$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: גם חברות הטלקום על הכוונת

משרד המשפטים האמריקאי לא מתלהב מהבלעדיות של AT&T לשיווק האייפון, מנוע החיפוש של יאהו עובר שינוי מסיבי, האקדמיה נעה באיטיות לפרסום מקוון, והבעיות הייחודיות של רשת הסלולר היפנית

יוסי גורביץ 10:2307.07.09

הם יורים לא רק בגוגל

 

מחלקת ההגבלים העסקיים הפעילה מאוד של משרד המשפטים של אובמה, בהנהגת כריסטין וארני, זכתה לכותרות כשפתחה לא פחות משלוש חקירות כנגד גוגל. עכשיו מוכיחה המחלקה שהיא מתייחסת לכל סקטור טכנולוגיית המידע באופן שווה: היא פתחה בחקירה גם כנגד חברות הטלקום.

 

המחלקה מנסה לברר אם חברות סלולר ורשת גדולות, כמו AT&T ו-ורייזון, פוגעות בתחרות בשוק כשהן חותמות על הסכמי בלעדיות עם ספקים אחרים. זה קורה זמן קצר לאחר שהמקבילה האמריקאית של רשות השידור, ה-FCC, אמרה שהיא בוחנת את אותו הנושא בדיוק.

כריסטין וארני, הממונה להגבלים עסקיים בארה"ב כריסטין וארני, הממונה להגבלים עסקיים בארה"ב צילום: בלומברג

 

אם נקלף את הממבו-ג'מבו המשפטי מהסיפור, המשמעות שלו היא שבמשרד המשפטים מאוד לא מתלהבים מההסכם הבלעדי שלפיו מוצר נחשק כמו האייפון נמכר בלעדית דרך ספקית סלולר ורשת אחת, AT&T, והחליטו שם לבדוק את חוקיות העניין.

 

ממנוע חיפוש למנוע מחקר

 

ענקית האינטרנט יאהו, תחת הנהגתה של קרול בארץ, ממשיכה לנוע כמו כריש: החתימה התקשורתית שלה ירדה לכמעט אפס. וכשהסנפיר המשולש מגיח לפתע, בדרך כלל יש לכך סיבה טובה. מסתמן שגם הפעם.

 

יאהו צפויה להשיק היום (ג') כלי עזר קריטי למנוע החיפוש שלה, שכבר שנים מדשדש במקום השני אחרי גוגל. הכלי, Yahoo Search Pad, מיועד לסייע למשתמש שמנסה לבצע מחקר באמצעות מנוע החיפוש. הוא יושב, שקט, בפינת הדף של מנוע החיפוש, ורושם כל חיפוש וכל קליק חשוב שהמשתמש מבצע. אם אתה צופה בחתולי-קלידים למיניהם, הוא לא יפעל. אבל אם תחפש משהו ברציפות – בעיה בריאותית, נניח, או מוצר שאתה מעוניין לקנות – הוא ישמור רישום מדויק של התוצאות.

 

הבוחן של סינט ציין כמה בעיות, אם כי הוא הזהיר שמדובר בגרסת ניסיון ולא בגרסה שתשחרר יאהו היום, אך סיכם ש"השירות הזה מבדיל את מנוע החיפוש של יאהו מאלה של גוגל ומיקרוסופט... Search Pad מוסיף ערך של ממש לחיפוש".

 

איכס, מל"ט

 

מל"טים – מטוסים ללא טייס, או באנגלית Drone – הופכים לדבר החם בטכנולוגיה הצבאית, מפקיסטן ואפגניסטן ועד (הכנס מנטרה/ על פי מקורות זרים/ סגור מנטרה) רצועת עזה. הם גם מבצעים מהפכה שקטה בתפיסה של הכוח האווירי, ומסכנים את מעמדם של הטייסים.

 

אבל חוסר ההתלהבות מהמל"טים לא מוגבל לטייסים – אצלם זה עניין מקצועי – והוא מתרחב גם לקהילת זכויות האדם והמשפטנים. הלורד בינגהאם, שופט עליון בריטי בדימוס, אמר שיש לשקול להגדיר את המל"טים כנשק "שאכזריותו מעבר ליכולת הסיבולת האנושית", וציין שבעבר נאסר שימוש בכלי נשק כאלה.

 

יש בכך לא מעט אמת: הכנסייה הימי-בניימית אסרה על שימוש ברובי קשת (פיתוח טכנולוגי שאמנם סבל מטווח קצר מזה מקשת אנגלית, אבל כל אחד יכול היה ללמוד להשתמש בו בעשר דקות, והיה מדויק למדי), ואחרי זוועות מלחמת העולם הראשונה, נאסר על שימוש בנשק כימי. גם לוחמה ביולוגית, שפעם לא היה מצור בלעדיה, אסורה.

 

השאלה היא אם מל"טים נכנסים לקטגוריה הזו. הרג'יסטר, שמדווח על דבריו של לורד בינגהאם, ציין שאף שמל"טים מפספסים לפעמים, טייסים "רגילים" מחטיאים לא פחות – רצוי להזכיר שוב את אותם 15 מפציצים ממלחמת העולם השנייה, שיצאו לעבר מטרה גרמנית; אחד הגיע אליה, 13 תקפו מטרות מזדמנות בגרמניה, והאחרון השמיד כפר בלגי דווקא – והם משתמשים בהרבה, הרבה יותר חימוש; הטעויות שלהם, בהתאם, הרבה יותר קטלניות.

 

לא ברור, על כן, מה רוצים בינגהאם ואחרים. יתכן שיש כאן פחד – בריא בהחלט – מרובוטים חמושים, אבל בינתיים, כל המל"טים נמצאים תחת שליטה אנושית, על כל פנים בשלב הירי.

 

שלום לריח הדבק

 

האקדמיה, בניגוד למוניטין שלה, היא אחד המוסדות השמרניים ביותר. האוניברסיטה של פריז המשיכה להחזיק בעקשנות בדעות האריסטוטליות של ימי הביניים, עד שפטרוס רמוס הגן בהצלחה על התזה ש"כל מה שכתב אריסטו – טעות"; הממסד הרפואי התעקש במשך שני עשורים שאולקוס הוא מחלה חשוכת מרפא, הנובעת מלחץ, למרות הוכחות - מצד מי שלימים יהיו חתני פרס נובל – שמדובר בתוצאה של פעולתה של בקטריה, שבהחלט ניתן לרפא.

 

אבל נראה שמשהו זז אפילו באקדמיה: הוצאה חשובה בארה"ב, האגודה הכימאית של ארה"ב, תפסיק החל מ-2010 להדפיס את רוב המגזינים שלה. במקום להרוג עצים ולשפוך דיו, היא תפרסם את המאמרים בפורמט דיגיטלי.

 

הסיבה: רוב החוקרים כבר התרגלו לקרוא טקסטים דיגיטליים, והם לא דורשים שדווקא מגזין כרומו יונח בפניהם. יתר על כן, במזכר פנימי של ההוצאה נאמר בפשטות ש"הוצאות ההדפסה וההפצה עולים כעת על ההכנסות ממגזיני דפוס".

 

ואם בארזים המיובשים אחזה שלהבת, אפשר לומר בבטחה שעתידם של הקינדל ואחיו מובטח.

 

צרה מקורית

 

התרבות היפנית, גילתה גוגל להוותה לפני כמה חודשים, יכולה להיות משונה מאוד. זה לא יפתיע את מי שעוקב אחרי החדשות הטכנולוגיות שמגיעות מיפן, אבל נראה שהפעם אפילו יפן שברה שיא.

 

התרבות הסלולרית, אם אפשר לקרוא לה כך, מפותחת ביפן הרבה יותר מאשר במדינות אחרות. 91 מיליונים גולשים באמצעותה. ארנקים אלקטרוניים הם חלק מהחיים של חלק ניכר מהתושבים וספרי SMS – רומנים זולים במיוחד שנכתבים בפרקים בני 160 תווים – תפסו לאחרונה 50% מרשימת רבי המכר. חלק ניכר מהיפנים מעדיפים את הסלולרי על פני המחשב; לאחרונה היה צורך להסביר שם שאפשר לשלוח מייל גם באמצעות הדבר המרובע והגדול שיושב על השולחן.

 

התוצאה הצפויה למדי היא שרשת הדור השלישי היפנית כורעת תחת העומס... של הורדת סרטי פורנו לסלולריים. לפורנוגרפיה יפנית יצא שם רע מאז המאה ה-19, ועכשיו מוצאים יפנים צעירים שהדרך הנוחה לחוות אותה היא דווקא באמצעות סלולרי, וחברות הסלולר הגדולות בקיסרות שוקלות להטיל הגבלות על כמות הגלישה שמותרת ברשת.

 

פעם אמרו שהפורנוגרפיה היא מנוע להאצת התפתחות הטכנולוגיה; כאן אנחנו רואים צעד נדיר בכיוון ההפוך.

 

קצרצרים

 

בעקבות הגרדיאן הבריטי, דיווחנו אתמול (א') שנוקיה עומדת להוציא סלולרי המבוסס על אנדרויד, דבר שיש לו השלכות כבדות על מערכת ההפעלה הסלולרית שבבעלותה, סימביאן. מאז, הספיקה נוקיה להשמיע הכחשה גורפת וחד משמעית, ולדבריה סימביאן נשארת ספינת הדגל שלה.

 

אזרח ישראלי מטומטם במיוחד, שפרסם כתב נאצה אנונימי וצירף אליו דווקא את כתובת הג'ימייל שלו, ימצא את עצמו בקרוב מול כתב תביעה. בית המשפט קבע שגוגל חייבת לחשוף את פרטיו בפני הנפגעים. מדובר, ככל הנראה, במקרה הראשון שבו גוגל מוסרת פרטים של גולש שביצע את העבירה שלו מחוץ לרשת.

 

עיריית בוסטון, הידועה בהתעלמותה מתלונות תושביה משלמי המסים, דיווחה בגאווה שמעתה יוכלו התושבים להתלונן בפניה באמצעות אפליקציית אייפון מצ'וכללת, שכוללת אפשרות לצילום המפגע ושליחת התמונה, כולל איכון GPS. אחר כך תמשיך העירייה להתעלם מהתלונה בשיטות הלאו-טקיות שהורגלה להן.

 

פפראצי רודפים אחריך? אין בעיה! אדם הארווי, ממציא צעיר, עלה על רעיון גאוני. לא עוד תקיפה פיזית של אחד העלוקות בזמן שהאחרים מצלמים. מעתה, קבלו את תיק האנטי-פפראצי. הוא עובד כך: בחלק ניכר מהמקרים העייטים משתמשים במבזק (פלאש). התיק הוא באופן כללי מבזק מעוצב, שתוכנת להיות תמיד במצב "עבד" (slave); מבזק כזה מפעיל את עצמו מיידית כשהוא חש מבזק מופעל אחר. המשמעות היא שהסלב החפץ בפרטיות פשוט צריך להניף את התיק כלפי אוכל הנבלות, וטראח – הבזק נגדי יהרוס לו את התמונה. גאוני, אמרתי?

 

משטרת בריטניה החלה להתנסות לאחרונה במצלמות המותקנות על הקסדה, דבר שמאפשר לתעד ויכוחים עם אזרחים ברחוב בצורה חד משמעית. דא עקא, האיגוד המקצועי של השוטרים לא מתלהב: דובר האיגוד אמר שהיו כמה מקרים של התלקחויות קסדה, ובאנדרסטייטמנט בריטי אופייני ציין שמדובר ב"מצב לא אידיאלי".

 

· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

https://www.calcalist.co.il/home/0,7340,L-3857,00.html

·לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.

 · ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר" 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x