$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: אובמה נגד טכנולוגיות מעקב

הנשיא האמריקאי מכעיס את החברות האמריקאיות, מהומה בשל אפליקציות פרו-דיקטטוריות באייפון, מה החיבור הבלתי פוסק עושה ליכולת השיחה שלנו, ומי שחושב שיתעשר מאפליקציות, שיחשוב שנית

יוסי גורביץ 13:4624.04.12

מעט מדי, מאוחר מדי

 

הנשיא האמריקאי אובמה התייצב אתמול (ב') במוזיאון השואה בוושינגטון, ושם הכריז על צו נשיאותי חדש, האוסר על מכירת ציוד טכנולוגי שיאפשר לשני משטרי דיכוי – סוריה ואיראן – לעקוב אחרי אזרחיהם. אובמה אמר נחרצות שטכנולוגיית המידע צריכה "להעצים אזרחים, לא לדכא אותם."

 

מילים כדורבנות. והצו צפוי לפגוע בכל מי ש"מכר, השכיר, או סיפק בכל דרך אחרת, במישרין או בעקיפין, טובין, שירותים או טכנולוגיה לאיראן או סוריה". הצו גם מרחיב, ומדגיש כי אסור ששירותים אלו ישמשו לשיבוש רשתות מחשב, או למעקב אחרי אזרחים שיוביל ל"פגיעות חמורות בזכויות האדם". אבל, שתי בעיות: קודם כל, זה מאוחר מדי. איראן כבר שברה את תנועת המחאה שלה לפני שנתיים. משטר אסד טובח באזרחיו כאילו אין מחר כבר שנה בערך.  

 

אובמה - שכח בדרך את סין, רוסיה, בחריין, ערב הסעודית והיד עוד נטויה אובמה - שכח בדרך את סין, רוסיה, בחריין, ערב הסעודית והיד עוד נטויה צילום: בלומברג

 

והבעיה השניה, והגדולה יותר: קל מאד להטפל לאיראן וסוריה, אבל המשטר לא מעז להתמודד עם דיקטטורות אחרות. כגון בחריין, ששברה בברוטליות את התקוממות הרוב השיעי שלה. או, למשל, ערב הסעודית, אחת המדינה הדכאניות ביותר במזרח התיכון. וכמובן, ממשל אובמה לא מעז אפילו לדבר על הפסקת מכירת טכנולוגיות מעקב למשטר הרצחני ביותר בעולם, זה של סין העממית. איראן וסוריה לא מסוגלות להגיב באופן יעיל על ההכרזה של אובמה. סין מסוגלת, ועוד איך.

 

גוועלד!

 

כתבת של המגזין היהודי טאבלטמאג גילתה לזוועתה שבחנות האפליקציות של אפל יש מספר אפליקציות שמשבחות דיקטטורים. אפל לא הסכימה להעלות את האפליקציה iHitler – זה כנראה היה פוגע במותג שלה – אז האפליקציה הזו נקראת עכשיו, בפשטות, Hitler. מצד שני, לאפל לא היתה בעיה עם iMussolini או iStalin. הכתבת ההמומה סיפרה איך הקשיבה לנאומים של סטאלין בוקעים מהמכשיר שלה בעוד שילדה בן השנתיים ישן במורד המסדרון.

 

נו, לפחות אפל שומרת על תקינות פוליטית ומאפשרת גם לתומכי הדיקטטורים להתבטא, אם כי הסט לא יהיה שלם בלי iMao. סביר להניח שאפל תאשר אותו, כי למה ייגרע חלקו של מאו – רוצח ההמונים הגדול בהיסטוריה – לעומת סטאלין? יתר על כן, לאפל יש היסטוריה ארוכה של התרפסות בפני סין העממית. אין לה בעיה, כמסתבר – נכון לשעת כתיבת הטור, לפחות, אף אחד לא יופתע אם אפל תמחק את האפליקציות הללו עד מחר – עם אפליקציות היטלר וסטאלין, אבל אפליקציה של הדאלאי לאמה, זה לא. עד כאן.

 

אבל הנושא הוא לא רק הצביעות של אפל; לזה התרגלנו כבר בימים העליזים של 2009, כאשר היא צנזרה מילון משום שהוא הכיל את המילה Fuck. הנושא הוא היכולת הבלתי נלאית של עיתונאים להזדעזע מכך שיש תוכן בעייתי ברשת. הרי אתרים ניאו נאציים זמינים לכל דורש – גם באייפון, באמצעות הדפדפן שלו.

 

זו משמעותו של שוק חופשי של רעיונות: אנחנו לא מצנזרים את הרעיונות הנתעבים של האחר. יש לנו זכות למתוח עליו ביקורת חריפה, יש לנו זכות לומר לו שהרעיונות שלו צריכים להפוך אותו למוקצה מחמת מיאוס, אבל אין לנו זכות לסתום לו את הפה. וכשסמארטפונים הופכים לכלי תקשורת מרכזי אז כן, הזבל הזה יגיע גם לשם. 

 

בודדים ביחד

 

יותר ויותר אנשים מנהלים חיים מקבילים: הם נמצאים איתך אבל לא באמת, הם מולך אבל הם במקביל מול צג, שולחים מסרונים. הם עושים את זה גם במהלך דייטים. סטודנטים מדווחים שהם מפתחים כישור חריג: לשמור על מגע עין עם מישהו בזמן שאתה שולח טקסט למישהו אחר. זה לא קל, אבל זה ניתן לביצוע. מקומות עבודה הופכים ממקום משותף לעדרים של אנשים בודדים. אנשים עובדים עם אוזניות, כדי לא לשמוע מה קורה סביבם. צעירים כמעט ולא מתקשרים זה לזה: הם מעדיפים לשלוח טקסטים.

 

 

צעירים - איתך אבל לא איתך צעירים - איתך אבל לא איתך צילום: SHUTERSTOCK

 

לטקסט יש יתרון בולט: אפשר לערוך אותו. יש מעצור. בדיבור, אתה לעתים קרובות פולט משהו שלא היית צריך לומר. בכתיבה, אם הדם לא מציף את עיניך, יש לך יכולת עריכה. אתה שולט בצורה שבה אתה נראה לאנשים אחרים. ומאחר וכל המידע הזה גם נשמר, לרוב על ידי חברות שאין לך שום שליטה על מה שהן עושות עם המידע שלך, זה אפילו חכם: לא חראם, להרוס את הקריירה שלך בגיל צעיר עם הערה מטומטמת שכולם יוכלו לקרוא עשרים שנה לאחר מעשה?

 

ובדרך, אנחנו מאבדים את יכולת השיחה שלנו, את היכולת למגע בלתי אמצעי עם אנשים אחרים. הם נמצאים שם כמראות, משהו שממנו אנחנו יכולים להשתקף, אבל לא כבני אדם מלאים. אולי הגיע הזמן להתרחק, אם לא להתנתק, מכל זה.

 

התעשרות מאפליקציות? פחחחח

 

אחת הדרכים שבהן השיטה הקפיטליסטית מנציחה את עצמה היא העובדה שרוב בני האדם לא מבינים בסטטיסטיקה. השיטה מצביעה על מספר זעום של אנשים שהרימו את עצמם מהאשפתות, ואומרת לנו שאם הם יכולים, כל אחד יכול. בדרך, היא משכיחה באגביות את העובדה שמאות מיליונים אחרים לא הצליחו.

 

כלכלת האפליקציות עוררה, שוב, את האשליה הזו: אם רק תדע לקודד ותוכל לעלות על רעיון מבריק – או אפילו על מבריק למחצה; ראו אינסטגרם – תוכל לפרוץ מהכלא המעמדי שבו אתה כלוא ולזנק אל שורות העשירים. ולכמה עשרות, אולי מאות, אנשים זה אפילו עובד.

 

אבל לרובם המכריע, לא. קבוצה של מדענים ומהנדסים הגישה דו"ח לפרלמנט הבריטי, ובו היא מפוצצת את הבועה של תעשיית האפליקציות. הם ציינו כי הדרישה למחיר נמוך לאפליקציה – המחיר הממוצע בבריטניה הוא 99 פני לאפליקציה – כמו גם התחרות העצומה, אומרת שברוב גדול של המקרים, מפתח האפליקציה אפילו לא מצליח להחזיר את ההשקעה. יוצאי הדופן הבולטים הם חריגים מובהקים, שנזקקו ללא מעט זמן כדי להחזיר את ההשקעה הגבוהה בהם. במקרה של חנויות האפליקציות הרשמיות, הן גם גובות 30% מההכנסות שלך עבור התענוג.

 

 אז אם אתה חושב שתצליח להתעשר ממכירת אפליקציה, חשוב שוב. זה כנראה לא יקרה. נפלת קורבן למערכת תעמולה משומנת.

 

קצרצרים

 

פחד ותיעוב במחלקת היח"צ של אפל: כשבוע וחצי אחרי שהחברה טרחה להוציא סוף סוף טלאי כנגד הטרוג'אן פלאשבק, שחיסל את המיתוס שלה על כך שהמחשבים שלה לא פגיעים לדופקה, זוהתה אתמול (ב') גרסה חדשה ותוקפנית יותר של התועבה, Flashback.S - שמשתמשת באותה פרצת ג'אווה, אבל מסוגלת להסוות את עצמה מפני המשתמש. מומחים מזהירים שעליית מספר מחשבי המק הופכת אותם למטרה. וחמור מכך, בניגוד למשתמשי PC שכבר התחסנו, אין להם מושג מה עומד להכנס בהם - ואפל גם לא מחנכת אותם, כי זה ידפוק את המיתוסים שהיא מוכרת להם.

 

 

הודו - משם יצא הספאם הודו - משם יצא הספאם צילום: בלומברג

 

בנושא דומה: חברת האבטחה סופוס הגיעה למסקנה שהספקית המובילה בעולם של ספאם היא הודו, שעקפה בתחום המפוקפק הזה את ארה"ב. בשלושת החודשים הראשונים של 2012, הודו היתה אחראית ל-9.3% מהספאם בעולם, בהשוואה לשמונה אחוזים ב-2011. חלק ניכר מהודעות הספאם מגיעות ממחשבים שנפלו קורבן לבוטנטים. עם זאת, החדשות הטובות, בערך, הן שיש ירידה בנפח הספאם לעומת 2011.

 

קיקסטארטר, האתר שמאפשר ליזמים לעקוף את הממסד המסואב ולהציע את הרעיונות שלהם ישירות ללקוחות, חוגג כעת את השנה השלישית לקיומו. האתר לא מסר את המידע המדויק על ההכנסות שלו ועל כמה הוא הכניס ליזמים, אבל הבלוג TNW כתב סקריפט שבדק את הקמפיינים המוצלחים באתר, והמסקנה שלו היא שקיקסטארטר הכניס ליזמים בשנת הפעילות השלישית שלו למעלה מ-119 מיליוני דולרים, ומאחר והוא שומר לעצמו עמלה של חמישה אחוזים, הוא קיבל לפחות שישה מיליוני דולרים. לידיעה אין, מטבע הדברים, אישור רשמי.

 

מיקרוסופט לא מצליחה להתאזן בתחום הסלולר: הנתונים האחרונים של קומסקור מראים שהיא מאבדת לקוחות סלולר מהר יותר מכפי שהיא מצליחה למצוא לקוחות חדשים. נתח השוק שלה בסוף פברואר עמד על 3.9%, ירידה של 1.3% מסוף נובמבר, ובינתיים היא לא מצליחה לטפס חזרה. היא מהמרת בכל הכוח על הלומיה 900, מכשיר שאומרים שהוא לא רע בכלל אבל עדיין לא מצליחה להמריא. אנדרואיד, בינתיים, מחזיק ב-50.1% מנתח השוק בתחום הטלפונים החכמים.

 

ספקיות הסלולר בארה"ב מתייצבות לצד המשטרה, וכנגד המשתמשים: בביקורת שהגישו על הצעת חוק בקליפורניה, שלפיה מעקב אחרי סלולר יצריך צו חיפוש ולא גחמה של שוטר, טוענות חברות הסלולר כי אם החוק יעבור, הדבר יצור "לחץ" ו"בלבול". תומכי החוק מציינים בארסיות שחברות הסלולר אמורות לעבוד למען המשתמשים, לא למען המשטרה, ושאם למשטרה יש סיבה טובה מספיק למעקב אחרי מישהו, אז היא יכולה להוציא צו.  

 

הערה מנהלתית: תוך ניצול ציני של הימים המקודשים ביותר לאומה, הטור יוצא לחופשה קצרה ויחזור לפעילות סדירה ביום שני הבא.

 

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x