מגעים מול מייקרוסופט לגיוס משחקים כמו מיינקרפט לטובת לימודי מתמטיקה, פיזיקה ומחשבים.

• בנוסף, מערכות כאלה נשענות על תוכנות ביג דאטה שמציעות לאורך כל הדרך שינויים ושיפורים לאופן העברת החומר בכיתה כדי לייעל את תוכנית הלימודים; זה קיים בארצות הברית ובכמה מקומות נוספים בהיקפים מצומצמים מאוד, אבל זה החזון של כיתות העתיד.

 

בישראל, אנחנו אולי בכיוון – אבל עוד לא לגמרי שם. זואולי הסיבה שבמשרד החינוך מעדיפים להשתמש במונח "כיתה מתוקשבת": "התשתית הבסיסית כדי לייצר תקשוב, מתחילה מזה שהכל מבוסס על ענן ואינטרנט", מסביר עופר רימון, סמנכ"ל תקשוב טכנולוגיה ומערכות מידע במשרד החינוך. "פס רחב שמגיע לבית ספר, פיקסול לכל הכיתות, מחשב ומקרן – וגם רכז תקשוב שמייצר את כל הפיתוח המקצועי של המורים, כדי שיידעו איך להשתמש בזה".

 

 קרדיט: shutterstock

 

ובפועל - מה באמת קיים?

"לצערי לא יישרנו קו בכל המערכת. מתוך 5,000 מוסדות חינוך, כ-72 אלף כיתות – בניכוי 20% בתי ספר חרדים, שם הרבה פעמים קיימת התנגדות טכנולוגית לסביבת אינטרנט. מתוך מה שנשאר, רק 32 אלף כיתות עומדות בסטנדרט".

 

החדשות המעט מעודדות הן הודעת משרד החינוך על החלטה להפעיל תוכנית ליישור קו תוך 5 שנים, בהשקעה שנתית של כ-45 מיליון שקל. כבר בספטמבר הקרוב יצטרפו 200 בתי ספר נוספים למהלך.

 

"מה שחשוב מבחינתנו היא לא הכיתה החכמה", אומר רימון, "אלא פיתוח לומד עצמאי. בגלל קצב השינויים לא מעניין היום בעולם העבודה מה אתה יודע, אלא כמה מהר אתה לומד - יכולות למידה עצמיות הם שם המשחק".

 

עסק חכם של בזק עסקים: מהיום העסק עובד בשבילך החל מ- ₪99 לחודש

 

כיתה כעסק

אבל "כיתה חכמה" היא לא רק האופן שבו מתגייסת הטכנולוגיה לטובת החינוך – אלא גם ניהול תפעולי חכם, כמו בכל עסק. התקנה של מערכת הניהול המרכזית שמאפשרת אינטגרציה בין מספר חיישנים ומערכות בבית הספר, עשויה להזניק אותו קדימה מבחינות רבות ולאפשר ביטחון להורים, חיסכון עצום למערכת כולה וגם יישומים חינוכיים במידע המזוהה במערכת. בבית הספר חמ"ד מודיעין, לדוגמה, כבר זיהו את הפוטנציאל ויישמו את שירותי העסק החכם של בזק כחלק מייעול כולל.

 

האפשרויות רבות ומגוונות:

• נעילת ופתיחת שערי בית הספר בשליטה מרחוק כדי למנוע שימוש במתקני בית הספר בשעות לא פעילות.

• התממשקות למערכת רישום תלמידים שמאפשרת לבדוק נוכחות תלמידים בכיתות בכל שיעור (מספרי לא פרסונאלי).

• ספירת תלמידים באזורים שונים בבית הספר כדי לדעת היכן התלמידים נמצאים לאורך היום. כך ניתן לעקוב אחר ההתנהלות השוטפת, להבין את משמעויותיה וגם להגביר את ההשגחה ולבחון את הסיבות לכך.

• חיסכון בחשמל הוא מהלך מתבקש :בכיתות ניתן להגדיר כיבוי אוטומטי של מזגנים ותאורה לאחר 10 דקות ללא זיהוי תנועה בחיישנים המותקנים. או להפך: להגדיר בכל יום שהחל מהשעה 7 בבוקר המזגן יעבוד כדי שהתלמידים יגיעו לכיתה ממוזגת או מחוממת ונעימה, מהשישפיע אולי על האקלים הכיתתי.

• תג מעקב אחר ציוד במרחב בית הספר הפך גם הוא מצרך נדרש. לא מעט ציוד יקר ערך כמו מחשבים ומקרנים "מטייל" ומחליף ידיים, ואפילו נעלם – וניתן למנוע זאת ולתכנת התראה לאחראי המבנה במקרה שציוד יוצא מהאזור המוגדר לו.

• מצלמות הן נושא שנוי במחלוקת – אך נוכחותן במיקומים ובמינון המתאים עשויה למזער משמעותית מקרי תקיפה, ונדליזם וגם גניבות.

 

"כיתות חכמות הן למעשה כמובית חכם", אומר רימון, "ניתן כיום לקבל חיווי אונליין על כל דבר בבית ספר. כמה תלמידים נמצאים בכיתה, מהי תצרוכת החשמל. ניתן להקים דשבורד שמראה שבבית ספר מסוים, נניח, קו אינטרנט נפל. היינו מאוד רוצים להיות שם, ואני מאמין שזה יקרה בשנים הקרובות, אבל כרגע אנחנו מתמקדים בעיקר בכיוון של תוכנות לניהול פדגוגי, המנהלות דיגיטלית את כל סדר היום, מציונים ועד אירועי משמעת. חשוב לנו מאוד בשלב ראשון להגיע למצב שבכל בית ספר במדינת ישראל תהיה תוכנה לחיווי דיגיטלי ושיתנהל באופן מתוקשב".

 

יש לך בעיה בעסק? לנו יש את הפתרון! מערכת עסק חכם של בזק עסקים החל מ-99 ₪ לחודש

בטל שלח
    לכל התגובות