$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

העולם שמחוץ לתיבת התהודה של פייסבוק

הניסוי החדשני של הגרדיאן, ליל הגרזנים הארוכים של טוויטר, וגורד השחקים השקט של ה-NSA בלב ניו יורק

יוסי גורביץ 15:2717.11.16
להחליף משקפיים

 

הגרדיאן יצר ניסוי מעניין שמטרתו להבהיר את תיבת התהודה שכולנו חיים בה. הוא בנה שני חשבונות פייסבוק מפוברקים – "ראסטי סמית'" השמרן ו"נטאשה סמית'" השמאלנית. ראסטי הפך למנוי על כל אתרי החדשות הימניים, נטאשה על השמאליים. ואז הגרדיאן שכנע עשרה אמריקאים – חמישה ליברלים וחמישה שמרנים – לקרוא לאורך החלק האחרון של הבחירות את הפיד של הצד האחר.

 

לא כולם הגיעו לסוף. אחד הליברלים נשבר. הפיד הימני, הוא אמר אחר כך, הרגיש לו כמו "לענות אח בעינוי מים". אחר הגיע למסקנה שאולי שווה לסגור את כל הקטע הזה של מדיה חברתית, כי הוא מאפשר לאנשים לבנות בועה שקרית כל כך.

הבועה של פייסבוק נחשפת הבועה של פייסבוק נחשפת צילום: pixabay.com

 

עם זאת, כמעט כולם הסכימו שהיה הרבה מה ללמוד. אחד המשתתפים בניסוי, שמרן, אפילו שינה את ההצבעה שלו. הוא נחשף לכל כך הרבה מידע על דונאלד טראמפ, שהוא לא יכול היה להצביע לו ובסופו של דבר החליט שלא להצביע לאף מועמד לנשיאות. אחת הליברליות אמרה שהיא קיבלה כל כך הרבה מידע שלילי על קלינטון, שהיא היתה בהלם: בבועה שלה, שמורכבת מהעיתונים הליברליים, כמעט כולם היו עסוקים בהגנה על המועמדת ובתירוצים לכל מעידה או תרגיל מסריח שלה.

 

חלק מהמשתתפים בניסוי יצאו ממנו בתחושה שהם שייכים לעם אחר: שהצד השני מתעב את כל מה שהם ואת כל מה שהם מייצגים. ליברלית שחורה, למשל, הגיעה למסקנה שכל התיאורים על "גזענות מוסווית" בימין הם מוגזמים: היא לא מוסווית בכלל. שמרן יצא משם עם תחושה שהשמאלנים שונאים אותו שנאת מוות.

 

אחרים אמרו שהם למדו המון ושהם רוצים להמשיך להיות בקשר עם אנשים שחושבים אחרת מהם. יש לקוות שכולם למדו לפרוץ את הבועה שפייסבוק פיתתה אותם לבנות סביב עצמם. ועדיין, אתה נשאר עם התחושה שבהשמע קול החצוצרות הישנות, כמעט כולם יתאחדו מחדש סביב הדגל.

 

ליל הגרזנים הארוכים

 

הזעם על נצחונו של טראמפ בבחירות מתמקד בעיקר בפייסבוק, על האדישות שלה לידיעות חדשותיות מפוברקות, אבל גם בטוויטר חשים את מכת הנגד. במקרה של טוויטר, שמוטה מאד לצד הליברלי – היא כינתה את עצמה "האגף של חופש הדיבור במפלגת חופש הדיבור" – גם רגישים הרבה יותר לדעת הקהל שלהם.

 

התוצאה היא ששלשום, במקביל להודעה על פיצ'רים שאמורים להגן על משתמשים מהתעללות, חיסלה טוויטר חשבונות של מספר לא ידוע של בכירים בתנועת ה-alt-right, כלומר המיתוג מחדש של הניאו נאצים. בקרב הלאומנים הלבנים עלתה זעקה גדולה ומרה, ואחד מהם – שמנהל מכון ל"קידום המורשת, הזהות והעתיד של אנשים ממוצא אירופי בארה"ב", או שמה היה מכונה פעם בפשטות "עליונות לבנה" – אף טען שמדובר ב"ליל סכינים ארוכות", הטבח שביצע היטלר בשורות האס.אה. ב-1934. בעליבות מסוימת נאלץ האיש להודות שאף אחד לא מת, אבל. הוא ניצל את ההזדמנות להשוות את המהלך של טוויטר לסטליניזם.

 

טוויטר לא סטליניסטים טוויטר לא סטליניסטים צילום מסך: Hashtagnow_Twitter

 

אם כבר, מאחר והביטוי הזה חביב על ימנים מטומטמים גם בארץ, נבהיר משהו: סטליניזם לא היה סתימת פיות. כלומר, כן, היתה סתימת פיות. בדרך כלל קוראים לה ז'דנוביזם. הבעיה עם הסטליניזם לא היתה שהוא מנע מאנשים להתבטא בחופשיות: הבעיה היתה שהוא רצח את היריבים שלו. ואת בני משפחותיהם. ואת העיירה הסמוכה. ועוד כל מיני אנשים רנדומליים (זכור לרעה המקרה של האשה שהוצאה להורג בשל "טרוצקיזם" והמילים האחרונות שלה היו "אבל בכלל לא התקרבתי לטרקטור"). הבעיה עם הסטליניזם היתה שהוא המציא את השיטה של מחנות ריכוז שבהם אנשים הועבדו למוות, ואת השיטה של לוחמה באמצעות הרעבה, ואת המשטרה החשאית המודרנית, ואת התפיסה שאתה והאוכלוסיה שלך נמצאים במצב מלחמה – כל מה שהנאצים יעתיקו אחר כך. אם מה שהיה קורה בארה"ב היה סטליניזם, לא היתה ידיעה על זה בעיתון כי המידע לא היה יוצא.

 

בטוויטר ציינו בקור שהמדיניות שלהם אוסרת על התנהלות שהופכת אנשים למטרה על בסיס גזע, אתניות, מוצא לאומי, הטיה מינית, מגדר, זהות מגדרית, שייכות דתית, גיל, נכות או מחלה. והיא עוקרת את הניאו נאצים מהשורש.

 

זה בסדר. הם ימצאו מחילה אחרת. אף אחד לא חייב לכם במה.

 

המגדל של ה-NSA בלב ניו יורק

 

לורה פוסטרס, אחת העיתונאיות שחשפו את מסמכי סנודן ושערכה את הסרט Citizenfour בנושא, חשפה עובדה חדשה ולא ידועה: בלב ניו יורק עומד מגדל שכל מטרתו היא לשרת את מכונת הריגול של ה-NSA.

 

המדובר במגדל ענק, עשוי בטון מזוין, שמתנשא כ-180 מטר אל שמי ניו יורק ברחוב תומאס 33. הבניה שלו החלה ב-1969 והסתיימה ב-1973. לאף אחד לא היה מושג מה קורה שם וזה בניין שאנשים לא מגיעים אליו, אין לו חלונות והוא לא מואר.

ה-NSA מנטר את האינטרנט ממרכז ניו יורק ה-NSA מנטר את האינטרנט ממרכז ניו יורק צילום: איי אף פי

 

כעת אנחנו יודעים שהוא מכיל המון שרתים, כבלים, וציוד מחשב נוסף – ושהוא יושב על המסעף העיקרי של AT&T שמוציא ומקבל שיחות בינלאומיות מארה"ב ואליה. המטרה של המגדל היא ליירט שיחות טלפון, פקס ומידע אינטרנט.

 

משם, על פי המסמכים שהגיעו לידי ה-Intercept, מנהלת ה-NSA את המעקב שלה אחרי האו"ם, קרן המטבע הבינלאומי, ולפחות 38 מדינות אחרות. שם הקוד של המבנה הוא Titanpointe, והשם הזה מופיע עשרות פעמים במסמכי סנודן. טוב לדעת.

 

קצרצרים

 

1. בתחילת יולי שודר בפייסבוק בשידור חי סרטון שובר לב, שמראה את רגעיו האחרונים של פילאנדו קסטיל, שניות לאחר ששוטר ירה בו למוות. המשטרה מיהרה לפעול כדי להסיר את הסרטון מפייסבוק, זו נענתה, ונאלצה תחת לחץ ציבורי להחזיר אותו. אתמול (ד') הודיע התובע המחוזי שהשוטר היורה יועמד לדין באשמת הריגה. לדברי התובע, לשוטר לא היתה כל סיבה לעצור את קסטיל; האחרון אף אמר לשוטר בקול רגוע שהוא חייב להודיע לו שהוא נושא עליו נשק ברשיון. השוטר ירה בו שבעה קליעים ללא סיבה. המילים האחרונות של קסטיל היו "לא ניסיתי להגיע אליו (אל הנשק)." קשה מאד להניח שהשוטר היה מועמד לדין אלמלא הסרטון; "תחושת הסכנה" היא קו ההגנה החזק ביותר של חמושים, שמשום מה שוכחים שסכנה היא מקצועם. הפעם היתה מצלמה במקום. התיעוד מגיע לא רק מחברתו של קסטיל, אלא גם מהמצלמות של רכב המשטרה

 

2. ופייסבוק עשתה זאת שוב: חודשיים לאחר שהודיעה למפרסמים אצלה שהיא "טעתה בחישוב" של משך הזמן שמשתמשים צופים בסרטוני וידאו אצלה, נאלצה פייסבוק אתמול להודות שהיא "טעתה" בחישוב של משך הזמן שבו משתמשים קוראים מאמרים ובמספר הפוסטים שלא בתשלום שהמשתמש נחשף אליהם. זו, כמובן, רק "טעות טכנית," לא שיטה. פייסבוק טוענת שמה שלא יהיה, היא לא חושבת שהיא צריכה להחזיר למפרסמים כסף. זה גם מה שאני הייתי אומר.

 

3. הפתעה! האנטישמי הקטן שניהל את הקמפיין של דונאלד טראמפ, הלאומן הלבן סטיב באנון, לא אוהב גם אסייאתים. בשיחה בינו ובין טראמפ בשנה שעברה, שנחשפה על ידי הוושינגטון פוסט, אמר באנון שסטודנטים זרים בארה"ב יצטרכו לחזור לארצותיהם אחרי הלימודים, במקום לעבוד בארה"ב. טראמפ מחה: "צריך להיות זהיר פה, סטיב. אתה יודע, אנחנו צריכים לשמור אנשים כשרוניים פה." תגובתו של באנון היתה "כששני שליש או שלושה רבעים מהמנכ"לים בעמק הסיליקון הם מדרום אסיה או אסיה, אני חושב..." הוא לא השלים את המשפט והתחיל אחר: "הארץ היא יותר מכלכלה. אנחנו חברה אזרחית." ובמשתמע, מי שלא נולד לבן לא יכול להתאים לחברה האזרחית שעליה חושב באנון. היחסים בין ממשל טראמפ ובין עמק הסיליקון הולכים להיות מעניינים. טראמפ מינה את באנון ליועץ אסטרטגי בממשלו.

מילת השנה של אוקספורד: post-truth מילת השנה של אוקספורד: post-truth צילום: cc by mrpolyonymous

 

4. המילה החשובה ביותר של השנה המקוללת הזו, פסק מילון אוקספורד, היא post-truth, העידן הפוסט-עובדתי. המילון מגדיר אותה כ"שם תואר המתייחס או מתאר נסיבות שבהן עובדות אובייקטיביות משפיעות פחות על עיצוב דעת הקהל מאשר פניה לרגשות ואמונות פרטיות." כמובן, פניה לרגשות היא חלק בסיסי מאמנות הדמגוגיה, שימיה כימי החיים הציבוריים עצמם. במובן זה צריך כנראה לציין שמה שאנחנו רואים איננו עלייתו של הבלתי רציונלי; הבלתי רציונלי תמיד היה פה. מה שמתפוגג הוא שרידי אשליית הרציונליות של המאה ה-18. ומאחר ושינת התבונה מולידה מפלצות, תרחם האלה על כולנו.

 

5

. האשתג חדש ומוצלח כובש את טוויטר בסערה, #WhatMyRefrigeratorSaysAbouMe, ובו משתמשים מתארים את מערכת היחסים הדיספונקציונלית לעתים קרובות שהם מנהלים עם המקרר. אחד הציוצים המובילים אומר, בשם המקרר כמובן, "לא מספיק לקנות ירקות, צריך גם לאכול אותם", ואחר "מזון לא יופיע באורח קסם אם תמשיך לפתוח ולסגור את הדלת שוב ושוב." שווה קריאה מהנה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x