$
אינטרנט

פרשנות

מתפכחים מהאשליה: האינטרנט אינה רק טובה לאנושות

התרגלנו לחשוב שהרשת ויכולתה לקרב בין אנשים תסייע גם לשיפור המצב האנושי. ואולם, מחקר חדש של מכון Pew מגלה שיותר ויותר אנשים שמים דגש על נזקי העולם המקוון - ביניהם פייק ניוז, התבודדות והתמכרות

ליאור באקאלו 17:1705.05.18

התרגלנו להאמין שקידמה בהכרח תביא עמה שיפור בתנאי חיינו. לכן, באופן טבעי, התרגלנו לחשוב שהאינטרנט ויכולתה לקרב בין אנשים תסייע גם היא לשיפור המצב האנושי. מחקר חדש שפרסם מכון המחקר Pew מראה שאט-אט, בצעדים מדודים אך ברורים, הציבור מתחיל להתפכח מהאשליה הזו.

 

 

מחקר שנערך בינואר האחרון מצא ש-70% מהאמריקאים סבורים שהאינטרנט היא בעיקר בעלת השפעה חיובית על החברה, ירידה מ-76% מהם שסברו כך 2014. במקביל שיעור האמריקאים שסבורים שלאינטרט יש השפעה מעורבת של טוב ורע עלה מ-8% ל-14%.

 

 

 

האופטימים לגבי השפעת הרשת ציינו בעיקר את תרומתה להקלה וזירוז בגישה למידע (62%) ולתקשורת בינאישית (23%). אלו שסבורים שהשפעת הרשת שלילית בעיקרה ציינו סיבות מגוונות יותר, אך התשובות הנפוצות ביותר היו תרומתה להתבודדות והתמכרות למכשירים, וכן סיועה להפצת פייק ניוז וצורות אחרות של מידע כוזב.

 

המגמה של כרסום בתפיסת הטכנולוגיה והאינטרנט כסוכנים מוחלטים של טוב אנושי מסמנת התבגרות. יזמי אינטרנט כמו מייסד פייסבוק מארק צוקרברג אוהבים לדבר על התרומה החיובית של הרשת, אך נוטים לשכוח את היכולת לרתום לרעה את הכלים שהם מספקים. ייתכן שזה נובע מעצלות, ייתכן שהם אופטימיים מטבעם וייתכן שכגברים פריבילגים שמגיעים ברובם מהשכבות המצליחות ביותר של החברה המערבית, הם כלל לא מעלים על דעתם את האפשרות שמישהו ייקח כלי כמו פייסבוק לייב, וישתמש בו לשדר לעולם אונס או רצח בשידור חי.

 

 

רצח בשידור חי? לא חשבנו על זה. צוקרברג רצח בשידור חי? לא חשבנו על זה. צוקרברג צילום: גטי אימג'ס

 

 

כנראה שאין זה מקרי ש-81% מבעלי התארים האקדמיים סבורים שהשפעתה של הרשת חיובית בעיקרה, לעומת 65% בלבד מקרב בעלי השכלה תיכונית בלבד או למטה מכך. אנשים פחות משכילים אולי נוטים להיות שמרנים יותר, אך ייתכן שהם גם מודעים לכך שהתפתחויות טכנולוגיות נוטות להשאיר אנשים כמותם מאחור.

 

אחרי יותר מ-20 שנה של חיים עם האינטרנט אנחנו מודעים הרבה יותר לסכנות של ניצולה לרעה ולבעיות ההתמכרות שהיא מטפחת. תופעת הפייק ניוז והשפעתה על מערכות בחירות הראו לנו שבלי איזונים ובלמים ראויים הנגישות המדהימה למידע שהאינטרנט מאפשרת הופכת בקלות לחרב פיפיות. התבגרנו, החכמנו. עכשיו עלינו לדרוש מהאנשים שמפתחים את הכלים שמאפשרים את המהפכה הזו להתבגר אף הם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x