$
תקשורת

מנכ"לית בזק: "הצרכנים משלמים את מחיר ההפרדה המבנית בחברה"

סטלה הנדלר: "בזק היא חברת התקשורת היחידה בעולם שמוכרת שירותי תקשורת קוויים בנפרד משירותים אחרים כמו טלוויזיה ואינטרנט. אין לכך כל הגיון". היא תקפה את "הפופוליזם בתקשורת"

שירות כלכליסט 18:1526.12.16

מנכ"לית בזק, סטלה הנדלר, הגיבה היום לוויכוח סביב ביטול ההפרדה המבנית בחברה - מהלך שאותו מקדם משרד התקשורת, בניגוד לדעת משרד האוצר.

 

בפוסט שהעלתה לפייסבוק היא כתבה: "כבר תקופה ארוכה אנחנו בבזק מנסים להתמודד מול הפופוליזם בתקשורת. הריצה אחר הכותרות משטיחה את רמת הדיון - ומה לעשות, העולם של בזק הוא עולם מורכב. מורכב מאוד. מסיבה זו החלטתי להציג את עמדתנו ברשתות החברתיות ולהשתתף בעצמי בדיונים שבין התקשורת לקוראים. אם התקשורת לא רואה את התמונה המורכבת, ומעדיפה סנסציות וכותרות צעקניות, אני אנסה להציג גם את הצד האחר של אותה התמונה.

 

"היום ראינו מתקפה חסרת תקדים על בזק, כאשר במרכזה מכתב שהוציא משרד האוצר למשרד התקשורת. משרד האוצר מתנגד להחלטת משרד התקשורת לאפשר לבזק לקזז את ההפסדים שצברה yes. באוצר טוענים כי 'טרם בשלו התנאים להסיר את הפרדה מבנית'.

 

"למעשה האוצר יודע שמדובר בכלי רגולטורי ארכאי שאף רגולטור לא משתמש בו בעולם, ומכיר בכך שצריך לשנות את זה. הממונה על התקציבים במשרד האוצר אומר בעצמו שראוי לבטל את ההפרדה המבנית, אבל הביטול צריך להיעשות בהדרגתיות כדי לאפשר לתנאים להבשיל. אך מתי בדיוק יבשילו התנאים? עוד לפני שבזק הופרטה בשנת 2005, כבר ניתנה התחייבות של המדינה להתחיל בתהליך של ביטול ההפרדה. מאז, כל הוועדות שהקים משרד התקשורת תמכו בביטול ההפרדה המבנית וקבעו אמות מידה מתי זה יקרה. כל אנשי המקצוע הסכימו כי ההפרדה המבנית היא קודם כל רעה לצרכנים.

 

"כיום, בזק היא חברת התקשורת היחידה בעולם, כן הדינוזאור היחיד שמוכר שירותי תקשורת קוויים בנפרד משירותים אחרים כמו טלוויזיה ואינטרנט. אין לכך כל הגיון והראשון שמשלם על כך מחיר זה הצרכן. הרי יש להפרדה הזאת עלויות, ומי משלם על כך? הצרכן. שלא לדבר על כך שהוא היה יכול לקבל שירות הרבה יותר נוח והייתה נוצרת תחרות לטריפל של הוט. ההפרדה המבנית פוגעת בצרכנים - אין דרך אחרת להגיד זאת.

 

סטלה הנדלר סטלה הנדלר צילום: ינאי יחיאל

"מעבר לכך, מאז ההפרטה בזק איבדה מעל למיליון לקוחות טלפוניה למתחרים שלה ונתח השוק שלה ירד בכ-50%. ההכנסות שלה ירדו בכמעט מיליארד שקל בשש השנים האחרונות. הסלולר הפך לשירות העיקרי לשיחות טלפון והמכשיר הקווי הלך ואיבד רלוונטיות. יותר מעשר שנים שבהם התחרות בבזק מתרחבת, נתח השוק שלה יורד וההכנסות שלה מתכווצות ומנגד ההשקעות שלה עומדות על כמיליארד שקל בכל שנה. בזק היא חברת התקשורת שמשקיעה הכי הרבה כסף בתשתיות בישראל ובין המובילות בעולם בשיעור ההשקעות שלה מתוך סך ההכנסות. אז מתי בדיוק יבשילו התנאים? כמה עוד רוצה האוצר לכווץ את בזק? פעם קבעו רף של 85% משוק הטלפוניה. בזק ירדה מתחת לרף הזה כבר לפני שנים רבות, אבל ההפרדה המבנית עדיין איתנו.

 

באוצר אומרים כי 'לפני קבלת החלטות יתנהל שיח מקצועי ומעמיק'. השיח המקצועי הזה מתנהל כבר שנים וכל המסקנות של הועדות הגיעו לאותה מסקנה. כמה עוד אפשר לדון? סיפור ההפרדה המבנית שנמשך כבר מעל עשור אך במקום לאפשר לבזק להתייעל, להוריד עלויות וכך להוזיל מחירים ולתת לצרכנים חבילות טריפל זולות, ממשיכה המדינה בגישה כי עדיף להחליש את בזק מאשר לחזק את התחרות.

 

"באשר לחשש של האוצר מפני הפגיעה בתחרות - יש צורך לשים דברים על דיוקם. ההפרדה המבנית הרי לא מתבטלת. בזק עדיין מחויבת להפריד בין הפעילויות שלה, כך שהיא אינה יכולה לשווק חבילות טריפל כמו המתחרים שלה או לשתף מידע שיווקי בין זרועותיה השונות. השינוי שמוביל משרד התקשורת יאפשר לבזק להכיר בהפסדי עבר שלה - זה הכל. כאן, חשוב להדגיש איך נצברו אותם הפסדים. החל מהקמת yes בשנת 1999 ובמשך 5 שנים, בזק השקיעה סכומי עתק ב-yes על מנת להתחרות בשוק הטלוויזיה הרב ערוצית. למרות ש-yes רשמה הפסדים עצומים, בזק המשיכה להשקיע בה כסף שהרוויחה בתחום המסורתי שלה. אגב, מי שלחץ על בזק באותה התקופה הייתה המדינה שרצתה לנצל את המשאבים של בזק כדי לשבור את המונופול של HOT. עכשיו, 16 שנה אחרי ש-yes עלתה לאוויר, בזק מבקשת להחזיר לעצמה חלק מאותם הפסדים ולקזז אותם מול הרווח של הפעילויות האחרות שלה. מהלך עסקי טרוויאלי, שמגיע לכל חברה שהשקיעה בעבר. זו לא 'מתנה' כפי שהגדירו את זה בתקשורת. אפילו רשות המסים, שנמצאת תחת סמכותו של משרד האוצר, הכירה בזכות זו.

 

"התחושה שלנו היא שכל הדיון הפופוליסטי שמתנהל סביב הנושא אינו מונע מטובת הצרכן, התחרות או המשקיעים. הרי אם השיקולים היו פחות פופוליסטיים, זה לא היה מעניין אף אחד. כל המתנגדים, כלומר משרד האוצר, העיתונאים והפרשנים יודעים (ואף כותבים זאת) כי יש להסיר את המגבלה הארכאית הזאת, אך כאשר מה שמעניין זה רק לייצר רייטינג - האמת המקצועית לא מעניינת אף אחד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x