$
המדריך

בדיקת "כלכליסט": ווינדוס 8 מגיעה אל הטאבלטים - איך זה נראה?

הטאבלט החדש והמסקרן של סמסונג ומיקרוסופט הגיע לידי "כלכליסט", והצצה ראשונה מגלה את היכולות של מערכת ההפעלה החדשה: מחוות מגע מקפיצות תפריטים רלבנטיים לכל תוכנה, המערכת מפחיתה באופן אוטומטי את העומס על המעבד והכל עובד במהירות מרשימה

שי ענבל 10:3919.09.11

מיקרוסופט הבטיחה תשובה לאייפד כבר בתחילת 2010, אבל הטאבלטים הבודדים שעבדו עם ווינדוס 7 הוכיחו שהיא פשוט לא מתאימה למסך מגע. היה נראה כאילו בעולם המחשבים השולחניים, כמו בעולם המובייל, מיקרוסופט הולכת ומאבדת רלבנטיות. אבל בשבוע שעבר חשפה החברה את ווינדוס 8, והוכיחה בפעם המי יודע כמה שהיא עדיין רלבנטית.

 

במקום להציע שוב מערכת הפעלה שפותחה עבור עכבר ומקלדת, בווינדוס 8 לקחה מיקרוסופט את ממשק ה־Metro המצוין של ווינדוס פון 7, מבוסס האריחים, והתאימה אותו לטאבלטים. בזמן שאפל המתחרה מריצה על האייפד רק את מערכת iOS ועל המק רק את OS X, ווינדוס 8 מאפשרת גם להריץ מערכת הפעלה שולחנית מלאה, שדומה בתכונותיה לווינדוס 7.

 


 

ממשק ה־Metro מכה שנית

 

המכשיר שהגיע לידינו הוא טאבלט ה־700T של סמסונג, שחולק למפתחים באירוע /build/ של מיקרוסופט בשבוע שעבר בקליפורניה. המכשיר מסקרן כשלעצמו, אף שלא ברור האם הוא ייצא לשוק ויגיע לצרכנים. הוא מגיע עם מסך מגע בגודל 11.6 אינץ', מעבד במהירות 1.6 גיגה־הרץ בעל ארבע ליבות וזיכרון בנפח 4 גיגה־בייט. עם מצלמה קדמית ואחורית, חריץ USB, microSD, כניסה לכרטיס SIM וחיבור HDMI, מדובר במפלצת של ממש.

 

בזכות הנתונים הטכניים המרשימים והעובדה כי ה־700T מצויד כנראה בדיסק קשיח מסוג SSD, מהירות ההפעלה (Boot) של ווינדוס 8 מרשימה: 11 שניות וקצת על השעון: יותר מהיר מאייפד, מטאבלט אנדרואיד ובטח מכל מחשב אישי עם ווינדוס 7. מיקרוסופט באמת התעלתה על עצמה, והפכה את כל מכשירי ווינדוס 8 לכמעט Always On.

 

במסך המשתמש ניתן גם להתחבר עם הווינדוס Live ID, מה שמצביע על אינטגרציה עתידית עם שירותי מיקרוסופט השונים, כמו Skydrive, הוטמייל ו־Xbox Live. מי שכבר השתמש במכשיר ווינדוס פון 7 ירגיש בבית עם ווינדוס 8. לבד מהצורך להתחבר עם שם משתמש וסיסמה, המסכים שרואה מי שמפעיל את הטאבלט זהים כמעט לחלוטין: מסך הנעילה מציג רקע פסטורלי, שהזזתו למעלה חושפת את מסך ה־Start. עשרות אריחים דינמיים, צבעוניים ותזזיתיים נכנסים לפעולה ומציגים אייקונים פשוטים להפעלת תוכניות וסימניות דפדפן, ולצדם גם שלל מידע, כשזה רלבנטי. כך לדוגמה, בתוכנת הטוויטר המובנית רצים בזה אחר זה ציוצים אחרונים מהפיד, וביישום מזג האוויר ניתן לראות את התחזית לימים הקרובים.

 

המראה של האריחים נעים ונקי, וניתן בקלות להזיז אותם ממקום למקום עם האצבע. ממשק המגע מגיב במהירות, ווינדוס 8 כללה מספיק "אפליקציות Metro" מובנות שאיפשרו לנו להתרשם מהיכולת של המערכת להריץ יישומים מבוססי מגע.

 

כך לדוגמה, משולב במערכת דפדפן אינטרנט אקספלורר 10, שמותאם במיוחד לממשק ה־Metro, מאפשר גלישה בטאבים והוספת אתרים כ"אריח" על מסך ה־Start. הדפדפן קל לשימוש, אולם ניתן לזהות בו כבר עכשיו חיסרון משמעותי - הוא לא תומך בפלאש כאשר הוא רץ מתוך ה־Metro, ומיקרוסופט כבר הודיעה כי הוא לא יתמוך בו בעתיד או בתוספים אחרים בכלל.

 

"טכנולוגי" על הטאבלט. גלישה נוחה - אבל בלי פלאש "טכנולוגי" על הטאבלט. גלישה נוחה - אבל בלי פלאש צילום: אריאל בשור

 

יישומי Metro אחרים שנמצאים בווינדוס 8 הם יישומי מניות (Stocks), קורא RSS, אפליקציות חברתיות למיניהן (קליינט טוויטר ופייסבוק) ומשחקים שונים. כמו בווינדוס פון 7, הייחודיות של Metro לא נגמרת במסך הפתיחה - באפליקציות עצמן הממשק חלק ומתמשך, ומבוצע באמצעות גלילה ונגיעה. ווינדוס 8 מגיעה גם עם מקלדת וירטואלית מובנית ומשובחת. ההקלדה עליה נוחה, ואפשר גם לפצל אותה לשני צדי המסך כדי להקליד באמצעות האגודלים בלבד, להסתיר אותה כשלא צריך ואפילו להשתמש בסטיילוס שמגיע עם המכשיר כדי לכתוב באנגלית, עם זיהוי כתב.

 

עוד דבר שטוב ב־Metro ואין בטאבלטים אחרים (לבד מ־iOS 5 באייפד) הוא מחוות מגע למעבר בין יישומים באופן מהיר (Fast Switching), וכן הצגה של פאנל צדדי ותחתי. החלקה עם האצבע בצד ימין של המסך תחשוף את הפאנל הצדדי, שמאפשר לבצע חיפוש בכל התוכנות במכשיר, לשתף תכנים ברשתות חברתיות וגם מציג את סרגל המשימות של ווינדוס בגרסה חדשה. החלקת אצבע מתחתית המסך אל מרכזו תביא להצגת הסרגל התחתון, שמופיע רק בתוך מסכי התוכנה השונים ומציג תפריט רלבנטי, כמו כניסה או יציאה מחשבון של רשת חברתית. אפשר גם לדפדף בין החלונות הפתוחים בעזרת מחווה נוספת: החלקה אצבע מצד שמאל של המסך.

 

לווינדוס 8 יש גם חנות אפליקציות שתיפתח בעתיד, וממנה ניתן יהיה להוריד בקלות אפליקציות Metro. אריחים דינמיים, אינטגרציה מובנית עם כפתור ה־Share בחלונות ומידע שימושי במסך הנעילה הם רק חלק מהדברים שהופכים את ווינדוס פון 7 למוצלחת, ויגיעו גם לווינדוס 8. אולי הדבר הכי טוב ב־Metro הוא האינטגרציה המובנית שלו עם מערכת ההפעלה, שרק תלך ותגדל עם הזמן.

 

שילוב בין הישן לחדש

 

אבל בווינדוס 8 יש יותר מאשר ממשק Metro: מיקרוסופט החליטה לשלב בווינדוס 8 גם מצב Desktop שולחני רגיל - שנראה כיום דומה מאוד לווינדוס 7. החידושים, בינתיים, אפסיים: מצב ה־Desktop מכיל את ממשק Ribbon המוכר מחבילת יישומי אופיס, עם כפתורים גדולים במקום תפריטים גם בחלונות והתיקיות הרגילים, וכך ניתן לבצע פעולות שכיחות בקלות רבה יותר.

 

גם מנהל היישומים של מיקרוסופט עבר שינוי, והוא מציג מידע מפורט יותר על היישומים הרצים. השינוי היסודי יותר הוא בסגירת יישומים שרצים ברקע: ווינדוס מקצה כמה שניות לכל יישום, ואם הוא אינו פעיל הוא מועבר מיד למצב "מושהה", כדי שלא יכביד על משאבי המערכת. מלבד זה, מדובר בווינדוס 7 שפועל - במקרה שלנו - על טאבלט, על כל החסרונות הכרוכים בכך. עם זאת, חשוב לזכור שמדובר בגרסת התנסות למפתחים שעשויה עוד לעבור כמה גלגולים ושינויים עד להשקה הרשמית, שעל פי הערכות צפויה רק בעוד כשנה.

 

הטאבלט החדש ליד האייפד הטאבלט החדש ליד האייפד צילום: אריאל בשור

 

קשה להמחיש עד כמה מרגיז המעבר בין ממשק ה־Metro המצוין, שמהווה את העתיד של מיקרוסופט, לממשק ה"חלונאי" המיושן: בעוד שהראשון מתאים למגע, השני מתאים לעכבר, ובמקרה של טאבלטים זו אינה אופציה מדהימה. אפשר להשתמש בסטיילוס ואפילו במקלדת ועכבר אלחוטיים, והטאבלט מגיע עם תחנת עגינה שמאפשרת לעבוד איתו כמו עם מחשב נייד רגיל - המסך נשען על השולחן וההקלדה נעשית במקלדת חיצונית. אבל אז לא רק שהסוללה נגמרת במהירות האור, אלא חוויית השימוש כולה משתנה, ובעצם לא עשינו כלום.

 

היתרון היחיד במסך ה־Desktop בווינדוס 8 על פני ווינדוס 7 הוא העובדה שניתן גם כאן להשתמש במקלדת הווירטואלית כדי להקליד בקלות במסך המגע, והמגע מרגיש נוח ומדויק יותר מאשר בטאבלטים שיצאו עם ווינדוס 7. חוץ מזה, כל היתרונות של ווינדוס 8 נעלמים: התמיכה הטובה ב־Copy-Paste של ה־Metro נעלמת ומפנה את מקומה לקליק ימני, אייקונים של דאבל קליק ואיחוי כונן C. אולי במחשב שולחני זה יעבוד, אבל לתומנו חשבנו שבטאבלט הדברים המעיקים הללו מיותרים.

 

מערכת להקלת המעבר

 

אז למה מיקרוסופט עשו את זה? הניחוש שלנו הוא שווינדוס 8 היא יצור כלאיים שנועד להקל על המשתמשים את המעבר לממשק ה־Metro, כדי שתמיד יוכלו לחזור חזרה לווינדוס המוכר. יש להניח שעם הזמן מיקרוסופט תאפשר לבצע יותר ויותר פעולות דרך ה־Metro, ועם חנות אפליקציות ומגוון גדול של יישומי Metro, בעתיד רבים לא יזדקקו כלל לממשק ה"חלונאי".

 

 

כבר עכשיו מיקרוסופט מדגישה שכאשר היא מתכוונת ליישומי ווינדוס 8, היא מתכוונת ליישומי Metro. העניין הוא שבעוד שבמחשב האישי גישה כזו היא טובה ומעניינת, בטאבלטים היא לא טובה מספיק. על מחשבי לוח, ממשק ה־Metro הוא לא רשות, אלא חובה. כבר עכשיו ה־Metro הוא ברירת המחדל כשמפעילים את הטאבלט, והמעבר לממשק ווינדוס הרגיל הוא רק אפשרות נוספת. יכול להיות שהאפשרות הזו תוחבא או תיעלם בטאבלטים עד להשקה הרשמית של ווינדוס 8.

 

בעוד שמיקרוסופט חוזרת ומדגישה שה־PC כאן כדי להישאר, ווינדוס 8 מוכיח שהוא לפחות עומד לעבור שינוי משמעותי. עם עליית הטאבלטים, וכשווינדוס 9 תתבסס כולה על ממשק ה־Metro - מלוח הבקרה ועד לתוכנת פוטושופ - המחשבים השולחניים, העכבר ו"מנהל ההתקנים" מסתמנים כדברים שבהם ישתמשו יחידי סגולה ולא הציבור הרחב. ואם האייפד היה בעל החזון, ווינדוס 8 שכנעה אותנו סופית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x