$
הסטארט-אפים המבטיחים 2012

התחזית: ממוזג

גם ב־2012, טוענים המומחים, לא צריך לחכות בנשימה עצורה להנפקות טכנולוגיה ישראליות: מגמת המיזוגים והרכישות תמשיך לשלוט, והמשקיעים יחפשו חברות עם אופק אקזיט קרוב בתחומי הגיימינג והאפליקציות

מאיר אורבך 11:5725.04.12
  • לכל הכתבות בפרויקט 50 הסטארט-אפים המבטיחים
  •  

    הרבה אנשים קיוו ש־2011 תהיה שנת הפריצה של החברות הישראליות לנאסד"ק. כולם, עד האחרון שבהם, התאכזבו. למרות שהכנסות חברות הטכנולוגיה הישראליות שכבר נסחרות בחו"ל צמחו השנה ב־10%, אף חברה ישראלית נוספת לא הצטרפה אליהן. היחידה שעמדה ממש בשערי נאסד"ק, אובג'ט, בחרה בדרך הקלה של התמזגות עם המתחרה שלה על פני יציאה לדרך עצמאית ציבורית.

     

    אורן בר־און, שותף בכיר בארנסט אנד יאנג ישראל, מציין כי הצמיחה שנרשמה ב־2011 הונעה על ידי חמישה טרנדים מרכזיים: Smart Mobility, מחשוב ענן, רשתות חברתיות, Big Data Analytics, וטשטוש חוצה סקטורים, שבמסגרתו לא ברור מאליו אם חברה היא טכנולוגית "טהורה" או פועלת גם בתחומים נוספים. ב־2011 הטרנדים הללו ייצרו, עבור החברות שיישמו אותן, צמיחה דו־ספרתית בהכנסות וברווחים, והניעו צמיחה של 41% בהיקף המיזוגים והרכישות בתחום הטכנולוגיה - זאת לעומת ירידה קטנה בכל שאר התחומים.

     

    אורן בר־און, ארנסט אנד יאנג: "בשנתיים האחרונות חברות בשלבים התחלתיים גייסו בעיקר מאנג'לים. לקראת סוף 2012 יחזרו להשקיע בהן גם הקרנות הישראליות, שמגלות כעת פתיחות להשקעות חדשות" אורן בר־און, ארנסט אנד יאנג: "בשנתיים האחרונות חברות בשלבים התחלתיים גייסו בעיקר מאנג'לים. לקראת סוף 2012 יחזרו להשקיע בהן גם הקרנות הישראליות, שמגלות כעת פתיחות להשקעות חדשות" צילום: אריאל בשור

     

    בניגוד לדעה הרווחת בישראל, גם בארצות הברית כ־90% מהחברות המגובות בהון סיכון נמכרות בעסקאות M&A (מיזוגים ורכישות), ורק כ־10% מהן מונפקות. יחס זה צפוי להימשך גם בשנה הקרובה, עם מספר מועט יחסית של חברות ישראליות שייצאו להנפקה בארצות הברית. מצד החברה הנמכרת זה כדאי יותר, כיוון שמחירי M&A עדיין גבוהים משווי החברה במעמד ההנפקה; מצד החברות הרוכשות זה הגיוני יותר, כיוון שתקציב הרכישות במזומן גבוה כעת באופן יחסי אצל החברות הטכנולוגיות הגדולות.

     

    בנסיבות כאלה, גם אם התהליך החל בהיערכות להנפקה, במרבית המקרים הוא יסתיים במכירה. החברות שדווקא כן ינפיקו בארצות הברית הן חברות שלא מתחולל בהן תהליך של קונסולידציה, או חברות שפועלות בסקטורים שונים מחמשת הטרנדים שצוינו כאן; בשני המקרים מדובר בחברות פחות אטרקטיביות לרכישה, ולכן אלטרנטיבת ההנפקה רלבנטית יותר עבורן. להערכת בר־און, בשנה הקרובה יהיו רק שתיים־שלוש הנפקות של חברות ישראליות בתחום הטכנולוגיה בארצות הברית.

     

    ההון סיכון בישראל לא היה בשיאו ב־2011. מרבית הקרנות הישראליות שיצאו לגייס קרנות חדשות עדיין נאבקות בגיוס, ועיקר ההצלחות נזקפות לתעשיית הביוטק המקומית. לצדן של הקרנות הישראליות, שבשנים האחרונות איבדו ממקומן, החלו למלא את השורות הקרנות הזרות, בכל רמות ההשקעה. הקרן הפעילה ביותר בהשקעות ראשוניות היתה אינוביישן אנדברס של אריק שמידט, וגם הורייזן ונצ'רס של לי קא שינג ביצעה כמה השקעות משמעותיות בישראל.

     

    לצד הקרנות הללו החלו להופיע אנג'לים ומשקיעים פרטיים. תופעת ה"סופר־אנג'לים" החדשה צמחה מעמק הסיליקון, כאשר מנהלים לשעבר בחברות גדולות בנו "מסלולי השקעות" מוצלחים בהשקעת הון פרטי בחברות בשלב הסיד. השקעות האנג'לים מהוות מרכיב משמעותי בנוף ההשקעות הישראלי: בר־און מעריך שבשנתיים האחרונות השקיעו אנג'לים כ־75–100 מיליון דולר בכ־150 סטארט־אפים. הצמיחה בהשקעות האנג'לים בחברות הסיד נובעת גם מהעובדה שעלות הקמת חברות ירדה משמעותית בשנים האחרונות. ירידה זו מאפשרת לחברות להוכיח את המוצרים שלהן על בסיס הון התחלתי נמוך מהותית ממה שהיה נהוג בעבר.

     

    בר־און מעריך עוד כי לקראת סוף 2012 יחזרו קרנות ההון סיכון הישראליות להשקיע בחברות בשלבים התחלתיים, משתי סיבות: ראשית, החברות שגייסו בשנתיים האחרונות מאנג'לים נזקקות למימון נוסף, ושנית, הקרנות מגלות פתיחות להשקעות חדשות, לאחר שבשנה וחצי האחרונות הן השקיעו מאמצים בניהול הפורטפוליו הקיים ובהשקעות בשלבים מאוחרים. האנג'לים, מעריך בר־און, ימשיכו להיות משמעותיים גם ב־2012, אם כי במידה פחותה - הן כיוון שבשנה הקרובה סטארט־אפים יפנו לכיוונים יותר עתירי טכנולוגיה, והן כיוון שפעילות הקרנות בשלבים הראשוניים תהיה משמעותית יותר ב־2012.

    עו"ד עינת וידברג. המשקיעים נזהרים עו"ד עינת וידברג. המשקיעים נזהרים צילום: אוראל כהן

     

    לדברי עו"ד עינת וידברג, שותפה וראש מחלקת הייטק במשרד ראב"ד, מגריזו, בנקל ושות', המשקיעים אינם מסתכלים יותר לטווח הארוך. "המגמה שאני רואה ב־2012 היא חיפוש חברות עם אופק אקזיט קצר מאוד, עד חמש שנים. משקיעים מחפשים חברות אינטרנט, גיימינג ואפליקציות, ולא רוצים חברות שבבים או מכשור רפואי. הרבה משקיעים שהשקיעו בחברות מכשור רפואי מכרו בהפסד, והם נזהרים מאוד.

     

    "ענפי האפליקציות והגיימינג הם נטולי רגולציות, ובתוך זמן קצר מאוד אפשר להגיע שם להכנסות ותשואה נאה. בתעשייה הזאת אפשר להרים סטארט־אפ ב־20 מיליון דולר ולמכור ב־150 מיליון דולר. עם מספר גבוה של משתמשים כבר אפשר למכור חברה. אני רואה הרבה קרנות שנוהרות לתחומי ההשקעות האלה ושוכרות מומחים לתחום. מנגד, יש הרבה תחומים שבהם אני כבר לא רואה פעילות, למשל ההומלנד סקיוריטי. גם הקלינטק מאבד את המשקיעים שלו.

     

    "יש לי לקוחות שמדברים על הנפקה בנאסד"ק. יש אופטימיות זהירה מהכיוון הזה ושמועות על פתיחת חלון הזדמנויות. מצד שני, יש יותר אי־ודאות. אבל זו לא תהיה שנת הנפקות גדולה. אם נראה 3-4 הנפקות זו הצלחה ענקית".

    בטל שלח
      לכל התגובות
      x