$
אינטרנט

מלחמות עוד לא קורות בפייסבוק

לא הטכנולוגיה הביאה להפיכה בתוניסיה, אלא המון זועם שיצא לרחובות בגלל האבטלה והעוני. הרי רודנים נפלו גם לפני המצאת הטוויטר

עומר כביר 15:1221.01.11

בסוף השבוע שעבר עלה נשיא תוניסיה זין אל־עבדין בן עלי על מטוס, ונמלט מהמדינה במה שנחשב למהפכה עממית היסטורית בעולם הערבי. רבים כינו מהפכה מוצלחת זו כמהפכת הפייסבוק והטוויטר. יש אף שהרחיקו לכת ואמרו כי מדובר במהפכת הוויקיליקס הראשונה, בעקבות מסמכים שחשף אתר ההדלפות, שבהם

מכונה תוניסיה "מדינת משטרה".

 

אבל כמו שיודעים היטב פותחי קבוצות המחאה השונות בפייסבוק, מהפכות לא מנצחים ברשת. המהפכה בתוניסיה נחלה הצלחה לא כי אזרחי המדינה צייצו על כך בטוויטר, ובן עלי לא נמלט בגלל עודף סטטוסים זועמים. המהפכה הצליחה בעקבות עימותים הולכים וגוברים בין אזרחי המדינה לכוחות הביטחון, שגבו גם לא מעט קורבנות.

 

האם פייסבוק וטוויטר סייעו למפגינים לתאם ולהתארגן? כנראה שכן. אבל טענה שבזכותן המהפכה הצליחה מתעלמת לא רק מהאירועים בשטח, אלא גם מההיסטוריה: כפי שלמד על בשרו לואי השישה עשר, ועוד שליטים רודניים רבים לפניו ולאחריו, מהפכות עממיות אפשר לנצח גם בלי אינטרנט, או אפילו טלגרף. מספיק רק המון זועם ונחוש.

 

הטענה כי הפרסום בוויקיליקס הוא הטריגר שהצית את המהפכה מתעלמת מהמצב הקשה ומהעוני הנורא שממנו סבלו רבים מתושבי המדינה, מהאבטלה ומהמשטר הרודני. גורמים אלו, שתססו במשך זמן רב, היו הם הגורם לפרוץ המהומות. המהפכה בתוניסיה לא פרצה כנראה בגלל מסמך זה או אחר. ומי שרוצה לגרום לשינוי, כל שינוי בכל מקום, צריך לצאת לרחובות. רק ככה מחוללים מהפכות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x