$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

טוויטר רוצה את אמא שלך אצלה

הרשת החברתית עורכת שורת שינויים שנועדו למשוך משתמשים מבוגרים, פייסבוק מנסה לשכנע אתכם לשתף עמה עוד מידע, ה-NSA עוקבת אחרי ארגוני זכויות אדם ואיך פותרים את בעיות הסוללה של מכשירי האייפון

יוסי גורביץ 15:0609.04.14
טוויטר בעקבות פייסבוק

 

עד לפני כמה חודשים, הבדיחה הקבועה היתה שברגע שטוויטר - שדחתה בזעף הצעת רכישה מפייסבוק לפני מספר שנים - מוציאה תכונה חדשה, זו רק שאלה של שעות עד שהמהנדסים של פייסבוק יעתיקו אותו. עכשיו הגלגל מתהפך.

 

שורה של מהלכים של טוויטר מיועדים לגרום לשירות להיראות קצת יותר כמו הרשת החברתית המתחרה. אמש (ג') היא הציגה עיצוב מחדש שנראה כמו העתקה בוטה של פייסבוק, כולל דגש מייגע על תמונות פרופיל. יש לכך סיבה פשוטה: הקהל המזדקן של פייסבוק.

 

מנסה לפנות למשתמשים בעלי ממון. טוויטר מנסה לפנות למשתמשים בעלי ממון. טוויטר צילום מסך: Youtube

 

לקהל מזדקן יש יותר כסף; בנוסף, רבים מהמשתמשים המבוגרים מודעים פחות מהצעירים לסוגיות כמו פרסום בוטה ועשויים להתייחס לפרסומות ולבאנרים מהם מתעלם הדור הצעיר.

 

טוויטר רוצה למשוך את הקהל הזה אליה. במילים אחרות, היא רוצה שההורים שלכם יתחילו להשתמש בה. אתם שימשתם אותה היטב בימיה הראשונים, קודם להנפקה, כשהיא היתה צריכה לבנות מיתוג של משהו דינמי ומגניב. עכשיו היא התברגנה וצריכה כסף. לידיעת המשתמשים הצעירים: סיימתם את תפקידכם ההיסטורי, קרטעו נא בשקט לעבר השקיעה.

 

לנו זה לא יקרה

 

"מי ישמור על השומרים?" השאלה הזו, שמיוחסת למשורר הרומאי יובנאליס, עומדת בבסיסה של הבעיה שניצבת בפני כל שלטון. אנחנו מעניקים כוח רב, לעתים מוגזם, לקבוצה של אנשים שאמורים להגן על בטחוננו - שוטרים, חיילים, שוטרי חרש. מי שומר עליהם? איך מונעים מהם מלעבור השחתה ולהשתלט על האנשים שעליהם הם היו אמורים להגן?

 

מושא השאלה, הפעם, הוא לא עובדי ה-NSA. אלה השוטרים של לוס אנג'לס, אחד מכוחות המשטרה היותר מושמצים בארה"ב. הציבור החליט שהמשטרה תתקין על כלי הרכב שלה מערכת שתקליט כל שיחה של השוטר וכל פעולה שלו מהרגע שמערכות החירום של הרכב מופעלות. ככה אפשר יהיה לעקוב אחרי הפעולות של השוטרים. בקרב כוחות משטרה אחרים, הצבה של מערכת דומה (בדרך כלל מצלמת וידאו על הקסדה או החזה של השוטר) הובילה לירידה דרסטית באלימות שוטרים ובעימותים שלהם עם אזרחים.

 

שוטר אמריקאי בפעולה שוטר אמריקאי בפעולה צילום: שאטרסטוק

 

ובכן, שוטרי לוס אנג'לס לא אהבו את הרעיון שמשהו יפריע להם להתנהל עם האזרחים איך שהם רוצים. תוך זמן קצר התברר שאנטנות שהיו חלק קריטי ממערכת המעקב אחרי השוטרים חסרות בלא פחות מ-50% מהניידות באחד הרבעים בעיר.

 

מה שאומר לנו שני דברים: קודם כל, שלמשטרת לוס אנג'לס יש בעיית משמעת חמורה, אבל זה א. בעיה של מישהו אחר וב. היה ידוע לכל - ושנית, שטכנולוגיה לא פותרת בעיות. אפשר לדרוש משוטר לשאת מצלמה, אבל אם הוא מצפצף על ההנחיה ונשאר בתפקידו, הבעיה שלך היא לא טכנולוגית ולא יהיה לה פתרון טכנולוגי. אגב, יש כוחות משטרה שחשיפה למצלמות ולתיעוד לא מטרידה אותם במיוחד; לפי דו"ח ראנד, שוטרי משטרת ישראל המשיכו לפעול באלימות ב-25% מהמקרים בהם ידעו שמצלמים אותם. 

 

הפרטיות שלכם שווה זהב

 

פייסבוק מגלה, לגמרי לתדהמתה ובלי שום קשר לכך שכל המודל העסקי תלוי בחוסר ההבנה הזה, שאנשים לא מבינים את הגדרות הפרטיות שלה. עוד מישהו המום כמוני?

 

פעם, בראשית ימי המדור הזה, ברירת המחדל של פוסטים בפייסבוק היתה שהם לחברים בלבד. אחר כך, ב-2009, פייסבוק קלטה שהיא תתקשה הרבה יותר להוון פוסטים שמיועדים לחברים בלבד, אז היא שינתה את ברירת המחדל ל"פומבי".

 

לח"מ אין שום בעיה עם זה - כי אם היה לו משהו רגיש הוא א. לא היה כותב אותו, ב. על אחת כמה וכמה לא היה כותב אותו בפייסבוק וג. אם הוא היה מטומטם מספיק לכתוב משהו רגיש בפייסבוק, הוא היה מאשים קודם כל את עצמו. אבל כל המטרה של פייסבוק היא לגרום לאנשים לשתף דברים שבמחשבה שניה, ולעתים אפילו במחשבה ראשונה, ממש לא חכם לשתף.

 

רוצה להסביר לכם שאין כל רע בשיתוף המידע שלכם. פייסבוק רוצה להסביר לכם שאין כל רע בשיתוף המידע שלכם. פייסבוק צילום: בלומברג

 

התוצאה היא שלפייסבוק יש כעת בעיית יח"צ בנושא הפרטיות, והיא מאבדת משתמשים - בעיקר צעירים - במהירות. בעיה אחרת שלה היא שכאשר אנשים לא משתפים שום דבר חשוב קשה יותר למכור את המידע שלהם למפרסמים.

 

פייסבוק יוצאת עכשיו בקמפיין שהמטרה שלו היא לשכנע את המשתמשים שהשד לא כל כך נורא, וכדי לעשות את זה היא תשנה את הגדרות הפרטיות שלה כך שיהיה סיכוי שאשכרה תבינו עם מי אתם חולק את המידע. המטרה, כמובן, היא לגרום לאנשים להמשיך לשתף מידע. פייסבוק לא באמת דואגת לפרטיות שלכם; המנכ"ל שלה הרי אמר שאין דבר כזה יותר. היא פשוט צריכה לדחוף לכם יותר פרסומות.

 

אמנסטי על הכוונת

 

כל יום שעובר, מציג עוד מידע על הריגול המסיבי של ממשלת ארה"ב והממשלות הקרובות אליה כלפי פחות או יותר כל שאר העולם. בעבר נהגו ארגוני השו-שו לטעון שהם מרגלים רק אחרי ארגוני טרור או סכנות לביטחון הלאומי; התירוץ הזה עף מהחלון מזמן.

 

עכשיו מסתבר שלא רק מנהיגים זרים הפכו למטרות איסוף. אנחנו כבר יודעים שה-NSA עקבה אחרי מנהלי מערכות מידע, רק בגלל העבודה שלהם – כדי למצוא פרטים שיאפשרו לחדור במידת הצורך לגופי הטלקום שאיתם הם עבדו. עכשיו אומר האובר-מדליף אדוארד סנודן שה-NSA עקבה גם אחרי ארגוני זכויות אדם. הוא סירב לפרט באילו ארגונים מדובר, אבל אמר שאמנסטי ו-Human Rights Watch ברשימה ושהסוכנויות עוקבות גם אחרי ארגונים קטנים.

 

כולם תחת מעקב - גם ארגוני זכויות אדם כולם תחת מעקב - גם ארגוני זכויות אדם צילום: שאטרסטוק

 

סנודן אמר את הדברים בעדות רשמית בפני מועצת אירופה, גוף זכויות אדם מרכזי באיחוד, כשהוא מדבר בשידור וידאו ממוסקבה. הוא לגלג על הטענות של ה-NSA, לפיהן הוא גנב ממנה 1.7 מיליון מסמכים. הוא לקח הרבה פחות, לדבריו, והסיבה שהממשלה נקבה במספר הזה היא שמדובר במספר המסמכים שהיתה לו אי פעם גישה אליהם. הבעיה של הממשלה, לדבריו, היא שעדיין אין לה מושג הוא לקח ומה לא - עד כדי כך, אמר בארסיות, מיטיבה הממשלה לשמור על המידע הסודי שלה. 

 

סנודן אמר, עם זאת, שתרחישי זוועה כמו עריכת רשימות של הומוסקסואלים לצרכי ניטור או הרחקה מהחברה אמנם טרם התממשו - אבל שכלי האיסוף מקלים על היישום שלהם, אם אי פעם תעלה בארה"ב ממשלה קיצונית מספיק שתרצה בכך. הוא ציין עוד שהאיסוף של תמונות העירום מיאהו נמשך, גם כשארגוני הביון כבר הבינו שאין בכך שום ערך מודיעיני. כאן נכנס לפעולה כלל ארגוני ידוע: כל מי שעוסק בפעולה מסוימת רוצה להמשיך בה, כל זמן שמשלמים לו עליה, והוא יצדיק את קיומה גם כשאין צידוק כזה.

 

מועצת אירופה הזמינה את הבית הלבן להציג את הגרסה שלו. אנשי אובמה ויתרו בנימוס על ההזמנה.

 

קצרצרים

 

1. עובד חנות אפל לשעבר פרסם מדריך לא רשמי לדו קיום בשלום עם סוללת אייפון. המסר שלו: אל תשתמשו באייפון, לחיות זה לא הצד החזק שלו. אם בכל זאת החלטתם להשתמש בו, נקטו בצעדים הבאים: בטלו את שירותי המיקום ואת העדכון האוטומטי של פייסבוק. הסוללה עדיין מתפגרת מהר יותר מהבטחה של פוליטיקאי ישראלי? בטלו את העדכון האוטומטי באפליקציות שאתם לא אוהבים. לא עזר? בטלו זמנית את הפוש של המייל. הסוללה עדיין קוראת "שמע ישראל"? בטלו הודעות פוש לאפליקציות לא רצויות. במקרים קיצוניים במיוחד, כבו את קישוריות הרשת. עדיין לא עובד? הביטו בלבנה המעוצבת להפליא שאתם מחזיקים והתמוגגו.

 

מכשירי אייפון של אפל מכשירי אייפון של אפל צילום: בלומברג

 

2. זהירות, חפצים מעופפים נמוכים: אתלטית אוסטרלית רצה תריאטלון - במזג האוויר האוסטרלי, זה מצריך לא רק סיבולת אלא גם אומץ - כשלפתע התמוטטה. הסיבה: מל"ט שתיעד את האירוע פגע בראש שלה. לדברי האתלטית, הפרמדיקים נאלצו להסיר חלקי רוטור מהגולגולת שלה. ככל שמל"טים יהפכו לנפוצים יותר, סביר שנראה לא מעט תאונות כאלה. 

 

3. פייסבוק מצאה את עצמה שוב בבעיית יח"צ. עמוד בטרשת החברתית קרא לרצוח ולאנוס חיילים, ככל הנראה בריטים. לטענת העמוד, יש צורך "לנכש ולהשמיד את הזן חסר התוחלת הזה של פחדנים". שורה של ארגונים שתומכים בכוחות המזוינים מחו על העמוד, אבל פייסבוק טענה שהוא לא ספציפי מספיק כדי להכנס להגדרה של "איום" בקווים המנחים שלה. סופת יח"צ עמדה לפרוץ, אבל אז נשמו בפייסבוק לרווחה: הסתבר שהמפעיל של העמוד השתמש בשם בדוי, וזו היתה עילה מספיקה למחוק את העמוד. פייסבוק: עידוד של עינויים ורצח לעובדי ציבור, כן; אנונימיות, לא. 

 

4. שעון חדש נועד לעיוורים ומתבסס על מגע ולא צליל. הפיתוח מאפשר לזהות את השעה באמצעות שני כדורים שנעים במעגל, כשאחד מהם מצביע על השעה והשני על הדקות. העיצוב שלו מרשים והוא נראה כל כך טוב, שעיקר הלקוחות הם אנשים שדווקא רואים.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x