$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: אפליקציות? קודם שהסוללה תחזיק מעמד יום שלם

המאמצים הנלהבים של כל חידוש לסמארטפונים מתחילים להתעניין בחיי הסוללה במקום ביישומים נוצצים, וגם: פייסבוק היא עדיין לא שירות חדשות, ואחת מתוכניות הרדיו הידועות בעולם מתנצלת בפני אפל ופוקסקון

יוסי גורביץ 13:5819.03.12

הו, תן לי כוח

 

הסמארטפון המודרני יכול לעשות הרבה מאוד דברים. חלק ניכר מהמשתמשים מכורים לו. אם לאמץ את ההערה המיוחסת לטייסי קרב במלחמת העולם השניה על המוסטנג, "אם הוא היה יודע לבשל, הייתי מתחתן איתו." למעשה, ממה שידוע לנו על הפנאפלים, רבים מהם מתכרבלים עם האייפון שלהם במיטה ומעניקים לו שם. נעצור כאן, כי זה אתר לכל המשפחה, ונציין שלמכורי הסמארטפון יש גם נקודת שבירה: זו שבה הסוללה קצרת הימים מחרחרת ומתה.

 

התוצאה היא אנשים שלא מתרחקים יותר מדי מעמדות הטענה, במיוחד אם יש להם אייפונים – הסמארטפונים של אנדרואיד מאפשרים לך ברוב המקרים להחליף את הסוללה. הבעיה הולכת להחמיר משמעותית עם כניסת הדור הרביעי לחיינו, ארור יהיה עד דור שביעי.

 

מכשירי דור רביעי זוללים הרבה יותר חיי סוללה מאשר מכשירי דור שלישי, והמשתמשים כבר מתחילים להתלונן. חיי הסוללה הופכים להיות גורם מכריע ברכישת הגרוטאה הסלולרית הבאה: אחרי הכל, אין טעם לרכוש את המכשיר הסופר דופר משוכלל, אם הוא יתפגר תוך שעתיים.

 

הכל בסמארטפונים משתפר – חוץ מחיי הסוללה. זה, אומרים לנו, יכול לעצור את מהפכת הסלולר במסילתה. הכנס של המאמצים המוקדמים, SXSW, שנערך לאחרונה, הדגים היטב את הבעיה: חברות סטארט-אפ מיהרו להעמיד עמדות הטענה ברחבי הכנס, והמבקרים הצטופפו סביבן.

 

הכוכב של הכנס אמור היה להיות האפליקציה הדביקה (הכינוי הנכון לאפליקציות חברתיות מדי) Highlight, שמספרת לך איזה זר אקראי אמור בעצם להיות ידיד הנפש החדש שלך. הבעיה? מה שהיילייט עשתה לחיי הסוללה היה גורם לאטילה ההוני להחוויר, כך שבפועל רבים מהמאמצים המוקדמים פשוט כיבו אותה.

 

במקומה תפס את תשומת הלב Mophie, לא בדיוק המצאה חדשה, אבל כזו שהולכת ונהיית חשובה: כיסוי לאייפון שמשמש כסוללה ומתיימר להכפיל את אורך החיים של הגרוטאה. וכשהמאמצים המוקדמים מפסיקים לדבר על אפליקציות ומתחילים לדבר על חומרה, שאמנם גורמת להם להרגיש "כאילו שמו קונדום על האייפון" אבל עדיין נחוצה מאוד מבחינתם, היצרניות צריכות להתחיל לשים לב.

 

 

אשמים, אבל לא בהכל

 

בימים האחרונים הרעידה שערוריה קטנה את עולם הטכנולוגיה והתקשורת בארה"ב: This American Life, מתוכניות הרדיו הידועות בעולם, הודיעה פתאום שהיא חוזרת בה מהתכנית ששידרה על תנאי החיים של עובדי פוקסקון בסין, המייצרים את האייפונים והאייפדים לעולם השבע. היא לא הסתפקה בהבהרה של 20 שניות, אלא הקדישה לכך שידור שלם ומקום בולט באתר.

 

התוכנית נשענה על דבריו של אחד, מייק דייזי. לפני שנה יצא דייזי בהצגת יחיד מוצלחת מאד, The Agony and Ecstasy of Steve Jobs, שבה הוא גילם פנאפל שהתפכח אחרי שהבין על מה נשענת הצלחת אפל.  יוצרי התוכנית עשו, במבט לאחור, טעות קלאסית, וביססו משדר שלם על ההצגה של דייזי.

 

עכשיו, פוקסקון ואפל הם עדיין הנבל. דייזי הוא רק אמן שהחליט לעשות קופה על מעשי הנבלה האלה, ולא ממש הקפיד לדייק בעובדות. הוא טען, למשל, שהשומרים בפוקסקון נושאים נשק - ובכן, מסתבר שלא ממש.

 

פוקסקון עשתה, לשם שינוי, צעד חכם מבחינת יחסי ציבור והודיעה שאף שהשידור "הרס את המוניטין שלה", היא לא מתכוונת לתבוע. רק חסר לה שבית המשפט בארה"ב יתחיל לדון בתנאים האמיתיים של העובדים בה ובהתאבדויות של כמה מהם, לעיני כל העולם.

 

חלק מהשקרים של דייזי היו צריכים להיות מוכרים לאפל כבר לפני שנה, אז התחיל להציג את הצגת היחיד שלו, שגם עשתה כמה גרושים משמו של סטיב ג'ובס שעוד היה בחיים. בכל זאת, אפל לא הגיבה פומבית לפרשת ניצול העובדים – אם כי הזהירה עיתונאים אוף דה רקורד מדייזי – עד ש"הניו יורק טיימס" יצא בסדרת הכתבות שלו בנושא, שאף אחת מהעובדות בה לא הופרכה, ושאיתה אפל כבר נאלצה להתמודד.

 

אולי אפל לא רצתה לתת לדייזי יותר מדי תשומת לב תקשורתית, אולי היא חשבה שלהתעסק עם אמן זה מתחת לכבודה, אבל הפעם תרבות הסודיות המושרשת שלה פעלה נגדה. אפשר היה לחשוף את דייזי לפני שנה. היא לא עשתה זאת. דייזי, אגב, העלה את המחזה שלו בפעם האחרונה אמש. האולם היה מלא, וההצגה הסתיימה במחיאות כפיים סוערות למעשה ההונאה.

 

עובדי פוקסקון עובדי פוקסקון צילום: רויטרס

 

פייסבוק זאת לא סוכנות ידיעות

 

בקרוב, אומרים לנו כבר שנים – העורך של "וויירד", כריס אנדרסון, חזר על כך כמה פעמים – טוויטר ופייסבוק יבנו את הגביע הקדוש של החדשות: זרם חדשות מותאם למשתמש, שמספק לו את כל המידע שהוא צריך במינימום רעש, כלומר מידע לא רלבנטי.

 

אבל האם זה באמת רעיון טוב כל כך? למהלך כזה יש תוצאת לוואי לא בריאה, בדמות יצירת תא תהודה שמספק לקורא רק את מה שהוא רוצה לשמוע. בנוסף, בינתיים זה פשוט לא קורה.

 

רק תשעה אחוזים מהבגירים בארה"ב מקבלים את החדשות שלהם מפייסבוק וטוויטר, ובעיקר מפייסבוק - כך עולה מסקר של מכון Pew, שמצא שהמספר הגדול ביותר של נשאלים (36%) צורכים את החדשות שלהם על ידי גלישה ישירה לאתרים חדשותיים. 32% מהם מוצאים אותן באמצעות חיפוש גוגל אחרי ידיעה ספציפית, ו-29% מקבלים את החדשות שלהם מאפליקציה או אתר קבוע.

 

מבין שתי הרשתות החברתיות, שיעור האנשים המקבלים את החדשות שלהם דרך פייסבוק גבוה פי שלושה ביחס לטוויט - מה שמפתיע, בהתחשב בכך שלטוויטר יצא מוניטין של שירות חדשות מהיר במיוחד. אולי, צריך להציע בזהירות, יש לו מוניטין כזה משום שהוא חביב מאד על אנשי תקשורת.

 

קצרצרים

 

כתבנו כאן מספר פעמים על הצעת חוק המיקרו-מימון בארה"ב, שיאפשר לחברות לגייס סכומי כסף קטנים מתומכיהן תמורת מניות או אפשרויות השקעה אחרות. כמה חברי קונגרס דמוקרטים מעלים הסתייגויות לחוק, שצפוי לעבור בקרוב: הם חוששים מהסרת רגולציה שהופעלה אחרי בועת הדוט.קום, ופוחדים מאוד מהאפשרות של תרגילי הונאה נגד המשקיעים. נקודות חשובות, שיש לקוות שיימצא להן מענה.

 

בעוד ישראלים ואיראנים מצהירים על אהבתם זה לזה ונשבעים שלא להפציץ זה את זה, ובעוד הברווזים האיראנים מנסים להבהיר שבניגוד לדברי ראש הממשלה אין להם קרוב משפחה גרעיני, איראן ממשיכה לנסות למנוע מהעולם החיצון להשפיע על תושביה. הקורבן הפעם הוא משרד החוץ הבריטי, שמצא להפתעתו שהאתר שלו נחסם על ידי משטר האייתולות. משרד החוץ הבריטי גינה רשמית את הפעולה, וציין שהמשטר חסם בדצמבר גם את האתר של השגרירות הבריטית. לאחרונה ספג גם אתר ה-BBC התקפת סייבר קשה, והמנהל שלו רמז בגסות שהאחריות מוטלת על האקרים איראנים.

 

אחמדינג'אד. איראן מתנתקת אחמדינג'אד. איראן מתנתקת צילום: בלומברג

  

למוצרי אפל יצא שם מוצדק של זיקוקים, משום שהם מתחממים יותר מהמקובל ומדי פעם גם מתלקחים. האייפון, כזכור, אוסר על הפעלתו בטמפרטורה מעל 35 מעלות. האייפד השלישי סובל, על פי דיווחים ראשוניים, מבעיית התחממות יתר רצינית, כשכמה משתמשים כבר התלוננו שהפינה של המכשיר לוהטת מדי.

 

את האייטם הבא יש לקרוא עם מוזיקת הנושא של "היה היה" ברקע: מייסדי שירות השיתוף נאפסטר, ששינה את תעשיית המוזיקה לפני יותר מעשור, התרפקו לאחרונה על הימים הטובים ההם – מה שאיכזב את המאזינים, שרצו לשמוע על המיזם החדש של השניים. שון פארקר, שכיום מוכר יותר בגלל הסרט "הרשת החברתית", נאנח ואמר שעד היום לא הצליחו ליצור מערכת שיתוף מוזיקה טובה יותר. מה שתגיד, קשישא.  

 

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי" 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x