$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: העגבניה, בודפשט ותחנת הרדיו המחתרתית

צרפת אסרה על הגולשים לפרסם ידיעות על תוצאות הבחירות לפני ההודעה הרשמית. מה עושים? ממציאים שפת קודים שמשתלטת על טוויטר. וגם: האם בקרוב נצטרך להגן על המקרר ממתקפת האקרים?

יוסי גורביץ 13:5623.04.12

צופן דה-טוויטר 

 

צרפת הלכה אתמול (א') לקלפיות כדי לבחור נשיא, וככל הנראה סרקוזי יהיה הנשיא הצרפתי הראשון שלא יזכה לכהונה שניה מאז שנות השבעים. אבל הצרפתים לא היו יכולים לדבר על זה אתמול, עד שעת הפרסומים הרשמיים.

 

הצנזורה הזו חלה לא רק על כלי תקשורת רשמיים, אלא גם על פייסבוק, טוויטר, ושאר כלים חברתיים. הרגולטורים איימו בקנס של 75 אלף יורו על כל פרסום – רשמי או לא – של תוצאות הבחירות קודם לסגירת הקלפיות בשמונה בערב. בישראל יש חוקי בחירות דומים, נקווה שפה לא נלך לצעד האידיוטי של הגבלת רשתות חברתיות.

 

הצרפתים, בינתיים, הגיבו על הצנזורה בזעף – ומצאו את הדרכים לעקוף אותה. טוויטר רחש ציוצים על כך שהקציפה נמצאת בתנור, שהעגבניה ירוקה משום מה, שהטמפרטורה בבודפשט עומדת על 25 מעלות. ורבים מהציוצים הללו הסתיימו בתגית RadioLondres#.

 

מה? ובכן, הקציפה (Flan) היא כינוי למועמד העגלגל-לשעבר פרנסואה הולנד, הרץ מטעם המפלגה הסוציאליסטית. העגבניה - שבדרך כלל היא אדומה - היתה התייחסות למועמד השמאל הרדיקלי מלנשון, והיא היתה ירוקה משום שהוא הצליח לגרד רק 11%, כשהסקרים צפו לו יותר. בודפשט הוא רמז לסרקוזי, שאביו נולד שם, והטמפרטורה היא רמז לאחוזים שבהם זכה (בפועל הוא קיבל יותר).

 

הולנד. הדיאטה שעבר לא השפיעה על הגולשים הולנד. הדיאטה שעבר לא השפיעה על הגולשים צילום: בלומברג

 

ורדיו לונדרה? זו היתה תחנת הרדיו של שארל דה גול, כשהיה גנרל גולה וצרפת היתה תחת כיבוש גרמני. זה היה רמז עבה מאוד למה שחושבים צרפתים רבים על צו סתימת הפיות שהונחת עליהם. את המידע, אגב, הם הוציאו מכלי התקשורת הבלגיים, שהיו פטורים מצו הצנזורה – והוכיחו את האיוולת שבכל העניין.

 

ואם כבר צנזורה....

 

היי, לאן האתר הזה נעלם? 

 

סין מסוחררת משערוריית ענק, שכמוה לא נראתה מאז ימי הדיכוי הרצחני בכיכר טיאננמן: בכיר במשטר, בו שילאי, נעצר לאחרונה יחד עם אשתו. בנם של השניים – ששהה בארה"ב, בלימודים באוניברסיטה יוקרתית שלא ברור איך מומנו – נעלם, וייתכן שהוא מבקש מקלט מדיני.

 

בו היה מיועד לתפקידים בכירים במשטר, אבל עם מעצרו נאלץ המשטר להודות שהוא היה מעורב בשחיתות בקנה מידה עצום, שככל הנראה כללה גם את חיסולם הפיזי של יריביו, ושאשתו היא החשודה העיקרית ברצח של אזרח בריטי. הרצח היה מיועד, כמסתבר, לכסות על ההונאות שביצעה. פרטים נוספים אפשר למצוא בכתבה המעולה, כרגיל, של רחל בית-אריה.

 

אין לנו שום אפשרות לדעת האם מה החשדות נגד בו אכן מבוססים, ושאין מדובר בעלילה מצד יריביו בקליקה הסגורה של המשטר. בייג'ינג היתה ממש שמחה לא לדבר על כל זה, ולסגור את כל העסק בעזרת כיתת יורים שקטה במרתף כלשהו. הבעיה, מבחינתה, היא שהנושא מעניין מאוד את ההמונים הסינים, שמתחילים לקלוט שבזמן שהם מתבקשים להדק את החגורה ולבצע את הקפיצה הגדולה הצידה, רק מעטים מאוד מרוויחים מהתיעוש המהיר של סין, ושלעתים קרובות המרוויחים הם אנשי המפלגה.

בו שילאי. השערוריה מציפה את הרשת, ובמשטר הסיני לא מרוצים בו שילאי. השערוריה מציפה את הרשת, ובמשטר הסיני לא מרוצים צילום: רויטרס

 

על כן המשטר נוקט צעדים חריפים, קצת יותר מאשר צווים חסרי שיניים נוסח צרפת. אתר סיני בארה"ב בשם boxun.com, שמופעל על ידי מתנגד למשטר הסיני, מצא את עצמו תחת התקפת DDoS ממוקדת מאוד. לטענת האתר, קודם להתקפה עליו אתר האחסון שלו קיבל מייל חד משמעי, שאומר שאם הוא לא יפסיק את פעילות בוקסון -  אתר האחסון כולו יופל. מיד לאחר מכן התחילה ההתקפה.

 

בבוקסון האשימו בהתקפה את השירותים החשאיים הסיניים, מה שנשמע סביר למדי. הם נאלצו לעבור לשירות אחסון לאחד שמסוגל לעמוד טוב יותר בהתקפה בקנה מידה צבאי. כעת האתר זמין, לא ברור לכמה זמן.  התעבורה של בוקסון גדלה פנומנלית בשלושת החודשים האחרונים, בעיקר מסין, מה שאומר שמי שרוצה להשיג מידע יכול, גם אם במאמץ, להשיג אותו. 

 

אגב, בפעם הבאה שארגון טרור מקוון כמו אנונימוס ישתמש ב-DDoS כדי להפיל אתרים, יש להצביע על כך שתחת מסווה של עידוד חופש הביטוי הוא משתמש בשיטות הדיכוי של הדיקטטורה הגדולה והרצחנית בעולם.

 

ואם כבר אנונימוס....

 

וירוס במכונת הכביסה 

 

בשנים האחרונות מדברים יותר ויותר על "האינטרנט של העצמים", המצב הקריפי-אך-מתקרב שבו יותר ויותר כלי בית, מטלוויזיות ועד מקררים, יהיו מחוברים לרשת. לא שהצלחתי להבין עד היום איך מקרר שמחובר לרשת מועיל לי – לי, ולא ליצרן המסכן שבנה אותו ולרועץ המדיה החברתית הערמומי ששכנע אותו לבנות אותו - אבל כעת כבר ברור שהמכשירים האלה יהיו יעד להתקפה מצד האקרים.

 

חוקר אבטחה גרם לאחרונה לטלוויזיה המחוברת לרשת של אחיו להיכנס להתקף אתחול שנמשך כמה ימים, כשגם ניתוק של הגרוטאה מהחשמל לא הועיל. זו הטלוויזיה השניה שעליה דווח שהיא נכנסת להתקף כזה. עכשיו תחשבו איזה כיף יהיה כשכל מכשירי הבית שלכם יהיו מחוברים לרשת, ושהם ייוצרו על ידי אנשים שאבטחה לגמרי לא היתה בראש מעייניהם.

 

במילים אחרות, כדאי שתוודאו מדי פעם שאף האקר לא החליט להפוך את המקרר שלהם לכבשן, סתם בשביל הצחוקים. אחרי הכל, גם סלולרים – לא כסילופונים, אבל סמארטפונים בהחלט – כבר הפכו למטרה ללוזרים האלה. אישית, אני מעדיף שמכונת הכביסה שלי לא תשלח לי עדכונים על התקדמות הסחיטה, במיוחד אם ניתן יהיה להשתמש בה כדי להשמיד את החולצות שלי ולהציף לי את הבית.

 

מכונות כביסה תמימות. חיבור לאינטרנט יגרור גם וירוסים מכונות כביסה תמימות. חיבור לאינטרנט יגרור גם וירוסים צילום: מיכאל קרמר

 

קצרצרים

 

זהירות: כמה נבלות עם עודף כישורי מחשב ומחסור חמור בקשרים עם בני המין האנושי הינדסו וירוס שמיועד לחסל את חיבור האינטרנט שלכם. התועבה מכונה DNSChanger, והיא צפויה לדפוק את המחשבים שלכם ביולי הקרוב. זוהי אזהרה רשמית של ה-FBI, ואם אתם חושדים שגם המחשב שלהם נפל בפח, כאן אפשר למצוא פרטים כיצד לזהות את הווירוס ולנטרל אותו.

 

בידיעת אנשים מיותרים נוספת, רבשאן אוסמאנוב מאוסטרליה לקח קשה את העובדה שהחברה שלו נטשה אותו, ופרסם בתגובה תמונות עירום שלה ברשת החברתית הגדולה בעולם. אחרי שהוא העלה אותן, הוא שלח לה מייל קצר: "חלק מהתמונות שלך נמצאות עכשיו בפייסבוק". כשהחוקרים הגיעו אמר אוסמאנוב שהוא לא מתחרט על כלום כי זו היתה הדרך היחידה שלו לפגוע בה. בית המשפט לא הביע, בצדק, סימפטיה לשרץ הקטן, ושלח אותו לחצי שנת מאסר. זהו המקרה הראשון באוסטרליה של כליאה בגין עבירה שבוצעה ברשת חברתית, ואחד הבודדים בעולם עד כה.

 

גוגל וחברות אחרות טוענות שהן צריכות לשלם פחות מס – במקרה של גוגל, היא מעדיפה לא לשלם מס בכלל, באמצעות כל מיני תרגילים – כי הן מספקות צמיחה לכלכלה. הן שוכחות שני דברים: קודם כל, שהכלכלה לא עומדת בפני עצמה ושהתפקיד שלה הוא לשרת את הציבור; ושנית, שהתשתית שעליהן הן בונות את העסקים היא במידה רבה תשתית ממשלתית. אילו הממשלה האמריקאית לא היתה בונה תשתית, לא היתה רשת. במקרה של גוגל, היא מעדיפה שנשכח שהפיתוח של אלגוריתם החיפוש שלה נשען בשעתו על מענק ממשלתי. לקחתם? תחזירו.

 

בוקר רע חלף על עובדי חברת Aviva, חברת הביטוח השנייה בגודלה בבריטניה – אם כי בהתחשב בכך שהם סוכני ביטוח, יש כאן קצת צדק קוסמי. אחד מעובדי החברה שלח מייל פיטורים לעובד אחר – אבל, בטעות, כיתב את כל עובדי החברה על המייל. רובם היו, יש לציין, אינטליגנטים מספיק להבין בכוחות עצמם שהמייל הגיע אליהם בטעות, ומחלקת משאבי אנוש שלחה מכתב התנצלות מהיר.

 

בפעם הבאה אולי עדיף להשאיר פתק על המקלדת. או פשוט לדבר בפעם הבאה אולי עדיף להשאיר פתק על המקלדת. או פשוט לדבר צילום: shutterstock

 

ובנושא דומה: במשך שנים אומרים לנו שהמייל, המצאה של שנות השישים, עומד להחזיר את נשמתו לבורא, ויוחלף על ידי פייסבוק או איזו שטות אחרת שבלוגר טכנולוגיה שמתלהב יותר מדי מעצמו מעריץ. בפועל, המייל חי ובועט: מחקרים מראים שעובדים מבלים – אם זה הביטוי הנכון – כשליש מזמן העבודה שלהם בתשובות למיילים. הנה כלל אצבע חשוב: האם היית משקיע מחיר של בול כדי לשלוח את המידע שבמייל שלך? אם התשובה היא "לא", אולי כדאי לחשוב עליו שוב.  

 

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x