$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: גוגל זוחלת חזרה לסין

סמנכ"ל הכספים של גוגל רוצה לחזור לארץ הצנזורה, שם כנראה לא מתרגשים מהמחווה. וגם: תביעה ראשונה על הוצאת דיבה בטוויטר - נגד קורטני לאב

יוסי גורביץ 13:2006.01.11

בייג'ינג לא מחכה

 

לפני כשנה הודיעה גוגל במפתיע, לאחר מתקפת האקרים על ג'ימייל בחסות בייג'ינג, שהיא לא מוכנה יותר לצנזר את הרשת עבור המשטר. מה שלא עשו העקרונות עשתה הפגיעה הזאת, וחודשיים לאחר מכן החברה שלא-עושה-רע-אבל-משתפת-פעולה-עם-המשטר-הרצחני-בתולדות-האנושות עקרה להונג קונג - שאמנם נמצאת בשליטה סינית, אבל שם נאלץ המשטר לשים כפפות על גדמי הפלדה שלו.

 

גוגל זכתה להמון תשבוחות, לא ראויות ברובן, על המהלך שלה. עכשיו, בשקט בשקט, היא מנסה לזחול חזרה לסין. סמנכ"ל הכספים של החברה, פטריק פיצ'ט, אמר לטיימס הלונדוני ש"בסין יש 1.2 מיליארד בני אדם. מבחינת גוגל, לומר 'אנחנו רוצים למלא את המשימה שלנו, אבל לא לשרת 1.2 מיליארד איש' - זה לא עובד. סין רוצה את גוגל".

 

נו. ההצהרה האחרונה בעייתית משהו. אין ספק שיש מספר לא קטן של סינים שרוצה בגוגל. אין גם ספק שמספר גדול משמעותית יותר של סינים הוסת על ידי המשטר כדי לחשוב שהחברה היא אויבת של סין וסוכנת של האימפריאליזם התרבותי האמריקאי. על כל פנים, המשטר הסיני לא רוצה את גוגל.

 

ואגב, בכלל לא בטוח שיש לגוגל לאן לחזור: באידו הסינית כבר שולטת ב-99% משוק החיפוש שם, וגם כאשר גוגל היתה בסביבה היא לא בדיוק היתה הצלחה בשוק הסיני. ראוי להתייחס גם לשתי מילים שפיצ'ט לא הוציא מפיו: "צנזורה" ו"זכויות אדם". אל תהיה רע, כן?

 

מטה גוגל בסין. "אל תעשה רע"? תזכירו לנו? מטה גוגל בסין. "אל תעשה רע"? תזכירו לנו? צילום: בלומברג

 

משפט הדיבה הראשון של טוויטר

 

יותר מדי אנשים, כנראה, יודעים שיש זמרת מפורסתמת בשם קורטני לאב. עיקר פרסומה מגיע מבעלה המת קורט קוביין, והיא מקפידה לשמור על קיומה בתקשורת באמצעות שערוריות מתוזמנות היטב. עכשיו היא עומדת למצוא את עצמה במוקד הופעה אחרת לגמרי: היא ספגה תביעת דיבה בשל הערות שכתבה בטוויטר, תביעה ראשונה מסוגה.
קורטני לאב. הציוץ שהוביל לתביעת דיבה קורטני לאב. הציוץ שהוביל לתביעת דיבה cc by: Ted Van Pelt

 

לפני כמה חודשים הסתכסכה לאב עם מעצבת אופנה בשם דון סימוראנגקיר, וכינתה אותה בטוויטר שלה "יצאנית מוכרת סמים". הודעת הטוויטר של לאב הגיעה ל-90 אלף העוקבים שלה, והללו, משום שהם חסרי חיים, קידמו אותה הלאה.

 

בתגובה, הגישה סימוראנגקיר תביעת דיבה נגד לאב, בטענה שהיא הוציאה את דיבתה (נכון), שהתואר היה שקרי (נכון), ושעל כן נגרם לה נזק בקרב לקוחותיה (נתון בספק), שעשוי להצטבר למיליוני דולרים (נתון בספק כבד).

 

בית המשפט יצטרך להחליט האם מעריציה של לאב קיבלו כעובדות את הציוץ הזועם, מה שאמור היה לשלוח את חלקם לרכוש את "שירותיה" של סימוראנגקיר, או שהם הבינו שמדובר בעוד קשקוש של מישהי שמחפשת תשומת לב. התיקון הראשון לחוקה מקשה מאוד על תביעות דיבה שם: החוק האמריקאי קובע שיש להוכיח שהוצאת הדיבה היתה מכוונת, מה שמסבך את כל העסק. יהיה מעניין.

 

הבית הלבן נגד צנזורה ברשת

 

בסין ובאיראן, על כל פנים. אל תזכירו להם את השם "ויקיליקס".

 

מחלקת המדינה האמריקאית, שמגלה עניין רב בטכנולוגיה – זוכרים את שגרירי ההייטק שלהם לסוריה? – הודיעה לאחרונה שהיא תשקיע שורה של מענקים, שנעים בין חצי מיליון ל-8 מיליון דולר, ב"טכנולוגיות, טכניקות, ואימון במטרה להעצים את האבטחה של התקשורת הסלולרית". המענקים יועברו לפעילי זכויות אדם ברחבי העולם.

 

כמו כן, באזורים שבהם החברה האזרחית וקבוצות פוליטיות שונות נתונות תחת איום, מתכוונת מחלקת המדינה להקים קורסים שבהם ילמדו הפעילים על "אבטחה דיגיטלית". בהתחשב בוועדה שהקימה אתמול הכנסת לחקירת ארגוני שמאל, לא אופתע אם ארגונים ישראלים יוכלו לקבל סיוע כזה. כמו כן מתכוונת מחלקת המדינה לסייע לקמפיינים לרפורמות בחוקי האינטרנט, ולהעניק "סיוע כספי מהיר" לקבוצות שנמצאות תחת לחץ ממשלתי בשל הפעילות המקוונת שלהן. המממ.

 

זוהי אינה הפעם הראשונה שמחלקת המדינה מציגה פעילות בתחום זה: זכורה ההתערבות של מחלקת המדינה במהלך המהומות באיראן, כאשר ביקשה מטוויטר לדחות את תחזוקת השרתים שלה לזמן אחר. הרג'יסטר מזכיר, באותה הזדמנות ש-TOR, הכלי המרכזי לעקיפת חומות צנזורה, הוקם על ידי ה-Office of Naval Research, שכפוף לצי האמריקאי.

 

הילארי קלינטון. כנראה שהמענקים לא יילכו לג'וליאן אסאנג' הילארי קלינטון. כנראה שהמענקים לא יילכו לג'וליאן אסאנג' צילום: בלומברג

 

קצרצרים

 

כדי להיערך לפרשת ויקיליקס הבאה, ממריץ הממשל האמריקאי את הסוכנויות שלו לבלוש אחרי העובדים שלהן, כדי לגלות עובדים ממורמרים לפני שהם חושפים את סודות המשרד לעולם כולו. אם אתר ההדלפות אכן היה ארגון טרור, כפי שטוען הימין האמריקאי, קשה לחשוב על הצלחה גדולה יותר מבחינתו - להוכיח שארה"ב היא אכן מדינת משטרה, שעוקבת אחרי עובדיה-שלה ומעודדת הלשנות עליהם.

 

אחת הסיבות הבולטות שלדיני זכויות יוצרים יצא שם רע, בעיקר בארה"ב, הוא סכומי הפיצויים המופרכים. למשל, אם הארגון Internet Archive, שמשמר העתקים של הרשת, ייתבע על ידי ארגוני תעשיית הסרטים בארה"ב - הוא צפוי לשלם פיצוי מקסימלי של 89 מיליון דולר. ואם תוגש נגדו תביעה ייצוגית מצד נפגעים-לכאורה בשם כל האנשים שעמודיהם הועתקו, הקנס יהיה פי 2,000 גדול יותר מהחוב הלאומי של ארה"ב. הסיכוי לזכות בתביעה כזו לא משהו, אבל האיום שבה מספיק בשביל להפחיד הרבה מאוד אנשים. אחרי הכל, יש בעולם אנשים עם עוכרי דין וכיסים עמוקים.

 

עונת הקניות, שפעם כונתה עונת החגים, הסתיימה סוף סוף. כעת אפשר לומר בגאווה שהשנה עלה ב-12% מספר האמריקאים שגיהצו את כרטיס האשראי שלהם ברשת, ביחס לתקופה המקבילה ב-2009. יום שני המקוון (Cyber Monday) הצליח במיוחד, ולראשונה בוצעו בו קניות במיליארד דולר לפחות. במילים אחרות, הפיתוי לחיות מעבר ליכולת הכלכלית שלך עדיין לא איבד מקסמו.

 

וברוח קניונית זו: אם יש לכם חתול, ויש לכם אייפד, אז יש גם מי שימציא משחקי אייפד לחתולים. חובה עלינו להתריע בפניכם כי אם לא תרכשו לחתול את המשחקים שלו, חייו לא יהיו חיים. ראו את המקרה של מר ק., שהצליח להפוך לא רק את עצמו למכור לטאבלט, אלא גם את החיה המסכנה שלו, והכל בדולר אחד! מהרו לקנות, לפני שסטיב ג'ובס ישנה את דעתו והאפליקציה תיעלם. ואם כבר, האם תוכלו, ילדים, לומר לנו מה קרה ל"ניו יורק טיימס", שנחשב לרוב לעיתון רציני?

 

רק אל תיתנו לו לשחק ב-Angry Birds רק אל תיתנו לו לשחק ב-Angry Birds צילום: shutterstock

 

וגם לבני אדם לא מומלץ לשחק משחקים מטומטמים: נודניק שהעלה לאמזון ספר בשם "היום שבו הקינדל מת", ובו הסביר (בתשלום, כמובן) איך לדפוק את מערכת דירוג הספרים של אמזון, מצא שהספר שלו עף מהחנות שלה. הוא יילל מרה, ואמזון החזירה את הספר – אבל ללא סקירות או דירוגים. אמזון הסתבכה בכמה מקרים כאלה לאחרונה, במיוחד סביב "המדריך לפדופיליה". הגיע הזמן להחליט אם אתם פתוחים וחסרי צנזורה, ואז אתם לא מתרגשים מכל טמבל, או שאתם הולכים בדרכה של אפל.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x